Pro Evolution Soccer 2013

Pro Evolution Soccer eller PES som det också kallas har haft problem i flera år och brottats med både dåliga betyg och sjunkande försäljningssiffror. Men nu har Konami lovat att man arbetat om hela spelet och detta års PES skall vara det bästa på flera år.

Jag har inte spelat PES på flera, flera år men har goda och dåliga minnen av det från Playstation 2. På den tiden var FIFA arkadfotboll och PES var dit alla fotbollsälskare vände sig. Men det var också ett spel som krävde att du la ner tid och engagemang. Och glöm allt som hade med licenser kring klubbar och spelare att göra. Med åren har det blivit lite bättre men PES 2013 brottas fortfarande med att licensproblem. Så förbered dig på att spela West Midlands Village om du är ett Aston Villa-fan som mig. Däremot har man lyckats ha licensen för både Champions League och sydamerikanska Copa Libertadores med tillhörande klubbar. Dock är det förra årets uppställning. Jag kan leva med det men visst är det irriterande att Konami efter all år fortfarande inte har kunnat hosta upp pengarna som krävs för att få licenser.

Nåväl, det är inte det utan spelet ute på plan som räknas. PES har alltid varit FIFAs svåre artistiske lillebror som inte vill locka en stor publik genom att göra lättillgängliga spel utan vill göra något som känns eget och realistiskt. PES 2013 är ingen skillnad. För nya spelare är övningsläget ett måste för att lära sig de intrikata delar och hur du bygger upp ett spel mot din motståndare. PES har bytt riktning också, det märks tydligt. Spelet är mycket mer tekniskt och mycket mer fokus på de stora stjärnorna. Mycket av spelet går ut på att lära sig dribbla, slå precisionspassning, göra perfekta nedtagningar etc. Lagarbetet finns fortfarande där med passningar, överlöpningar och så vidare men det är helt klart att Konami vill att spelarna skall kunna spela det vackra spelet i PES 2013. Andra nyheter är att du kan styra exakt vad passningarna skall gå och att med hjälp av höger analogspak kan du styra dina medspelare. Plötsligt öppnar sig ett spel som aldrig varit möjligt tidigare.

Och det är lika frustrerande svårt. PES är ett av de få spel där jag faktiskt ställer mig upp och jublar när jag har gjort mål. Att luckra upp ett försvar kräver teknik och tålamod samt att du har nöt in de tekniker som finns i spelet. Samtidigt är PES på det sättet ett spel som ger något tillbaka till spelare, precis som med Dark Souls gör svårigheten att du plötsligt uppskattar de små sakerna, den där passningen du lyckades göra bakom motståndarnas backlinje, frisparken du fick och satte. PES kräver timmar av övning från spelaren men i gengäld får du något du inte får någon annanstans.

Vad det gäller spellägen är allt sig likt. Du kan spela Champions League och Copa Libertadores om du vill. Annars är det Master League och Become a Legend som gäller. Master League är alltid lika kul, att ta sitt gäng sopiga b-spelare, börja i de lägre divisionerna och jobba sig uppåt. Även om det i sann PES-anda är ett enormt slit och otrolig frustrerande vissa stunder.

Om vi skall prata nackdelar så är det helt klart svårighetsgraden. PES är inget för den vanlige spelaren, här krävs en nästan fanatisk inställning till sporten för tycka om spelet. Även på normal svårighetsgrad åker du på stryk gång på gång innan du har lärt dig alla aspekter av spelet. Och kontrollerna går nästan över gränsen och känns mer som Street Fighter IV än ett fotbollsspel. I teorin är det coolt att kunna passa en spelare, göra en löpning, få honom att slå en direktpass och trycka upp bollen i målet. Men för att lyckas måste du utföra trycka ner en knapp samtidigt som du trycker på passningsknappen och riktar bollen med vänster analogspak, dra sedan höger analog åt rätt håll och tryck på direktpassningsknappen i rätt ögonblick och skjut när bollen når dina fötter igen. Jag satt och nötte detta i säkert en timme och hade fortfarande problem att få till det bra under matcher. För mycket knapptryckningar och för krångligt för min smak. Och fokus på teknik, världspelare och Player ID, vilket innebär att Ronaldo i spelet skall röra sig Ronaldo i verkliga livet, gör att det blir väldigt mycket tvåfotsdribblingar och ”Barca”-fotboll. Och domarna är fortfarande löjligt hårda och delar ut röda kort som det vore julafton. Animationer hade man också kunnat förbättra, det ser riktigt stelt och tråkigt ut ibland.

Är PES ett dåligt fotbollsspel? Nej det tycker jag inte, det är ett väldigt bra fotbollsspel, men det är också ett väldigt krävande fotbollsspel. Och för mig är det PES akilleshäl, spelet blir aldrig tillgängligt som FIFA och för mig är det viktigt när det kommer till sportspel. För oavsett hur ”realistiskt” ett spel eftersträvar att vara vill jag fortfarande ha roligt när jag spelar. Och jag har roligare med FIFA än med PES.

 

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.