Race

1936 tog den amerikanska atleten Jesse Owens fyra stycken OS-medaljer under OS i Berlin. Hitler och nazistregimen var allt annat än förtjusta över att en svart amerikan lyckades nå sådan framgång under ett OS som vart tänkt att visa den tyska statens storhet. Owens bragd genererade tyvärr inte de hyllningar som hans prestation kan tyckas förtjäna. Nu har historien blivit filmatiserad av regissören Stephen Hopkins tillsammans med Stephan James som atleten Owens.

Race Movie Stills (10)

Filmen har sin början när Jesse Owens beger sig iväg för att påbörja sitt liv på college, bakom sig lämnar han sin flickvän Ruth (Shanice Banton) tillsammans med deras lilla dotter Gloria. Det dröjer inte länge förrän han blir uppkallad till friidrottscoachen Larry Snyders (Jason Sudeikis) kontor. Coachen är trött på att se sitt Ohio State University förlora i säsongens alla friidrottsgrenar, i Jesse Owens ser han en potential som han aldrig själv lyckades uppnå. Målet är OS i Berlin och för att kunna nå dit behöver Owens träna löpteknik samt klara av att bemöta dåtidens fördomsfulla och rasistiska amerikanska samhälle.

Race-2016

Som sportdrama fungerar Race helt okej, berättarmässigt går filmen en aning vilse med sin långsamhet, klichéer och några förvirrade sidoberättelser. Istället för att lägga fokus på människan och karaktären Jesse Owens får vi se en flört som bara är med för att skapa drama i huvudrollens redan existerande relation. Med är också den klassiska ”du får inte vara med”-scenen i pojkarnas omklädningsrum. Väl i Berlin får vi se den tyska regissören Leni Riefenstahl, spelad av Carice van Houten. Skådespelarprestationen är stabil men karaktärens syfte och medverkan i filmen är ett stort frågetecken. Varför det inte läggs en större fokus på Jesse Owens själv är för mig en stor gåta. Skådespelaren Stephan James gör en bra prestation med rollen även om karaktären framstår som en aning platt med det manus som Joe Shrapnel och Anna Waterhouse har skrivit. Filmen hade varit med effektiv och effektfull om den lyckats vara lite mörkare och brådare kring de fördomar som Owens faktiskt behövde bemöta även i sitt hemland. Att Joseph Goebbels  är en av den mänskliga historiens stora monster behöver vi inga mörka toner för att känna till.

Skärmavbild 2016-07-27 kl. 16.50.22

Race är en aning för lättsam med tanke på det mänskliga mörker som filmen utforskar. Istället för att fungera som ett tungt slag i magen är filmen en lättsam hyllning till en stor amerikansk atlet. Om Stephen Hopkins plockat bort Riefenstahl helt och fokuserat på henne i en annan film, hade Race troligtvis känts både mer stabil och effektiv. Detta är en film för fans av sportdraman och historia. Vill du veta mer om Jesse Owens som individ och sportutövare finns det dock en uppsjö av böcker och dokumentärer som är mer informativa.

Fotnot: Filmen har premiär på fredag 29/7.

 

1936 tog den amerikanska atleten Jesse Owens fyra stycken OS-medaljer under OS i Berlin. Hitler och nazistregimen var allt annat än förtjusta över att en svart amerikan lyckades nå sådan framgång under ett OS som vart tänkt att visa den tyska statens storhet. Owens bragd genererade tyvärr inte de hyllningar som hans prestation kan tyckas förtjäna. Nu har historien blivit filmatiserad av regissören Stephen Hopkins tillsammans med Stephan James som atleten Owens. Filmen har sin början när Jesse Owens beger sig iväg för att påbörja sitt liv på college, bakom sig lämnar han sin flickvän Ruth (Shanice Banton) tillsammans med deras lilla dotter Gloria. Det dröjer inte länge förrän…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.