PS5 eller Xbox Series X vilken skall man köpa?

Jag har haft konsoler sedan mitten på 80-talet men aldrig varit någon tillverkare trogen. Snarare tvärtom, sedan jag började jobba i slutet på 90-talet har jag nästan alltid haft ett fler tal konsoler hemma och gått mellan Sony, Nintendo, Sega och Microsoft. Denna generation har jag både haft en PS4 och en Xbox One hemma men jag har nästan uteslutande spelat på min PS4.

Är du Halo

Förra generationen var det tvärtom, Xbox 360 för min favoritkonsol och jag hade flera varianter av den under den generationen. För mig har det heller aldrig varit hur kraftfull konsolen är utan andra faktorer som spelar in. Så när jag titta på vilken konsol jag kommer att köpa nästa gång blir det återigen dessa faktorer som kommer att styra mitt val mer än att det är den mest kraftfulla och ”bästa” konsolen.

En viktig sak som kommer helt klart att spela stor roll för mig är bakåtkompabilitet. Jag har numera nästa uteslutande ett digitalt bibliotek av spel och jag vill kunna spela dessa även i framtiden. Till skillnad från Xbox 360 och Playstation 3 där det fortfarande var skivor som gällde har numera den digitala marknaden tagit över. Spelen är billiga, det är ofta rea och att slippa ha en massa skivor hemma är värt mycket. Microsoft har varit väldigt öppna och sagt att i princip alla spel från alla tidigare maskiner som idag går att spela kommer även att fungera på Xbox X, samt ALLA spel från Xbox One. Det låter riktigt lovande. Även om jag inte har många har jag ett par spel som jag verkligen gillar på min Xbox och att kunna spela dem även i framtiden låter lovande.

Eller Uncharted?

Sony har inte varit lika tydliga och sa nu senast att de hundra mest spelade spelen på PS4 kommer att fungera på PS5 när den släpps. De har lovat att fler spel skall bli tillgängliga men att de kommer att testa varje spel individuellt. Så Bloodborne, God of War och så vidare kommer att fungera men för någon som mig som gillar lite mer udda spel som Mad Max eller Sniper Elite 4 kanske skall behålla min PS4 ett tag efter släpp för att kunna garantera att man kan spela dem.

En mindre sak men något ändå viktigt är handkontrollen. Xbox 360 hade en grym handkontroll, jag använder fortfarande den för att kunna spela på min PC. Xbox One är en bra vidareutveckling av den och Microsoft har sagt att dessa skall gå och använda på Xbox X. Även om du kommer vilja ha den nya handkontrollen slipper du köpa ett par stycken för att kunna spela hemma med dina vänner. Sådant gillar jag, de små detaljer som gör att det känns som Microsoft tänker på spelaren när de designar sin nya konsol.

Många fina minnen med denna kontroll. Bästa jag har spelat med.

Men inget av det är såklart något värt om det inte finns spel att spela. Och de senaste tio år kan vi väl säga att Sony har varit bra mycket bättre på exklusiva spel än Microsoft har. Framförallt att hitta spelserier som folk älskar och vill se mer av. Och även nya spel den senaste generationen har Sony känts mer heta, Horizon Zero Dawn var ett otroligt bra spel för att nämna ett. Microsoft har inte alls lyckats på samma sätt, Halo har varit en guldkalv för dem men i övrigt är det tunt om spel. Men för två år sedan tecknade Microsoft avtal med flera studios om att göra exklusiva spel. Har en känsla av att dessa kommer att komma till Series X.

Både Sony och Microsoft kommer att ha sina egna hårddiskar i de nya maskinerna, specialgjorde SSD på 825 GB för PS5 och 1 TB för Series X. Det ryktas om att det skall gå att installera mer SSD i varje fall i PS5 och båda skall man kunna koppla externa hårddiskar till även om du kommer kunna spela via dem, inte i varje fall PS5-spel. Och 1 TB låter snålt till att börja med, du kommer inte kunna ha särskilt många spel installerade. Och tanken att behöva köpa en ny hårddisk efter något år för 2500-3000 kr lockar inte direkt.

Jag har inte bestämt mig till 100% än men av det jag skrivit ovan så lutar nog ändå just nu mer åt en Playstation 5 än en Xbox Series X. Främst för att kunna spela de spel jag redan äger och för att Sony känns starka att göra bra egna spel. Och för mig är det viktigast när jag äger en konsol.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.