Psych 9

En seriemördare, ett nedlagt sjukhus och en psykiatrisk avdelning där något hemskt har hänt. Inget nytt i skräckgenren egentligen, men klassiska element för att sy ihop en skräckfilm. Psych 9 från 2010 är nästa film som försöker slå mynt i den redan upptrampade fåran.

Unga vackra Roslyn (Sara Foster) får nattjobb på det nedlagda sjukhuset St Johns där hon ska sortera och arkivera gamla journaler innan bygget slår igen för gott. Hon tar gärna nattskiftet eftersom hennes man Cole (Gabriel Mann) kör taxi nattetid och för att annars blir det inte en bra skräckfilm.

Hon är inte helt ensam dock. En underlig vakt sitter vid grinden utanför entrén och på femte våningen; psyk-avdelning 9, finns Dr Irving Clement (Cary Elwes) som utför samma jobb som Sara gör på första våningen. En seriemördare som kallas ”The Nighthawk” härjar i staden och polisen Marling (Michale Biehn) kommer ibland förbi för att ställa frågor angående morden som skett inom ett område med sjukhuset som centrumpunkt. Samtliga personer är läskiga eller obehagliga på något sätt. Roslyn upptäcker, efter att ha hört konstiga ljud och sett underliga saker, att samtliga offer för seriemördaren har varit patienter på sjukhuset.

Psych 9 är en riktigt dålig film, inte bara som skräckfilm utan även som psykologisk thriller för den försöker vara både och. Problemet filmen har är tredelat i mina ögon. Först är manuset dåligt genomarbetat och även om jag gillar tanken med berättelsen är den alldeles för dåligt underbyggd för att fungera. Det finns logiska luckor och det saknas stoff vilket gör att händelser hänger löst. Det andra är att regissören har väldigt dålig känsla för att göra bra skräckfilm och tillsammans med klipparen, som är det tredje problemet, gör de ett enastående jobb med att stycka sönder filmen både med avseende på berättande och tempo. Det finns flera delar som är så löst sammanhållna att första halvan av filmen är i princip meningslös och hela slutsekvensen forcerad och för snabbt avslutad. På detta klistras en onödig epilog som är så uppenbar att det nästan kunde skrivas ut på konvolutet direkt. Ifall du blir skrämd av kameravinklar från grodperspektiv, grönt ljus och psykavdelningar är det här filmen för dig.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. Haha! Lagom tråkigt att man går in och letar recensioner när man väntar på att sin nyhyrda film ska buffra. Jag börjar ångra mitt val av film! Hursomhelst, bra och rolig text. Nu ska vi se om det ligger något i texten också!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.