Redaktionen väljer: Robin Williams

Vi på Filmfenix ser tillbaka på och minns skådespelaren Robin Williams. Här är vad några av våra medarbetare svarade på frågan vilken av hans filmer som de har finast minne ifrån.

Pär Wirdfors

5.0.2Dead Poets Society (Döda poeters sällskap)
Egentligen var det inte svårt, visst Fisher King, Good Will Hunting och några andra titlar fanns där också men för mig kommer alltid Döda poeters sällskap vara den film jag går tillbaka till när det gäller Williams. Det var den första av hans filmer som jag såg på bio, det var också en av mina tidigaste bekantskaper med honom över huvud taget. Det är också en roll där Williams håller tillbaka och inte spelar över i sitt komiska jag. Det var en film som inspirerade mig som ung pojke att fånga dagen och livet. Någonstans här tog mitt intresse för film rejäl fart och Döda poeters sällskap är en del av detta och något jag alltid kommer att ha fina minnen av.

Angela Ljungkvist

what-dreams-may-comeWhat Dreams May Come (Drömmarnas värld)
Få filmer har berört mig som What Dreams May Come. Det är en vacker och skrämmande skildring om människors sorg och livet efter detta. Filmens bokstavligen konstnärliga foto ger oss en fantasivärld vi aldrig tidigare beskådat på vita duken. Kanske var det både befriande och lärande för honom att göra en rakt igenom allvarlig karaktär, komikern Robin Williams existerar inte i filmen. Filmen lämnar nog ingen oberörd, i synnerhet inte nu då den känns obehagligt nära verkligheten.

Fredrik Nyström

hook-1Den första film som dyker upp i mitt huvud när jag hör Robin Williams är Hook. Det måste vara bland de första filmerna jag såg som ung med Williams i huvudrollen. Disneys Peter Pan hade jag sett många gånger tidigare, men Hook var något läskigare och jag kände mig inte så liten när jag fick ta steget från tecknade Peter Pan till Hook. Jag har dock inte sett den på många herrans år, men kommer ihåg stora delar av filmen ändå. I mina yngre dar så tittade jag även mycket på Jumanjii och Jack. Och för ungefär 10 år sedan så fick jag stifta bekantskap med en annan sida av Williams genom hans roll i One Hour Photo. Tidigare var jag van vid den mer fjantiga sidan av honom. Och att se honom i One Hour Photo var något speciellt. Jag hade förväntat mig katastrof och besvikelse, men blev glatt överraskad. Döda poeters sällskap och Good Will Hunting står på tur att bli sedd i sinom tid.

Erik Larsson

Good-Will-Hunting-01Jag minns att jag gick på bio och såg Good Will Hunting för att Stellan Skarsgård fått mycket uppmärksamhet i svensk media för sin roll. Stellan skötte sig utmärkt, men hans insats var inte det som stod ut i filmen. Det gjorde däremot Robin Williams. Den värme och sårbarhet som han utstrålar som psykologen Sean Maguire, som tar sig an det vilsna och tillknäppta geniet Will (Matt Damon), känns fullkomligt äkta. Genom att generöst ge av sig själv, får han till slut Will att öppna sig. Så här i skenet av Williams bortgång vill jag nog hävda att hans lysande gestaltning inte bara berodde på hans kapacitet som skådespelare, utan att det var en roll som passade hans personlighet väldigt bra. Många har också vittnat om Williams generösa persona och hur han osjälviskt tagit sig tid åt både fans och kollegor. Good Will Hunting är ett av mina finaste minnen av Robin Williams, ett minne som jag gärna återvänder till.

Fredrik Malmquist

jumanji_11996 var jag nio år och min far kom hem med filmen Jumanji från den lokala uthyrningsbutiken. Innan filmen åter stod i en av butikens hyllor hade jag och mina syskon sett den flera gånger. Vi skrek, skrattade och ropade ”en gång till!”. Två år senare släpptes filmen Flubber som också blev den första spelfilmen jag ägde på VHS. Under åren som har passerat sedan dess har Robin Williams berört mig och många andra människor jorden runt genom en väldigt aktiv skådespelarkarriär. Häromdagen visades Mrs. Doubtfire på tv och jag insåg att detta är en skådespelare jag kommer att sakna. Inte för att han är den bästa skådespelaren jag har sett, utan på grund ut av att han om och om igen får mig att bry mig om hans karaktärer. I höst skall jag återbesöka Jumanji för att se om den håller och jag skall ge serien The Crazy Ones en chans.

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.