Ratchet & Clank

Ännu ett tv-spel har blivit film. Galaxen Solana faller samman i den onda Diktatorn Dreks grepp. Det enda som skulle kunna stoppa honom är Kapten Qwarks galaktiska väktare. Tyvärr är de lyckligt ovetande om faran som lurar runt hörnet och det ska snart visa sig att det bara finns två personer… eller snarare en lombax och en robot som kan hjälpa dem att rädda galaxen.

ratchet_and_clank_movie_game_screenshot__106_by_yoshiyoshi700-d9yia67

Ratchet & Clank har varit en framgångsrik spelserie sedan 2002 och som all framgångsrik media måste det breddas. Det har tisslats och tasslats om en film i det populära speluniversumet i flera år och när det till slut blev bekräftat så blev jag barnsligt glad; barnsligt glad över en barnfilm. Jag var inte bara glad, jag var till och med hoppfull. Och alla som har sett några spelbaserade filmer vet att man inte ska vara hoppfull, snarare tvärtom. Men det är väl just detta som är både det sämsta och det bästa med att verkligen vara en beundrare av något.

the-ratchet-and-clank-movie-is-actually-pretty-cool-3

Hela äventyret börjar med en presentation av alla huvudkaraktärer. Vi får se Drek som utan att tveka spränger hela planeter med sin Deplanetizer, en äventyrshungrande mekaniker vid namn Ratchet, kapten Qwark som är galaxens stora hjälte och den felproducerade mördarroboten som blev snäll, Clank. Det är i stort sett en barnslig Star Wars-pastisch, så om vi tar Star Wars förutsägbarhet och lägger till en barnfilms förutsägbarhet får vi Ratchet & Clank-filmen. Det finns således inte så mycket att säga om storyn, Ratchet & Clank går snabbt från att vara omaka vänner till att vara ett oväntat hjältepar, med alla de klassiska vänskapsvändningarna däremellan. Men för att vara en barnfilm håller den förvånansvärt hög nivå på många plan. De gör bra presentationer och utvecklingar av alla karaktärers personligheter och deras individuella strävanden. Jag skrattar ofta högt, och inte bara åt de referenstyngda skämten utan jag tycker att det är en genuint rolig film. Actionscenerna är som tagna ur spelen, på ett bra sätt. Det är snyggt och snabbt och jag blir eggad att sätta mig ner med vårens Ratchet & Clank-spel trots att jag tidigare känt mig färdig med det. Pulsen ligger ofta i topp och även om storyn är ganska ”blaha” så gör smarta dialoger och fyndiga animationer detta till något som jag inte kan sluta gilla.

ratchet_and_clank_movie___screenshot__3_by_caprice1996-d9wrs9q

Animationen håller hög klass. I mina otränade ögon (och det härligt nostalgiska skimret) så håller det Pixar-kvalité men jag är medveten om hur färgad hela min upplevelse är. Jag älskar filmen samtidigt som jag vet att den är nästan objektivt sämre än vad jag tycker att den är. Detta är säkerligen inte en film för er som inte har någon relation till spelen, men jag skulle vilja påstå att detta kan vara en av de bästa actionfilmerna som faktiskt både är ämnad för, och dessutom passar till, en yngre publik.

Ännu ett tv-spel har blivit film. Galaxen Solana faller samman i den onda Diktatorn Dreks grepp. Det enda som skulle kunna stoppa honom är Kapten Qwarks galaktiska väktare. Tyvärr är de lyckligt ovetande om faran som lurar runt hörnet och det ska snart visa sig att det bara finns två personer… eller snarare en lombax och en robot som kan hjälpa dem att rädda galaxen. Ratchet & Clank har varit en framgångsrik spelserie sedan 2002 och som all framgångsrik media måste det breddas. Det har tisslats och tasslats om en film i det populära speluniversumet i flera år och när…

Review Overview

Betyg

80

About Gabriel Hector

Långhårig bagare från de småländska skogarna som allra helst befinner sig i den overklighet som kan intagas från soffans betryggande kuddar. Det kan röra sig om tv-spel, tv-serier, filmer eller kanske helt enkelt en påse overkligt goda chips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.