Resident Evil Resistance

I samband med att Remaken av Resident Evil 3 släpptes så dök ett annat spel upp samma dag som också ingick i köpet av Resident Evil 3. Spelet heter Resident Evil Resistance och är ett multiplayer-spel i 4vs1-stil. Det går ut på att några vanliga ungdomar har blivit tillfångatagna av en såkallad mastermind, en person som gör research på hur ungdomarna klarar att samarbeta tillsammans genom olika områden där denna mastermind övervakar dem via ett kamerasystem.

Om de fyra spelarna (ungdomarna) ska ha en chans att vinna så måste de samarbeta genom varje område. Vid spelets lansering finns det sex stycken ungdomar att välja på. Dessa är specialister inom olika områden med både passiva egenskaper och temporära effekter. Exempelvis så har karaktären January egenskaper av att kunna hacka mastermindens kameror för att på så sätt disarmera kameror temporärt så ni som grupp något enklare kan ta er fram.
Becca, en skjutglad brud som är vapenexpert är också en viktig pjäs att ha i laget när nöden kräver. Sen finns det två pojkar, Samuel och Tyrone som agerar som brawler/tanks som kan dra på sig fienders uppmärksamhet då dem har lite mer liv och mår väldigt bra med en slägga eller baseboll-trä i händerna.
Valerie agerar healer och kan hjälpa gruppen om det börjar bli kämpigt för gruppens välmående. Hon kan också spåra föremål i närområdet.
Sedan har vi Martin, en av de karaktärer jag tror kräver mest tanke och där man kan skina som spelare mer då han kan ta hand om mastermindens fällor samt lägga ut egna som kan störa zombies framfart från gruppen.

 Alla kombinationer av gruppmedlemmar funkar olika bra men under de timmar jag lagt så har jag känt att January och Valerie är väldigt nyttiga för gruppen. Framförallt då det är dags att lämna det nuvarande området som är via en bestämd dörr. För vid dessa ögonblick så kommer den ensamma spelaren, masterminden släppa löst allt den har för att stoppa gruppen från att lämna området, och om då January kan hacka kameran som kollar emot utgången så är mycket vunnet.
Om en person tar för mycket skada så kommer denna gå till marken och kräver assistans av en medspelare som då är låst i ca 7-10 sekunder på att få upp denne igen. Valerie kan i dessa skeden lägga sin medicinska support för området gruppen befinner sig i och gruppen blir då läkt, likaså kommer de spelare som ligger ner att resa sig upp då deras hälsa kommer tillbaka.
Så om gruppen har Valerie och January så är det lugnt? Nej, det beror helt på hur skicklig den ensamma spelaren är, masterminden.

Masterminden har då i uppgift att stoppa gruppen från att ta sig bort från området, detta genom att få gruppens tid att rinna ut. Det går att sakta ner gruppen på olika sätt, både med hjälp av att strategiskt sätta ut fällor, låsa dörrar, släcka lampor, skjuta dem med vapen satta vid kamerorna eller sätta ut olika sorters fiender.
Det finns fyra olika masterminds med olika sorters fiender och ett ultimate bioweapon att sätta ut. Den första och enda mastermind du har upplåst till en början är Annette Birkin, känd från RE2 samt RE2 remake. Hon använder sig av zombies och hundar mestadels. Hennes ultimate bioweapon är William Birkin, hennes man.
När du sätter ut din ultimate så kommer du själv styra runt den för att helt enkelt förstöra så mycket du bara kan för gruppen under en kort tid. Det är egentligen bara rejälare grejer som granater, flashbangs eller raketgevär som stör dessa ultimate bioweapons, men har inte gruppen något sådant i sitt arsenal så är det fritt fram att jaga och förstöra.
Som mastermind kan det ta en del tid att bli framgångsrik och stoppa gruppen. Det tar lite tid att få en idé om hur du ska stoppa framfarten. Det viktigaste är att lära sig kartornas layout och var nyckelföremålen finns som gruppen ska hitta eller förstöra. Det finns olika layouts på var föremålen kan tänkas ligga som du själv som mastermind bestämmer innan matchen börjar för att på så sätt utforma taktiker enklare.
Varje enskild karaktär, både överlevare och mastermind kan gå upp i erfarenhetsnivåer för att kunna använda bättre passiva egenskaper, eller taktiska som bättre kan passa den karaktären eller din spelstil.
Vill du att Tyrone ska skjuta effektivare eller att Becca ska slå stenhårt med en fakla är upp till var och en, men det känns som att vissa passiva egenskaper tillsammans med en viss karaktär kan få karaktären ännu starkare inom sitt eget redan starka område. Du låser upp dessa egenskaper genom en form av lootboxes där det finns low-mid och high-tier lådor som kostar olika mycket in-game cash.


Då spelet är baserat på samma spelmotor som både RE2 och RE3 remake så ser det naturligtvis fenomenalt ut både atomsfär och karaktärerna. Ljudet är också det lika bra som i båda ovannämnda spel. Kontrollerna gör sig väldigt väl och är enkla att lära sig. Mastermind kan ta lite längre tid då det är en del att tänka på men efter några matcher så börjar man få en idé om det hela.
När man söker matcher så söks det alltid efter fem riktiga spelare så det blir därför aldrig någon AI med vilket jag tycker är jättebra för alla involverade.
Något jag tyckte var lite snålt var antalet kartor vid lansering som hamnar på enbart fyra stycken, även om ingen match är den andra lik så hade jag gärna sett en eller ett par kartor till vid lansering.

Är Resistance ett spel man kommer spela om ett år är svårt att se, men Capcom har redan meddelat att de ser över spelet om balanseringar och patches för Resistance och 17 April dök den första DLC-karaktären upp i form av Jill Valentine (gratis) och mer karaktärer är på väg. Om det släpps mer kartor och mer innehåll finns det absolut chans för att spelet kan leva ett friskt fristående liv och inte bara hålla sig i skuggan av Resident Evil 3 finfina lansering.
Om spelet hade haft någon mer karta vid lanseringen och lite mer vapen hade betyget hamnat på en svag 4 av 5. Nu blir mitt betyg 3.5 av 5 stjärnor.


I samband med att Remaken av Resident Evil 3 släpptes så dök ett annat spel upp samma dag som också ingick i köpet av Resident Evil 3. Spelet heter Resident Evil Resistance och är ett multiplayer-spel i 4vs1-stil. Det går ut på att några vanliga ungdomar har blivit tillfångatagna av en såkallad mastermind, en person som gör research på hur ungdomarna klarar att samarbeta tillsammans genom olika områden där denna mastermind övervakar dem via ett kamerasystem.Om de fyra spelarna (ungdomarna) ska ha en chans att vinna så måste de samarbeta genom varje område. Vid spelets lansering finns det sex stycken…

Review Overview

Betyg

70

About Tommy Andrén

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.