Resident Evil 7

Kära Resident Evil-franchiset, välkommen hem. Du har efter många värdelösa sidospår och dåliga omvägar äntligen hittat tillbaka till det som gjorde att vi en gång i tiden älskade dig. Du har varit så enormt saknat.

Jag minns när jag spelade första Resident Evil på Playstation. Jag minns att jag och min bästa kompis höll oss vakna sent på nätterna i väntan på att föräldrarna skulle somna och endast då inte komma på oss när vi försiktigt stoppade in skivan i den magiska tv-spelskonsollen. Jag minns hur jag uppspelt jag blev när första zombien dök upp i rutan och hur jag knappt kunde hålla i handkontrollen på grund svetten. Jag hade aldrig upplevt något liknande förut, det var ren och skär skräck och jag älskade det.

Trots att Resident Evil-serien har mer eller mindre på senare år snarare blivit synonym för trist och meningslös actionsplatter så har jag aldrig gett upp hoppet på att den någon dag skulle hitta tillbaka till grundrötterna, till skräcken- Även om fyran var ett briljant spel som förnyade genren så är det inte förrän nu när jag spelat Resident Evil 7 som jag veklingen kan säga att jag känt samma rädsla som jag gjorde år 1996 då jag spelade det första spelet.

För alla som inte har någon aning om de tidigare spelen i serien så har de alltid varit i tredjepersonsperspektiv. Då du tidigare har kunnat åtminstone kunnat distansera dig en smula från den protagonisten du spelar så har du denna gång istället blivit placerad i förstapersonsperspektiv. Detta är ett smart drag som använts flitigt av många av 2000-talets bästa skräckspelen. Redan efter de första par timmarna i spelet så är jag totalt involverad i både de skrämmande miljöerna och den lagom ostiga handlingen. Jag har hunnit bli ordentligt skrämd, arg, nervös och även riktigt glad.

Jag ska hålla mig borta så mycket från handlingen som möjligt då detta är ett spel som vid första anblick hade kunnat vara ett spel utanför serien. Men för alla trogna fans vill jag bara nämna att finns många fina blickar till resten av mytoset. Dessutom vill jag slå ett extra slag och tacka för att pusselmomenten är tillbaka. Även om de med jämna mellanrum känns på tok för banala så får jag ändå en härlig Resident Evil-retrokänsla över de pussel som jag stöter på.

Grafiken, ljuset är oftast helt underbart vackert och den ultrarealistiska stilen som Capcom valt att gå på är helt rätt. Tyvärr tröttnade jag efter ett tag på den lilla variation av fiender och hade dessutom gärna sett fler bossfighter som inte byggde på trial and error-metoden. Det finns dessutom en funktion att spela hela spelet i VR om du har mage nog att klara av VR-åksjukan och att spelet blir oändligt mycket läbbigare. Jag testade denna version en väldigt kort stund och kan med handen på hjärtat säga att jag blev för rädd för att fortsätta.

I det stora hela så upplever jag att Resident Evil 7 är ett spel som både förnyar serien och därmed bjuder in nya spelare till sagan samtidigt som den tackar alla fans som varit med genom åren. Jag hoppas verkligen att Capcom fortsätter i denna anda och att de kommande spelen kommer vara minst lika obehagliga och välpolerade som detta.

Kära Resident Evil-franchiset, välkommen hem. Du har efter många värdelösa sidospår och dåliga omvägar äntligen hittat tillbaka till det som gjorde att vi en gång i tiden älskade dig. Du har varit så enormt saknat. Jag minns när jag spelade första Resident Evil på Playstation. Jag minns att jag och min bästa kompis höll oss vakna sent på nätterna i väntan på att föräldrarna skulle somna och endast då inte komma på oss när vi försiktigt stoppade in skivan i den magiska tv-spelskonsollen. Jag minns hur jag uppspelt jag blev när första zombien dök upp i rutan och hur jag…

Review Overview

Betyg

85

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.