Red Sparrow (4K UHD)

I Red Sparrow följer vi Dominika Egorova, spelad av Jennifer Lawrence, som genomgår en transformation från känd ballerina till en medlem i en ökänd rysk spionorganisation. Berättelsen är fylld av maktmissbruk, sex, svek och våld. Det visar sig snart att i ett kallt Ryssland finns det inget utrymme för minsta felsteg. Egorova går en fin balansgång mellan framgång och att plötsligt ”försvinna”…

Baserad på en bok av en föredetta CIA-agent och regisserad av Francis Lawrence som även gett oss avslutande delen i filmserien Hunger Games. Resultatet är en röra till film som stundtals känns mer som en pervers fantasi av Lawrence än en adaption av en novell. Det skall sägas att filmen skildrar mycket naket, en hel del våld samt maktmissbruk av ”starka” män. Jennifer Lawrences karaktär blir överfallen på scen av en kollega och får avsluta sin balettkarriär alldeles för tidigt. Efter någon månad av arbetslöshet måste hon skaffa ett jobb för att ta hand om sin sjuka mor. Dominika blir uppvaktad av sin allt för närgångne farbror som vill att hon skall arbeta för underrättelsetjänsten precis som honom. Snart hamnar hon i en situation där hon ser något som hon inte borde. Resultatet blir att hon får välja mellan säker död eller att gå med i en skola för underrättelseagenter som insamlar information genom att förföra och bedraga. Dominika väljer det senare och så klart visar det sig att hon har fallenhet för sitt nya ”karriärsval”.

Ryssland verkar tillsynes styrt av perversa och makt kompletta män, iallafall om vi tittar på universum genom regissören Lawrences ögon. Det vi får åskåda är tortyr, nakna kvinnor, våld mot kvinnor och mycket lite karaktärsutveckling. Agenten Nash, spelad av Joel Edgerton, skall vara Dominikas frälsning från denna värld av ondo. Nash känner till information kring en mullvad i ryssarnas organisation, en uppgift som kan hjälpa Dominika till skydda både sig själv och sin sjuka mor. Samtidigt kan han erbjuda henne något de ryska männen inte kan, ömhet och en väg ut ur hennes situation. Tyvärr är kemin mellan de båda skådespelarna inte särskilt övertygande. Det är också svårt att missa hur mörkt Ryssland skildras i förhållande till västvärlden. Red Sparrow är en film som förstärker den verkliga världens klyfta mellan väst och öst.

Det finns scener i filmen som visar på Francis Lawrences konstnärliga öga. Den inledande balettscenen i toner av rött med vackra klippningar och kamerarörelser. Färgvalen i filmens olika scener samt en del av filmen mörkare sekvenser. Tyvärr väger det inte upp för det röriga manuset, tortyren och alla överflödiga nakenscener. Jennifer Lawrence gör en stabil insats om än bortkastad. Samtidigt som eftertexten rullar känner jag hur detaljer i filmen börjar flyta ur mitt medvetande. Red Sparrow skapar mer förvirring än underhållningsvärde. Vad är filmens syfte?

Utgåvan: Bland drösen av uppskalade 4k-blu-rays är det en fröjd när det kommer utgåvor som denna av Red Sparrow. Filmen är färdigställd och presenterad i 4k med HDR-gradering som är både balanserad och konstnärlig. Utöver att bredda filmens färgspektrum, förstärker graderingen även känslan i filmen. Tidiga scener i filmen, som utspelar sig i Ryssland, har en mer balanserad blå ton än på blu-ray-utgåvan. Ljudet presenteras på ett Dolby Atmos-ljudspår som jag inte har något att anmärka på. Extramaterialet består av ett kommentarspår, klipp från inspelningen och borttagna scener. Det enda extramaterialet du hittar på 4k-skivan är kommentarspåret. Allt som allt är detta en riktigt bra utgåva och ett säkert köp.

 

I Red Sparrow följer vi Dominika Egorova, spelad av Jennifer Lawrence, som genomgår en transformation från känd ballerina till en medlem i en ökänd rysk spionorganisation. Berättelsen är fylld av maktmissbruk, sex, svek och våld. Det visar sig snart att i ett kallt Ryssland finns det inget utrymme för minsta felsteg. Egorova går en fin balansgång mellan framgång och att plötsligt "försvinna"... Baserad på en bok av en föredetta CIA-agent och regisserad av Francis Lawrence som även gett oss avslutande delen i filmserien Hunger Games. Resultatet är en röra till film som stundtals känns mer som en pervers fantasi av Lawrence än en adaption…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.