Requiem from the Darkness

Requiem from the Darkness är knappast den mest kända anime i sina kretsar, men det kan bero på dess genre. För gillar du skräck, ocensurerat, fasansfullt våld och ond bråd död är denna anime för dig.

Requiem from the Darkness 01

Trött på att skriva gåtor för barn, ger sig författaren Yamaoka Momosuke av på en vandring för att samla spökhistorier och publicera dem i en antologi som heter Hyakumonogatari (”De hundra sagorna”). Medan Momosuke efterforskar i  japanska folksagor kommer han över en mystisk trio som kallar sig Ongyou. De är detektiver som undersöker de mytiska legenderna och sätter de verkliga syndarna på sin plats. Momosuke ser detta som perfekt underlag till sina spökhistorier och slår följe med Ongyou. Det han dock inte hade räknat med var att han skulle få uppleva saker som en människa kanske aldrig borde se eller uppleva …

Requiem from the Darkness 02

Författaren Momosuke är den enda karaktär som kan upplevas lite ”tråkig” även om det är han som är huvudkaraktären som det är meningen att man ska följa. Men det är inte så konstigt med tanke på resten av karaktärerna i denna serie. Momosuke är trots allt den enda som beter sig ”normalt” och mänskligt. Trion ”Ongyou”består utav två män(om man nu ska kallad dem det?) och en kvinna. Ledaren för trion heter Mataichi och är en kortväxt munk inlindad i bandage. Den andre mannen heter Nagamimi och är till skillnad från sin ledare kraftigt bygg, har två långa öron och har ett konstant leende på läpparna. Kvinnan i sällskapet heter Ogin och är klädd i en mindre ”yukata”(en klassisk japansk folkdräkt) Hon kan upplevas som den minst märkliga i gruppen, och är den som Momosuke får mest tycke för. Hon är en stor anledning till att han väljer att följa med dem.

Requiem from the Darkness 03

I varje avsnitt presenteras en ny händelse som oftast består av våld och död – och avslutas med att någon blir ”straffad” (läs dödad) för dess synder, av trion Onyou. Serien består endast av 13 avsnitt så man kan nog uppleva att den är lite enformig och förutsägbar. Men det som verkligen gör så att man fastnar är seriens mörker och att den är så pass ocensurerad, för här drar man ej ner på krutet – det är naket, blodigt, hjärnsubstans som sprutar, groteska scener, kvinnor och barn som blir torterade samt mördade. Man kan bli lite förvirrad över animationen då man inte är säker på om det ska utspelas i ”denna värld” eller en ”mörkare variant” då det inte är mycket som är mänskligt i serien. De ”människor” som står bakgrunden är ritade på ett sätt som får dem att framstå som demoner, och då vet jag inte om det bara är någon slags symbolik som ska visa deras sanna jag, eller om animatörerna bara har valt att måla dem med spetsiga öron och inga ansikten för att de, jag vet inte, var lite lata? För huvudkaraktärerna, personer som de pratar med samt ”de onda personerna” är målande med omsorg och ser helt klart mänskliga ut.

Requiem from the Darkness 05

Även om serien är lite enformig måste jag säga att varje avsnitt eller ”spökhistoria” är lika intressant. Man vill veta varför det härjar en vålnad i området, och man vill veta vem som VERKLIGEN ligger bakom de fruktansvärda händelser som drabbat dem. Är du lite känslig och inte klarar av att se till exempel tecknade barn dö på hemska sätt rekommenderar jag inte serien för dig. Men annars är serien väldigt intressant och sevärd.

 

About Anna Kramer

Kvinna född 87 och bor i Skellefteå, Norrland. Huvudintressen är tv-spel, anime, manga, film och andra nördigheter man kan komma på. Så förutom när jag allmänt nördar jobbar jag, träffar familj och vänner, uppskattar god mat och spontanitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.