Re-start Homefront

homefront-2011-02Re-start är en tillbakablick på ett äldre spel som vi nyligen spelat igen. Här summerar vi lite kort våra tankar om detta spel och hur vi tycker att det fungerar idag.

När Homefront kom ut 2011 var det en del snack kring kampanjen där Nordkorea enar Korea och sedan invaderar USA. I Sydkorea förbjöds spelet och spelet fick mycket publicitet i media. THQ använde sig av en hemsida som vissa misstolkade som riktig och ytterligare spädde på publiciteten. Tyvärr så blev spelet ytterligare ett av dessa spel som har en kontroversiell historia men inte klarar av att ha spelmekanik som ligger på den nivån att spelet blir intressant. Stora problemet jag har är hur ytligt allting känns. Vi leds från hemskhet till hemskhet som koreanerna gör men eftersom det är ett spel också så finns det hela tiden en distans till historien. Det som Call of Duty lyckades så väl med i Modern Warfare var ”immersion”. Att vi som spelare kände och upplevde sakerna tillsammans med karaktärerna. Här blir det aldrig så. Jag är en statist som står och tittar på. Spelar ingen roll att spelet vräker på med grymhet, jag bryr mig aldrig.homefront-2011-03

Sedan är det synd och skam att kampanjen bara är runt 5 timmar lång. Knappt ens det. Det hela är över i ett nafs och jag hinner inte ens börja innan det är över. Samma sak här. Det är svårt att bry som om karaktärer man knappt lär känna. Plus att historien är så generisk att jag nästan somnar, finns inget här som är oväntat eller annorlunda. Men det stora problemet jag har är en minst sagt märkliga designen på banorna. I ett uppdrag måste du förstöra ett automatiserat vakttorn för att fortsätta. När du gjort det och går in ett hus dyker fiender soldater upp. En av karaktärerna kommenterar att de nog kom för att undersöka varför vakttorn gick ner. Det var 30 sekunder sedan! Hur kan de veta om detta? Logiken rimmar inte. Samma sak när man skall bryta sig in i ett arbetsläger och det är en fem meter lång tunnel som förbinder insidan och utsidan. Varför finns den där?

Nej det knappast ett kärt återbesök att fem år senare sätt sig ner och spela Homefront, det är knappast en bortglömd klassiker.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.