Rampage: Big Meets Bigger (4K UHD)

Det är kanske absolut enklast att göra kopplingen mellan stor apa och King Kong. Men när jag först såg trailern till Rampage: Big Meets Bigger var det dock något annat som kändes bekant. I trailern fick vi se en stor apa, en stor varg och en stor krokodil. Det var dock först när titeln visades på min skärm som poletten trillade ner. Rampage är en film baserad på det klassiska arkadspelet med samma titel. Första tanken som slog mig var:- Går det verkligen att göra en bra film med det spelet som källmaterial?

Svaret på frågan ovan blev tydlig efter att jag hade betat av en kort del av filmen. Nej, detta är ingen bra film men den är stundtals underhållande och häftig precis som sin förlaga. Handlingen är precis lika enkel som i ett tv-spel. Forskningsmaterial som är för farligt för att hantera på Jorden trillar ner i atmosfären och landar i närheten av tre djur. Djuren växer till enorma bestar som skapar oreda i USAs landsbygd och stadsmiljöer. Vår hjälte, spelad av Dwayne Johnson, skall stoppa dessa tre djur innan de jämnat Chicago med marken. I bakgrunden har vi bovarna som stått för den tvivelaktiga forskningen. Kopplingen mellan djuren och hjälten är att den sistnämnde är djurskötare till gorillan George. Hoppet ligger i att jättegorillan skall kunna bli sitt eget jag och hjälpa till att stoppa de andra två bestarna.

Regissören Brad Peyton levererar en filmtitel i samma anda som Michael Bays Transformers-filmer. Skillnaden är att Rampage har ett betydligt tunnare källmaterial att arbeta utifrån. Dwayne Johnsons karaktär Davis Okoye lånar till och med en replik från en av skådespelarens senare filmer:- ”You’re welcome!Ett halmstrå till filmens försvar är att det troligtvis ingen som har sett trailern som förväntat sig ett mästerverk. Rampage underhåller på samma sätt som de tidiga Transformers-filmerna gjorde. Du får några skratt, häftiga specialeffekter och non-stop action.

Rampage: Big Meets Bigger är resultatet av när Hollywood går på autopilot. En stor dos av specialeffekter, ett namn som säljer och en lättsmält handling som de flesta kan ta till sig. Dwayne Johnson och de andra skådespelarna gör inte bort sig men lämnar heller inga avtryck. Hela produktionen och slutprodukten osar av en enkel cash-grab. Hittills har filmen spelat in cirka 425 miljoner dollar* och den kostade ”bara” 120 miljoner dollar att spela in. Siffrorna pekar på att en uppföljare är fullt möjlig. Om vi verkligen behöver en uppföljare är en annan fråga.

Utgåvan: Precis som filmen utgåvan innehåller, känns det som att denna produkt har skapats på autopilot. Rampage är färdigställd i 2k och har skalats upp inför 4k-releasen. Bilden är skapare och färgerna har en något bredare palett. Ljudet levereras med Dolby Atmos och får inga anmärkningar från mig. Specialeffekterna hittar du på den medföljande blu-ray-skivan. De består av material från inspelningen, bloopers och borttagna scener. Som helhet är detta en klart godkänd 4k-utgåva som varken demonstrerar formatets fulla potential eller skämmer ut det. Skall du se filmen är detta utgåvan du skall få tag på.

 

*Siffrorna är hämtade ifrån www.boxofficemojo.com

Det är kanske absolut enklast att göra kopplingen mellan stor apa och King Kong. Men när jag först såg trailern till Rampage: Big Meets Bigger var det dock något annat som kändes bekant. I trailern fick vi se en stor apa, en stor varg och en stor krokodil. Det var dock först när titeln visades på min skärm som poletten trillade ner. Rampage är en film baserad på det klassiska arkadspelet med samma titel. Första tanken som slog mig var:- Går det verkligen att göra en bra film med det spelet som källmaterial? Svaret på frågan ovan blev tydlig efter att jag hade betat av…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.