Pool

Jag var en av de lyckliga få som fick se premiären av Pool på biograf Victoria i Stockholm 17 april. Filmen bygger på Per Hagmans roman med samma namn från 1993. Idag 15 maj släpps den digitalt som hyr och köpfilm på alla större streamingsajter. Draken Film kommer även visa det inspelade samtalet mellan Per Hagman och Fredrik Strage om Pers roman. Ett samtal som skulle varit live på premiären men det fick bli digitalt istället. Jag har tyvärr inte läst något av Per Hagman ännu, så i denna recension har jag tagit hjälp av min partner in crime Charlott Fernandez, som har honom som favoritförfattare.

Pool är enligt mig framförallt en väldigt vacker och melankolisk historia. Filmen handlar om den unge killen Johan som har flyttat till Nice för att prova lyckan. Han delar lägenhet med två andra killar. Att leva i Nice är ju inte gratis, för att bekosta deras vistelse, så underhåller dom äldre rika män och kvinnor. Johan flyttar in hos Celeste, en gift, rik kvinna som bor strax utanför Nice. Hennes man är i stort sett aldrig hemma, vilket vi kommer inse är bra, för när han är hemma, är han inte speciellt trevlig. När Johan inte är med Celeste så hänger han och hans vänner runt på nattklubbar i Nice. Ingen är lycklig i denna filmen, möjligtvis Johans vän Kurt.

Scenerna från Nice och Celeste hus blandas med Johans minnen av Sverige och hans exflickvän Anneli. Ett förhållande som inte slutade väl, men som har satt tydliga spår i Johans liv. Det är inte en film man mår bra av, alla människor är trasiga på olika sätt, ålder, rikedom och skönhet, inget gör en lycklig. Och vad är det för liv egentligen, leva på rika människor, leva på olyckliga människor som betalar för kärlek.
Jag har som sagt inte läst boken, men min vän Charlott som var med mig på premiären, tycker att filmen inte skaver lika mycket som boken. Detta kan ju vara medvetet. Och att överföra en känsla som en bok skapar till filmens värld är ju i stort sett omöjligt.

Detta är en filmrecension men när det gäller filmer som är baserade på böcker så känns det viktigt att även ta del av det, och där fick jag hjälp av min vän:
Charlott Fernandez om Per Hagman
Han debuterade på 90-talet med boken Cigarette om unga människors liv i Stockholmsnatten. Sen kom Pool och Volt. Min tids ”generationsförfattare” numero uno. En skugglegend mest känd för att vara mytomspunnen och pank 😉 och nästan löjligt cute, försatt i konkurs till och med, en av Sveriges sk ”evighetsgäldenärer”. Allas älskare, ingens älskling, den eviga singeln som kuskat runt fritt mellan Västgötaslätt, Palermo, Nice och Marstrand. Aldrig haft en fast bostad eller ett kontokort (vilket bara det är en bedrift i sig). Han drömde som ung om att bli popstjärna och skrev högtravande poesi. Kanske inte en av Sveriges mest produktiva författare, då han släppt ifrån sig 7 romaner & 4 noveller mellan 1991–2020, men han är en av dem som känns mest. När Per skriver läser man. För mig är han en rockstjärna och någon jag egentligen inte vill veta vardagliga saker om. Nuförtiden har han börjat dyka upp på sina egna events. Men genom åren har jag varit på säkert 10 tillställningar där han inte närvarat… Som sagt Rockstar! Vad är det Lundell sa ”Även en inställd spelning är en spelning”.

Pool är en otroligt vacker film, ljuset är helt magiskt, miljöerna är både varma och kalla, ibland samtidigt. Skådespeleriet är fint och välspelat av dessa unga män, även Natacha Guyon-Anderson som spelar Celeste, gör sin rolltolkning väldigt väl. Storyn är bra, men kunde gått djupare. Jag kollar väldigt sällan på svensk film, men detta är en sevärd film, den är mjuk, hård, kall och varm och ganska deprimerande och tänkvärd. Det är en konstnärlig film och det görs det för lite av i Sverige tyvärr. Filmen fick mig även att vilja läsa Per Hagmans Pool.
Per Hagman har inte haft något med filmen att göra. Förutom en detalj:
– När Anders först berättade om sina filmplaner för en massa år sedan så tipsade jag honom om den klassiska låten ”Pour un flirt” av Michel Delpech som exempel på en fin och förrädiskt psyko-lycklig öppningslåt i en Riviera-film. Till min förtjusning tog han det tipset till sig.

Bilder © Max Rangner

Jag var en av de lyckliga få som fick se premiären av Pool på biograf Victoria i Stockholm 17 april. Filmen bygger på Per Hagmans roman med samma namn från 1993. Idag 15 maj släpps den digitalt som hyr och köpfilm på alla större streamingsajter. Draken Film kommer även visa det inspelade samtalet mellan Per Hagman och Fredrik Strage om Pers roman. Ett samtal som skulle varit live på premiären men det fick bli digitalt istället. Jag har tyvärr inte läst något av Per Hagman ännu, så i denna recension har jag tagit hjälp av min partner in crime Charlott…

Review Overview

Betyg

80

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.