Regissören Ove Valeskog om den övernaturliga ”HULDRA”

Ove Valeskog är regissör med rötterna i Västervik, Småland. Hans passion för historia, mytologi och natur genomsyrar hans filmer. Den musikaliska bakgrunden som artist och musikproducent ger honom även ett stort engagemang kring filmmusikens betydelse för filmberättandet.

Regissör Ove Valeskog

Ove är aktuell med två spelfilmer som släppts för den nordiska marknaden HULDRA och MARELD. Ove har producerat, regisserat, skrivit manus och komponerat musiken till båda filmerna.

HULDRA finns nu att hyra eller köpa på SF Anytime. Huldra har vunnit flera festivalspriser för skådespeleri, regi, musik och bästa internationella film mm.

”Min erfarenhet har gett mig möjligheten att berätta historier med olika uttrycksformer. Jag har skrivit låtar och gjort musikvideor, skrivit manus, regisserat och producerat reklam, noveller och piloter. Att få bära det kreativa ansvaret för dessa konstformer är en glädje och en ständig utmaning. Tricket är att skapa utrymme för alla konstnärer i arbetet och samtidigt hålla ihop jobbet till jobbet är gjort.”

Huldra finns nu att se på SF Anytime!

Nämn tre filmer som inspirerade dig till att slå in på den banan du befinner dig.

Filmer som Blade runner, Memento och Picassos Äventyr har inspirerat mig men driften att berätta en historia ligger djupare än så. Det har alltid varit ett måste att berätta historier och redan i barnåren lekte vi med super-8 kamera, gjorde stop-motion biljakter och filmer med indianer och cowboys i den svenska skärgården.

Kan du berätta om hur ni fick upp idéen för ”Huldra”

Jag var ute och sprang i skogen uppe i Burträsk. Som alltid när jag tar mig en jogg så kommer det en film och tränger på i mitt sinne. Den här gången var det dags för Huldra.

Hur ser du på slutresultatet?

Att göra film utanför etablissemanget och bara ha sina vänner och kollegor till hjälp ställer utmaningar som man inte kan ana. Man måste ”Gilla Läget” och det inspirerar mig. Pengar gör ingen lycklig och ger inte alltid en bättre scen men det hade varit skönt att slippa kompromissa sig till döds ibland. Detta till trots så tycker jag vi har gjort en väldigt god soppa på en riktigt vass kniv.

Jag är stolt!

Berätta om filmteamet bakom?

Oj! Här skulle man och borde man skriva en bok. Alla de fantastiska filmarbetare och skådespelare som var med i produktionen av Huldra kan konsten att trolla med knäna! Det finns en scen i mitten av filmen som inte klipps på över en minut. Kameran dansar runt de kraftigt påverkade karaktärerna. Vi hade bara en tagning på oss och skådespelarna naglade scenen med övertygelse. Fotografen Staffan Övgård dansar med i spelet med kameran och teamet håller sig följsamt undan från bilden, samtidigt som dom alla gör det som måste göras bakom kameran. Allt i en rörelse, allt i en tagning. En spik. Det säger väl allt om vilka jag hade äran att jobba med! Vilka jag pratar om kan ni läsa ut av eftertexten eller på IMDB.

Vilken var den största utmaningen med projektet?

Tid och pengar. Viljan och ambitionen fanns i överflöd.

Vände du dig till några specifika filmer för inspiration gällande stilen och tonen?

Jag vände mig till en över 200 år gammal visa med text av Olof Von Dahlin och musik från en bortglömd tid: O Tysta ensamhet. När jag hittade den låten förstod jag hur jag måste göra filmen.

Vad tycker du är det viktigaste egenskaperna en regissör ska ha?

Ödmjukhet för tid och människa. Du ska leda det kreativa arbetet men det är inte din film, du är filmens regissör.

Tillit till alla som bär på kunskap, erfarenhet och idéer för sitt ansvarsområde.

Flexibilitet för alla förutsättningar som ändras och möjligheter som dyker upp.

Inspiration, den låga som krävs för att väcka elden hos alla som ska med på resan.

Beslutsamhet när det krävs.

Vad är förhoppningarna för filmen från och med nu?

Att så många som möjligt får se den och förstå den. Att alla vi som medverkat äntligen kan få visa upp vad vi varit med och gjort.

Vilket är det bästa rådet du fått av någon?

En lärare sa till mig under betygsdiskussion på gymnasiet:

”Jag kan inte ge dig så högt betyg som jag vill. Det finns andra som behöver det mer och du klarar dig i alla fall.”

Jaha, tänkte jag: Släpp sargen och åk!

Vad har du på gång härnäst?

Senaste filmen Mareld spelade vi in under två veckor på min båt, sommaren 2018. Det kanske blir en sån sommar igen…

About Rasmus Tirzitis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.