PlayStation Classic: Första intrycket

Efter Nintendos framgångar med retro-spelkonsoler var det bara en tidsfråga innan fler företag följde efter. Vi har fått se en uppsjö av mer och mindre kända företag som lanserat retrovarianter av äldre konsoler. Nu har Sony anslutit sig till skaran och idag lanserades PlayStation Classic i Sverige.

Enda sedan Nintendo släppte sin första retrokonsol har det funnits en skara människor som inte låter sig imponeras. Det har skanderats:- ”Jag kan göra allt det där med en Raspberry Pi till en bråkdel av priset”. En av mina två bröder tillhörde den skaran till dess att han höll i en av kontrollerna till en Super Nintendo Classic. För precis som med både Nintendo Classic Mini och Super Nintendo Classic Mini, utstrålar även denna enhet robust kvalité. Det finns en känsla i varenda liten knapp och vilken typ av plast kontrollerna är skapade med som billiga asiatiska kopior inte lyckats fånga. Det där lilla extra som får oss nostalgiker att bli alldeles varma inombords.

Bland det först jag konstaterade när jag hade packat upp enheten var att Sony dragit lärdom av ett av Nintendos misstag med deras första retrokonsol. Kontrollerna har cirka en och en halv meter långa sladdar istället för Nintendos som knappt är 80 centimeter långa. Trots den mer generösa längden tycker jag att det är en aning för korta sladdar. När jag var liten yngre satt jag på golvet framför föräldrarnas tv, numera sitter jag i en soffa cirka tre meter från min tv. Det är väl en petitess i sammanhanget men det påverkar ändå helhetsintrycket av produkten. I lådan till PlayStation Classic återfinner ni en konsol, två kontroller, en hdmi sladd och en usb till micro-usb-kabel. Konsolen kommer laddad med 20 klassiska spel. När jag kopplade in enheten första gången hade jag problem med strömtillförseln. Nintendos retrokonsoler klarade sig med strömtillförseln som usb-urtaget på min tv klarade av att erbjuda. PlayStation Classic krävde att jag kopplade in kabeln i väggen. Om detta gäller alla tv-apparater eller bara min får jag ta reda på till min kommande recension. Om det är ett krav att enheten kopplas in i ett elurtaget kan jag tycka att en adapter till usb-sladden borde ha följt med i kartongen.

Samlingen av retrokonsoler växer här hemma.

Hittills har jag hunnit prova Grand Theft Auto och Resident Evil. Mitt första intryck var att 3d-grafik inte klarar av tidens tand på samma sätt som 2d-grafik. 3d-grafiken har utvecklats oerhört mycket sedan 90-talet, medan vi än idag kan se nysläppta 2d-spel som ser ut ungefär som Super Mario World på Super Nintendo. Detta tar dock inte ifrån konsolen att en stark nostalgikänsla snabbt infinner sig. Jag hade aldrig en PlayStation när det begav sig, likväl har jag spelat konsolen både hos kusiner och nära vänner. Mitt omdöme om konsolens innehåll återkommer jag om i en text inom en kort framtid. Till dess tänkte jag lämna er med en fråga:- Vilket spel har du starkast känslor för på PlayStation?

Playstation Classic
Släpps:
3/12-2018
Pris: Billigast pris enligt prisjakt är 1399 kronor (3/12-2018)
Spel: 20 stycken (se lista nedan)
Innehåll: 1 PlayStation Classic-enhet, 2 handkontroller, 1 usb till micro-usb-kabel, 1 hdmi-kabel.

Spellista:

 • Battle Arena Toshinden
 • Cool Boarders 2
 • Destruction Derby
 • Final Fantasy VII
 • Grand Theft Auto
 • Intelligent Qube
 • Jumping Flash!
 • Metal Gear Solid
 • Mr. Driller
 • Oddworld: Abe’s Oddysee
 • Rayman
 • Resident Evil Director’s Cut
 • Revelations: Persona
 • Ridge Racer Type 4
 • Super Puzzle Fighter II Turbo
 • Syphon Filter
 • Tekken 3
 • Tom Clancy’s Rainbow Six
 • Twisted Metal
 • Wild Arms

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.