Plötsligt dök de upp på iTunes; Jönssonligan i 4K

Just nu finns samtliga Jönssonligan-filmer med Gösta Ekman att köpa och hyra i 4K (dock ej i HDR) på Apples iTunes store. 

Bildkvaliteten är lysande

Det ryktas även att Blu-ray-utgåvor är på gång med kommentarspår. Så fort jag hörde nyheten kastade jag mig över min Apple TV-fjärrkontroll och köpte alla fem filmer för att testa. I USA kan man köpa en del filmer i 4K som inte släppts i 4K på skiva. James Bond-filmerna är ett sånt exempel. 4K-restaureringar har gjorts av samtliga äldre Bond-filmer av Lowry Digital. Just nu är 4K UHD releaser på gång av de senare Bond-filmerna med Daniel Craig. 

Jag antar att när Jönssonligan-filmerna restaurerades så gjordes detta i 4K, därför ligger filmerna i 4K på iTunes. Picassos äventyr, Att angöra en brygga och Sällskapsresan-filmerna finns tillgängliga i HD på iTunes. Vad jag vet har endast första Sällskapsresan-filmen släppts på BD i Sverige.  
För något år sedan släppte Galenskaparna och After Shave samtliga filmer på Blu-ray med riktigt bra bild. Nu tycks Jönssonligan vara på gång! Av en händelse hittade min Filmfenix-kollega Fredrik Malmquist Göta kanal i 4K på iTunes med. Frågan är hur många svenska filmer som genomgått restaurering som kommer dyka upp på Blu-ray och streamingtjänster framöver?


Vi har sökt SF Studios för kommentar.

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.