Regissören Mats Adler om kortfilmen Q&A

I kortfilmen Q&A får ni se Maria komma hem efter en lång natts arbete. I vardagsrummet hittar hon sin dotter och hennes vän, täckta av blod. Vad har hänt och vem har svaren?

Kortfilmen Q&A är regisserad av Mats Adler. Produktionsbolaget heter Doppelganger och producerar gör Kjell Åhlund tillsammans med Petra Berggren. Filmen hade premiär på Göteborgs filmfestival i fredags, den 24:e januari. Vi haffade regissören Mats Adler i samband med filmens premiär och har ställt några frågor.

Foto: Petra Berggren

Berätta kort om dig själv och ditt filmskapande, har du någon/några förebilder?

Det finns tre saker som jag återkommer till och det är kommunikation, mänsklig anständighet och vilsna själar. För mig är det ett slags manifest som går att applicera på vitt skilda genrer och man kan välja humör, perspektiv och ton därefter. Jag dras till alla möjliga uttryck och har alldeles för många förebilder. Eftersom jag precis gjort en film om föräldrar och deras barn så kan jag nämna några av mina förebilder när det kommer till skildring av familjen; Yasujirō Ozu och Mike Leigh i rakt nedstigande led.

Jag upplevde att Q&A spelar på tittarens förmåga att snabbt bedöma och utvärdera en situation. I en långfilm kan det ta en timme att bygga upp för en dramaturgisk vändning. Vad är största utmaningen med att få till det i en kortfilm?

För mig handlade det om att skapa ett narrativ som är väldigt specifikt för just huvudkaraktärens syn, sedan adderar man fyra andra som också har något att säga till om. Största utmaningen är att hinna filma allt som krävs. 15 sidor på tre dagar är ett helt vansinnigt scenario men det ser ofta ut så.

Var spelade ni in Q&A?

Vi spelade in i Sundsvall i maj förra året och fick jättefin backning från Film Västernorrland. Det finns en grym infrastruktur i Sundsvall och jag hade ett fantastiskt team att jobba med.

Adam Hagstrand bidrar till filmens atmosfär med sin musik. Hur involverad var du själv i processen med soundtracket?

Hundra procent! Musiken är inte särskilt melodisk, ett exempel på den typ av avgörande beslut där man väljer en av två vägar. I ljudläggningen såg vi på ljud och musik som samma enhet.

Foto: Petra Berggren

I kortfilmen ser vi Fanny Risberg, Malin Levanon, Saga Anthony, Vanja Dolata och Mattias Löw. Hur gick castingen till? Hade du några önskenamn på förhand eller har skådespelarna själva sökt rollerna?

Malin och Fanny är två av de bästa skådespelare jag vet, högst på önskelistan! De är filmskådespelare ut i fingerspetsarna men också regissörer båda två. Q&A är Saga och Vanjas första film. De gick båda genom en castingprocess, där jag letade efter en plus- och minuspol av en enhet. De är fantastiska i filmen! Mattias är primärt stillbildsfotograf och dokumentärregissör, vi kände honom sen innan. Allt handlar om blick. Så det är tre regissörer och två debutanter framför kameran.

Fanns Göteborgs filmfestival som mål för kortfilmens premiär när ni började spela in? Eller presenterades möjligheten under processens gång?

Det får man ändå säga. Det känns också naturligt eftersom jag är från Göteborg och har vuxit upp i maskinrummen på många biografer som inte längre finns kvar. Så det är väldigt skönt att Draken finns kvar.

För intresserade: Kommer filmen att visas på fler festivaler framöver eller kommer den gå att se någon annanstans?

Too soon!!

Slutligen, gratulerar till premiären!

Tack Fredrik!

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.