Pro Evolution Soccer 2019

Jag ska börja den här texten med att erkänna att jag aldrig har gett PES en ärlig chans. Visst, varje år har jag laddat ned demot och testat det i 15-20 minuter. Jag har aldrig njutit av det och har heller inte känt mig lockad att nöta PES för att förstå mig på det. Så den stora frågan som den här recensionen måste besvara är; är PES 2019 tillräckligt bra för att locka över mig från FIFA?

Menyerna, Interface, UI. Kalla det vad du vill. Det är det första vi möter och den första uppenbara bristen i Pro Evolution Soccer 2019. Menyer och navigering håller inte toppklass. Det tog mig (utan överdrifter) 25 minuter att hitta stället där jag kunde ställa in alternativ. Det är inte bara svårt att hitta i menyerna, de är inte särskilt attraktiva heller. Konami har valt en minimalistisk och platt design, men det ser mer ut som något man hittade i ett mobilspel för fem-sex år sen.

Visst, utseendet är inte allt, men i det stora hela är det som om att Konami förväntar sig att du har spelat PES förut. De är snåla med förklaringar och guider till nya spelare. Vill du ta reda på något får du allt som oftast vända dig till internet (om du inte föredrar att planlöst irra omkring i menyerna i 25 minuter).

Jag har lagt mest tid i PES Ultimate Team-utmanare My Club under min testperiod. Det är uppenbarligen där Konami lagt mest krut under utvecklingen av Pro Evolution Soccer 2019. Inte så konstigt med tanke på de smått sinnessjuka mängder pengar Ultimate Team genererar varje år – klart Konami vill med på tåget. Det finns såklart andra spellägen, men de bjuder inte på några stora nyheter. Det är vad man förväntar sig i ett fotbollsspel år 2018. Och med tanke på populariteten i Ultimate Team-läget känns det som att det är hör mycket av kampen bjässarna emellan avgörs.

Mikrotransaktioner och packs är heta topics just nu och de är grunden i My Club. Well, du öppnar inte packs, paket eller lådor i PES 2019 utan bollar i olika färger. Brons ger dig en sämre spelare medan en svart boll levererar en världsklasspelare. Det är egentligen inte mer än en estetisk skillnad men Konami är mer transparenta när det kommer till odds. Du vet hela tiden hur stor chans du har att få en bra spelare. Schysst, tänker jag.

Olika spelare kostar olika mycket att ha i ditt My Club-lag. Din tränares nivå avgör om du kan spela Neymar, Ronaldo och Messi samtidigt. Antagligen kommer du att behöva slänga in en och annan mer okänd lirare för att kunna få plats med dem (om du inte betalar med riktiga pengar för en bättre tränare med mer utrymme för stjärnor). En kul grej med My Club är att dina spelare utvecklas och får erfarenhetspoäng efter varje match. Spelare har olika nivåer beroende på ålder och hur lovande de är, något som gör det roligt att använda en ung spelare i laget för att se honom utvecklas till en topplirare. Under tiden du spelar kommer du att samla på dig en och annan spelare du inte vill använda på planen och dessa kan du konvertera till erfarenhetstränare som snabbare tar dina spelare upp i rang. Detta medför en extra liten krydda i spelet och ger dig något att grinda mot.

I My Club finns det inget auktionshus utan du rekryterar nya spelare genom scouter (well, det finns visserligen ett auktionshus för scouter…) men det är enligt mig ett onödigt komplicerat system som inte faller mig i smaken. Jag gillar i alla fall tanken att du kan utveckla ditt lag till ett monsterlag utan att vara tvungen att pumpa in pengar via mikrotransaktioner. Det är dock något som kommer att ta extremt lång tid och du kommer snabbt att vara omsprungen av dem som lägger in lite pengar. Jag menar, under min första dag mötte jag spelare som hade lagen fulla med världsspelare medan jag gnatade på med ett gäng franska semi-bönder. Det är tydligt vilken väg Konami vill att du ska ta om du vill nå framgång i My Club.

På fotbollsplanen levererar Pro Evolution Soccer 2019 som bäst. Spelet bjuder på en skön känsla i allt från försvarsspel och passningar till bolltyngd och utgångar i 50-50-dueller. Grafiken är snygg och ljudmässigt funkar det också. De har även lyckats få spelare att verkligen kännas som individer. Du känner skillnad på Ronaldo och Messi och kan använda deras olika egenskaper och fördelar för att vinna matcher.

Pro Evolution Soccer 2019 lider tyvärr av stora brister när det kommer till licenser. Ett Londonderby mellan London FC och West London White låter inte lika hett som Chelsea mot Tottenham. Det är såklart en fråga om ekonomisk kraft och det är en avdelning där Konami inte har mycket att sätta emot sin stora konkurrent.

Hur som helst är PES 2019 ett spel som kommer att ge dig god underhållning lång tid framöver om du bara är villig att leva med dess brister. Även om bristerna är tydliga och är de inte fundamentala för att spelet ska leverera där det är viktigast – på den virtuella fotbollsplanen.

+ Bra fotbollskänsla, smarta My Club-funktioner, snygg grafik

– Svårnavigerat, skralt med licenser, inte inbjudande för nya spelare

Jag ska börja den här texten med att erkänna att jag aldrig har gett PES en ärlig chans. Visst, varje år har jag laddat ned demot och testat det i 15-20 minuter. Jag har aldrig njutit av det och har heller inte känt mig lockad att nöta PES för att förstå mig på det. Så den stora frågan som den här recensionen måste besvara är; är PES 2019 tillräckligt bra för att locka över mig från FIFA? Menyerna, Interface, UI. Kalla det vad du vill. Det är det första vi möter och den första uppenbara bristen i Pro Evolution Soccer…

Review Overview

Betyg

80

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.