Planet Zoo (PC)

Theme Park, Rollercoaster Tycoon, Zoo Tycoon och nu senast Jurassic World: Evolution. Listan kan göras lång över spel jag spelat som går ut på att bygga parker för att underhålla virtuella besökare. Med Planet Zoo höjer Frontier Developments nivån för parkbyggar-spel till nya nivåer både grafiskt och strategiskt. Aldrig förr har det varit så utmanande, vackert och underhållande att slappna av med att bygga mitt eget dröm-zoo.

Maten är serverad!

Ni har tre alternativ att välja mellan när ni har startat Planet Zoo. karriärläget, franchiseläget eller sandboxläget. I karriärläget får ni lösa uppgifter i befintliga djurparker. I franchiseläget får ni bygga er egna parker med begränsade resurser, parallellt med att ni utvecklas genom forskning och utveckling. Vill ni ha helt fria tyglar skall ni prova sandboxläget där allting är upplåst från början. Men samtliga nya spelare bör börja med att klara några uppdrag i karriärläget för att inte villa bort sig i spelets, stundtals för komplicerade, interface.

I vissa spel kan man lattja sig igenom träningsuppdragen och ändå hänga med i runda slängar. I Planet Zoo vill jag dock rekommendera er spetsa öronen och ta till er av vad Nancy (övningsledaren) har att säga i de inledande uppdragen av karriärläget. En del saker kommer ni helt enkelt inte att klara av om ni inte har genomfört träningsmomenten. När ni betar av uppgifterna kan de tyvärr kännas stundtals frustrerande och till och med lite sega. Men samtidigt kan jag inte tänka mig något annat tillvägagångssätt för oss spelare att lära oss att hantera en djurpark i spelet.

Är inhägnaden tillräckligt stor för tre jätte pandor?

Att presentera ett djur för dina besökare innebär flera steg. Du skall ha en inhägnad med ett habitat som faller djuret som skall bo där i smaken. Rätt mängd vatten, växter, underhållning, sovplats och mycket mera. Samtidigt skall personalen vara nöjd med sina arbetsuppgifter, personalutrymmen och arbetsförhållanden. Det är en större mängd parametrar som skall falla på plats och det är vi flertalet tillfällen lägligt att trycka på pauseknappen för att fundera över hur nästa problem skall tacklas.

Listan över djur i ditt zoo kan växa snabbt, det gäller att ha koll.

När du har inhägnaden och personalen som skall serva ditt framtida djur kan du adoptera, få eller köpa detta djur. När djuret väl är på plats är det din uppgift att se till att de trivs. I längden kan de behöva mer sällskap, tas hand om när de blir sjuka eller rent av släppas ut i det fria. För du kan driva ett regelrätt zoo men också en organisation som arbetar för att återplantera djur i det vilda.

Mamma panda går och lägger sig.

Grafiskt är spelet riktigt vackert och animationerna lika så. Men under den fina ytan döljer sig enstaka besvärliga grafiska problem. I en del inhägnader kan det finnas växter som är olämpliga för dina djur att befinna sig i närheten av. När jag försöker ta bort dessa kan de ibland vara ”fastlåsta” inuti eller utan på objekt och där igenom vara omöjliga att ta bort. Det enda sättet att få djuren i inhägnaden nöjda då är att flytta dom eller plantera så många korrekta växter att andelen giftiga eller dåliga växter blir procentuellt få. Resultatet kan då istället bli att där är så många växter att besökarna knapp kan se vad det är som finns i inhägnaden.

Besökarna stormar mot den nyöppnade souvenirbutiken.

Det är oerhört tillfredsställande att se en gigantisk välfungerande djurpark som man själv har utvecklat. Något som även min tvååriga son kan intyga eftersom han flertalet gånger hämtat en stol i köket och sagt ”lejon” för att sedan peka på vår stationära dator. Visst spelet kan vara lite segt att komma igång med och där finns några små irriterande moment med både gameplay och interface. Men faktum är att detta är den mest kompletta djurparksbyggaren hittills och om jag känner Frontier Developments kommer detta spelet bara till att bli bättre med tiden. Planet Zoo är med andra ord är ett säkert köp för alla er parkbyggarfantaster.

Planet Zoo
Plattformar: Steam (PC)
Utvecklare: Frontier Developments
Release: 5 november 2019
Pris: cirka 450 kronor

DLC: Arctic Pack

Att Planet Zoo skulle få DLC var ingen större överraskning. Men är detta paket värt ytterligare 100 kronor från din plånbok? Isbjörnarna, renarna, polarvargarna och det amerikanska snöfåren räcker nog för att vinna över de flesta av er. Men vad får vi mer än fyra nya djurarter egentligen?

Arctic Pack innehåller, utöver de nya djurarterna, flera nya scenarion att utmana dig själv med samt över 200 nya byggnader, dekorer och växter. Det är helt enkelt mer av samma för er som älskar att bygga parker och ta hand om vilda djur. De nya djurarterna utökar utbudet i dina djurparker men DLC-paketet kommer inte förändra hur du spelar Planet Zoo. För mig var det efterlängtat med arktiska djur och efter att ha plöjt ner åtskilliga timmar i Planet Zoo är det välkommet med lite nyheter.

DLC: Arctic Pack
Plattformar: Steam (PC)
Utvecklare: Frontier Developments
Release: 17 december 2019
Pris: cirka 100 kronor

Theme Park, Rollercoaster Tycoon, Zoo Tycoon och nu senast Jurassic World: Evolution. Listan kan göras lång över spel jag spelat som går ut på att bygga parker för att underhålla virtuella besökare. Med Planet Zoo höjer Frontier Developments nivån för parkbyggar-spel till nya nivåer både grafiskt och strategiskt. Aldrig förr har det varit så utmanande, vackert och underhållande att slappna av med att bygga mitt eget dröm-zoo. Maten är serverad! Ni har tre alternativ att välja mellan när ni har startat Planet Zoo. karriärläget, franchiseläget eller sandboxläget. I karriärläget får ni lösa uppgifter i befintliga djurparker. I franchiseläget får ni…

Review Overview

Planet Zoo
DLC: Arctic Pack

75

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.