Rabbit Hole

Det finns ingen manual för hur man skall göra när man förlorar sitt barn. Rabbit Hole av regissören John Cameron Mitchell är baserad på en pjäs av David Lindsay-Abaire är inte någon lättsam historia. Att hantera tragedi är något som är oerhört svårt. Smärtan av att förlora sitt barn är något jag aldrig hoppas uppleva. När tragedin väl har skett. Tiden har gått, men inte läkt sina sår. Vad gör man då?

Rabbit Hole 04Becca (Nicole Kidman) och Howie (Aaron Eckhart) är det perfekta paret med det perfekta livet. Allt verkar bra tills vi får reda på att deras fyraåriga son, deras enda barn har dött i en olycka åtta månader tidigare. Efter det är deras liv upp och ner. Smärtan är förlamande och deras äktenskap är svårt sargat eftersom ingen av dem släpper in den andre. Båda försöker hantera sorgen på sitt eget sätt, men aldrig tillsammans. Becca och Aaron håller på att sudda ut det som en gång var dem.

Rabbit Hole 02

Det enda som är ett försök till gemensamt hanterande av sorgen är en terapigrupp för föräldrar som förlorat sina barn. Howie tycker gruppen är bra för att han kan dela med sig av känslor som han annars aldrig visar hemma. Becca är bitter och cynisk när hon ifrågasätter att gruppmedlemmarna försöker hitta tröst hos Gud och kyrkan. Hon utmanar trosuppfattningen hos alla i rummet genom att be dem förklara varför en Gud vill döda barn och ta dem från sina föräldrar. Hon tycker att de som finner tröst hos Gud är blåögda. Vi ser att hennes egen tro har vacklat rejält och att hon är på väg att bli agnostiker. Hon lämnar gruppen medan Howie fortsätter att gå. Han och en förälder Gaby (Sandra Oh) finner varandra och påbörjar en vänskap.

Rabbit Hole är en oerhört välspelad. Kidman nominerades till en Oscar som kneps av Natalie Portman för Black Swan. Visst är Kidman lysande, men Eckhart gör mycket bra ifrån sig han med.  Det är lätt med tanke på temat att en film som denna blir melodramatiskt och tårfylld men det händer aldrig. FIlmen är intressant. stark och mänsklig. Vi får vara med på en del av resan där Becca förändras för alltid och Howie trots allt förblir samma person. En vacker studie i livets smörgåsbord. Man kan inte gilla allt, men det ger oss nyanserna för att uppleva och uppskatta de bra bitarna.

Rabbit Hole 03Det finns inget recept på hur man hanterar sorg och Rabbit Hole visar det på flera olika sätt. Kidman är lysande och likaså Eckhart och det i sig är skäl att se filmen. Rabbit Hole hanterar ett svårt ämne med värme, en smula humor och framförallt med mycket ärlighet. Se den!

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.