Prometheus (4K UHD)

Vid detta laget behöver Ridley Scotts Prometheus ingen introduktion. Vår skribent Mats har skrivit en djupgående analys som främst innehåller allt han tycker är vetenskapligt uselt med filmen, den kan ni läsa här. Vår tidigare skribent Rikard Eriksson skrev däremot en hyllning till filmen som ni kan läsa här. Filmen är något av en vattendelare, en del avskyr filmen medan andra gillar den för delarna som faktiskt gör filmen värd att se. Filmen har nyligen släppts på 4K Ultra HD Blu-ray som uppladdning inför att uppföljaren Alien: Covenant också släpps. Jag har sett om filmen på det nya formatet, låt oss se vart jag till slut landar.

Innan filmen släpptes 2012, fanns det länge en diskussion huruvida filmen är kopplad till Alien-filmerna överhuvudtaget. Nu i efterhand kan vi konstatera att det är en fristående prequel som inte leder direkt in i Scotts Alien från 1979. Filmen börjar dock indirekt utforska spår till varifrån den ökända svarta xenomorphen egentligen kommer.

Prometheus utspelar sig alltså innan Alien-filmerna och tar med oss på ett forskningsuppdrag till en tidigare outforskad måne i ett solsystem långt borta. Forskardeltagarna Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) och Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) har under sina aktiva karriärer kopplat ihop flera olika arkeologiska fynd som pekar mänskligheten mot månen som forskningsuppdraget är på väg till. Uppdraget är finansierat av mångmiljardären Peter Weyland som på uppdraget har skickat med sin käraste ägodel, androiden David (Michael Fassbender). Shaw söker svaret på varför mänsklighet finns och hon tror att varelserna som pekat mänskligheten mot månen kan ha svaret. David visar sig främst vara där för att säkerställa Weylands privata intressen. Väl på månen upptäcker snart Charlie, David och Elizabeth, tillsammans med sitt team, att det inte är ensamma.

  

Mats Lundberg har analyserat filmen ur ett forskarperspektiv, vilket han kan göra med trovärdighet utifrån sin profession som forskare och ingenjör. Som lekman kan jag hålla med om mycket, bland annat att filmens forskare och ingenjörer inte agerar som några individer som har den utbildning de skall företräda. När två forskare först flyr vid första anblick av en död rymdvarelse, någon timme senare bestämmer sig för att klappa en rymdorm. Ja, då försvinner också karaktärernas trovärdighet ut i rymdens vakuum. När karaktärernas trovärdighet försvinner spelar det ingen roll vilken prestation skådespelarensemblen levererar. Ur ett berättarperspektiv är de flesta av filmens karaktärer också rätt ointressanta. Karaktärsutvecklingen verkar vara åsidosatt för resan som i slutändan genererar fler frågor än svar, för givetvis går allt åt pipsvängen för större delen av expeditionen. Jag inte påstå att jag stör mig på de detaljer Lundberg radar upp i samma utsträckning som han verkar göra. Detta medför också att jag troligtvis kan uppskatta filmen en aning mer än honom.

Prometheus har, trots sina brister, vuxit i mina ögon efter den ursprungliga besvikelsen. Enbart produktionsdesign, foto och specialeffekter gör att filmen är värd ett återbesök. Även Michael Fassbenders diaboliska David är en av filmens höjdpunkter. I slutändan är det David jag hejar på eftersom han är den karaktären som verkligen gräver efter det jag vill veta. Vad är egentligen rymdvarelsernas motiv och vilken nytta har de för Weyland och David egentligen? Jag tror att svaren på flera av mina och Mats berättelserelaterade frågor kan få ett svar, förutsatt att Ridley Scott får göra fler filmer efter denna och Alien: Covenant. Som isolerad film kan jag dock förstå att många har svårt för Prometheus. Personligen genererar den frågor som jag vill få svar på, frågor som gör att jag återkommer till framtida filmer i serien.

Efter att ha sett filmen en gång på bio, en gång på Netflix och nu en gång på 4K blu-ray, landar jag till sist i att jag gillar filmen trots sina uppenbara brister. Rikard Eriksson gillar filmen så mycket som jag som Alien-fan hade hoppats att jag skulle gilla filmen. Tyvärr går det inte att förbise alla de brister som Mats Lundberg nyktert radar upp i sin analys. Många beskyller Jon Spaihts och Damon Lindelofs manus för filmens brister. Men en regissör av Ridley Scotts kaliber bör rimligtvis ändå vara den som bär det huvudsakliga ansvaret här. Tyvärr är det inte heller orimligt att anta att filmbolaget har kladdat på filmen för att stärka kopplingarna till sin kära Alien-franchise. Men är du ett fan av Alien skall du givetvis ge filmen en chans om du inte har sett den. Filmen har fantastisk produktionsdesign, specialeffekter och den utvecklar trots allt filmseriens universum ytterligare.

Utgåvan: Prometheus är ännu en av alla filmer som färdigställts i 2K som sedan skalas upp inför sitt släpp på 4K Ultra HD Blu-ray. Ett regelrätt 4K-släpp är också omöjligt eftersom filmen har spelats in i 2K digitalt. Trots detta finns det synlig förbättring i skärpa gentemot blu-ray-utgåvan. Utgåvans ”grädde på moset” är dock det fantastiska arbetet med HDR. Prometheus-utgåvan har den mest tydliga och läckra HDR jag har sett på formatet hittills. Filmen presenteras i formatet 2.40:1 och med ett grymt DTS-HD Master Audio 7.1-ljudspår. Det kanske börjar bli lite tjatigt men filmen har, precis som tidigare recenserade 4K-utgåvor, allt extramaterial på medföljande blu-ray-skiva.

Vid detta laget behöver Ridley Scotts Prometheus ingen introduktion. Vår skribent Mats har skrivit en djupgående analys som främst innehåller allt han tycker är vetenskapligt uselt med filmen, den kan ni läsa här. Vår tidigare skribent Rikard Eriksson skrev däremot en hyllning till filmen som ni kan läsa här. Filmen är något av en vattendelare, en del avskyr filmen medan andra gillar den för delarna som faktiskt gör filmen värd att se. Filmen har nyligen släppts på 4K Ultra HD Blu-ray som uppladdning inför att uppföljaren Alien: Covenant också släpps. Jag har sett om filmen på det nya formatet, låt oss se vart jag…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

75

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.