Pongo och de 101 dalmatinerna

23100_101-dalmatians-9För att en Disney-film ska ha någon chans att fungera på mig krävs det i regel att den dels inte är dränkt i sånger och dels att den har djur eller något annan icke-mänskligt i huvudrollerna. Pongo och de 101 dalmatinerna klarar bägge kriterierna.

Jag tror att jag efter recensionen av Aladdin halvt om halvt lovade både mig själv och eventuella läsare att hålla mig borta från Disney. Det gick ju sådär. Att ta sig an klassiker som påverkar populärkulturen och som alla andra sett är lite för svårt att hålla sig borta från. När den dessutom redan i titeln utlovar hundar och skurken Cruella de Vil ju har någon slags kultstatus blev det så att prövade ändå. 1996 kom det förresten en spelfilm med samma namn som finns recenserad här.

101-Dalmatians-101-dalmatians-4754471-784-588Dalmatinern Pongo bestämmer sig för att hitta en bättre hälft till sin eviga ungkarl till husse och när han gör det visar det sig att även hon har likadan hund, givetvis en hona som heter Perdy. Snart är kärleken dubbel och det föds inom kort 15 valpar. Lyckan blir dock kortvarig då Cruella de Vil kidnappar valparna och gömmer undan dem tillsammans med andra från runt om i London. Hon har nämligen tänkt göra en vacker prickig päls. Pongo och Perdy ger sig givetvis ut på jakt efter sina förlorade valpar.

Till att börja med måste jag ju konstatera det säkert tusen andra före mig redan gjort, nämligen att den svenska titeln Pongo och de 101 dalmatinerna är matematiskt felaktig då ju Pongo och Perdy räknas in i titelns antal. Valparna är 99 stycken sammanlagt, så någon som satte titeln i Sverige hade tydligen inte bemödat sig med att se filmen ordentligt. Vem är den extra dalmatinern egentligen? Slarvigt och irriterande samt lite märkligt då jag har svårt att se vad som skulle vara fel med originaltiteln. Bortsett från det och att den ju är en rätt trivial och lite väl linjär barnfilm, har jag inte så mycket att invända mot. På många sätt är nog det här en av de allra bästa Disney-filmer jag någonsin sett faktiskt.

101-Dalmatians-101-dalmatians-4754675-784-588Sättet som filmen är tecknad på skiljer sig från det man är van vid i exempelvis Ringaren i Notre Dame eller Askungen. Stilen är lite mer skissig och jazzig med en helt egen färgpalett som är helt fantastisk att titta på. Med en speltid kortare än 80 minuter fungerar det egentligen att bara ta in miljöerna och sättet de är animerade. Framförallt är det bakgrunder, landskap och gator som fängslar mig, medan karaktärerna ser lite mer ut som man är van vid. Naturligtvis ser även Disneys Blu-ray lika bra ut som man kan förvänta sig. För mig blev det en av de bästa visuella upplevelserna jag fått från en animerad film. Den är ju som sagt även nästan helt befriad från sångnummer och den lilla bit som är med är en rätt trivsam melodi. Att den dessutom utspelar sig i ett väldigt brittiskt London med omnejder kändes också trevligt.

Äventyret med föräldrarna som måste rädda sina valpar är kanske inte det mest fängslande, även om det ändå blir lite spännande mellan varven. Då var sättet de genomför räddningsaktionen intressantare, där det bygger på att alla djuren, främst hundar men även ett katt och en häst, hjälper varandra utan att blinka. Jag tyckte det var riktigt fint. En scen där de söker skydd i en lada och valparna erbjuds att dricka varm mjölk direkt från spenarna på några vänligt inställda kor, hade något lite sjukt över sig som jag gillade. Ytterligare ett segment som stack ut var ett märkligt tv-program som skurkarna tittar på, där tävlande ska gissa vilket brott som någon begått. Det kändes oväntat skruvat och var även roligt på ett lite surrealistiskt vis.

101-dalmatians-disneyscreencaps.com-5935

Min komplicerade relation till Disney och deras filmer kommer uppenbarligen att leva vidare. Så jag länge jag försöker hålla mig till deras äldre filmer och till de som fokuserar på djur i huvudrollerna verkar det ju kunna gå rätt bra. Pongo och de 101 dalmatinerna känns som något jag kommer att se fler gånger faktiskt. En vänlig och vacker liten film.

 

Bilder ©Disney

 

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.