Pokémon Go: Level 1-5 (Iphone)

Pokémon Go har tagit stora delar av världen med storm och Nintendos aktier har rusat i värde. Spelet har ännu inte släppts i svenska appbutiker men det går att få tag på genom att registrera en användare i en region där det redan har släppts. Jag bestämde mig för att ge spelet en chans och laddade därför ner appen häromdagen. Här är mina tankar och reflektioner kring spelets första 5 levels som Pokémontränare.

Skärmavbild 2016-07-12 kl. 16.51.01

Precis som i de klassiska Pokémon-spelen från 90-talet, börjar även Pokémon Go med att du får välja mellan tre Pokémon. Jag valde en vattentyp som heter Squirtle och begav mig snabbt ut på jakt efter fler. Twisten med Pokémon Go är att appen använder din telefons GPS och kamera. Detta innebär att du måste förflytta dig fysiskt i ditt grannskap för att kunna hitta fler Pokémon och gå upp i level. Bland de första Pokémon jag stötte på var en fladdermusliknande Zubat. Telefonen plingar när du har en Pokémon i närheten och om klickar du på den på kartan dyker den upp på din skärm. Till skillnad från tidigare spel skall du bara fånga de små djuren, du behöver inte slåss med dem innan. För varje Pokémon du fångar går du upp i level, när du når level 5 kan du ta dig an ett av alla gym som finns utspridda. De första fem nivåerna handlar främst om att lära dig spelet, hitta Pokémon och samla på saker. När du når level 5 kan du utmana andra spelares Pokémons på ovannämnda gym.

Hittills har jag hunnit stöta på Pokémon på bostadsrättsföreningens innergård, i soprummet, i parken och även i min lägenhet. På bilden nedan kan ni se när jag stötte på en Rattata på väg till tvättrummet i källaren. En stor del av spelets charm är att det inte är begränsat till innanför hemmets väggar. När spelet har släppts i Sverige kommer det troligtvis vara oundvikligt att ni lägger märke till alla spelare i er omgivning.

Skärmavbild 2016-07-12 kl. 17.44.56

Utvecklingen av Pokémon Go är en tidig del av Nintendos satsning med att bredda sina marknadsandelar genom att satsa på fler platformar än sina egna konsoler. Spelidéen är lika genialisk som den är simpel. Spelutvecklarna har tagit ett redan älskat spel och tittat på hur de kan anpassa det efter de funktioner som finns i dagens smartphones. I USA stöter folk på andra spelare på alla möjliga platser och upptäcker nya områden av sina städer de inte tidigare har besökt. I Sverige har spelet inte släppts officiellt och jag har därför bara hunnit se delar av spelets potential. Från nivå ett till fem har spelet varit hyfsat monotont men trots detta är Pokémon Go ett oerhört beroendeframkallande spel. Nostalgin är total och på två dagar har jag utforskat stora delar av mitt grannskap som jag inte har besökt på mina tre år här i Malmö. Jag kommer att återkomma med ytterligare tankar kring spelet när jag har gått upp ytterligare några levels och provat fler funktioner. Tills vidare uppmanar jag er att gå ut och fånga några Pokémons, har ni redan gjort det får ni gärna lämna lite reflektioner i kommentarsfältet.

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.