Philips PH805

Oavsett om du befinner dig på ett tåg, flygplan eller en buss. Tittar du omkring dig kommer det i princip alltid att finnas någon med ett par brusreducerande hörlurar på sig. Hittills har de mer vettiga lurarna kostat 2500 kronor eller mera. Men nu har Philips äntrat marknaden med modellen PH805 och placerar sig taktiskt med ett lägre pris än storsäljarna från Bose och Sony.

Under snart två veckors tid har jag provat PH805 i hemmet, i affären och på tåget. Som en van användare av Sonys WH-1000XM3 har jag vant mig vid en standard som Philips är nära på att tangera för cirka 1000 kronor mindre. Den stilrena designen med de matta svarta kåporna känns klart influerade av Sonys hörlurar. Hörlurarna levereras paketerade i en smidig resväska som även innehåller 3,5 mm- och micro-USB-sladd samt en flygplansadapter.

De första intrycken av PH805 var att byggkvalitén, materialvalet och komforten kändes något mindre premium än hos Boses och Sonys produkter. Men efter första tågresan med musik och podcasts hade jag kommit till fler insikter. Knappreglaget för att växla mellan låtar är varmt välkommet om än något plastigt. Under min tid med Sonys WH-1000XM3 har alla de gånger jag lyckats byta låt av misstag med touch-kontrollen varit ett stort frustrationsmoment. Genom att separera kontrollerna för volym och låtbyte har denna frustration helt uteblivit. Komforten är godkänd även om hörlurskuddarna är något hårdare än vad jag är van vid på andra over-ear-hörlurar. Det är dock väldigt enkelt att anpassa hörlurarna efter din huvudstorlek genom att helt sonika dra i kåporna försiktigt. Att ansluta hörlurarna till en mobil eller datorn för första gången går snabbt och enkelt genom att följa den medföljande snabbstartsguiden.

Specifikationer:
Batteritid: 30 timmar (25 med brusreducering på.
Aktiv brusreducering: Upp till 27 decibel, alternativt 95% av allt bakgrundsljud.
Funktioner: 3,5 mm kontakt, 40 mm ljudelement, bluetooth 5.0 och touch-kontroll.
Vikt: 230 gram.
Pris: 1999 SEK .
Release: November 2019.

När det kommer till ljudet i hörlurarna är nivån riktigt stabil utan att slå mig med häpnad. Den största skillnaden som slog mig jämfört med mina egna hörlurar var att basen känns stadig om än något rigid. Ett intryck som säkert hade kunnat påverkas om hörlurarna hade haft en app med equalizer-kontroll. Många gånger kan personliga preferenser skilja sig från de grundinställningarna som elektroniska produkter levereras med. När det kommer till brusreduceringen valde jag att ta med mig både PH805 och mina egna Sony WH-1000XM3 på en av mina dagliga tågresor. Här är skillnaden betydligt större än på de båda modellernas ljudleverans. När jag slår på den aktiva brusreduceringen på mina Sony-lurar är det som att världen tystnar och jag hamnar i min egen bubbla, PH805 gav inte samma effekt. Med Philips hörlurar hör jag fortfarande tåget och rösterna runtomkring men något dämpat. De mest subtila tågljuden försvinner men en del av de monotona ljuden tränger igenom.

Sammanfattning:
Med PH805 kommer du undan billigare än vad du hade gjort med ett par värstinglurar från Bose eller Sony. Visst, du får kompromissa en aning på ljudet samt den aktiva brusreduceringen. Men frågan ni måste ställa er blir:- Är skillnaden så pass stor att det är värt ytterligare 500-1000 kronor för ett par mer exklusiva hörlurar? PH805 levererar stabilt ljud och klart godkänd brusreducering till ett förmånligare pris än vad toppkonkurrenterna erbjuder. Mitt råd är att prova och jämföra flera olika hörlruar innan du bestämmer dig. Philips PH805 imponerar i sin prisklass och sätter press på hyllan ovanför.

Positivt:
– Batteritiden
– Fysiska reglaget
– Lätt att ansluta
– Rejält ljud
– Priset

Negativt:
– Brusreduceringen kunde varit bättre
– Saknar de dyrare modellernas dynamiska omfång
– Ingen app för att justera ljudinställningar

Oavsett om du befinner dig på ett tåg, flygplan eller en buss. Tittar du omkring dig kommer det i princip alltid att finnas någon med ett par brusreducerande hörlurar på sig. Hittills har de mer vettiga lurarna kostat 2500 kronor eller mera. Men nu har Philips äntrat marknaden med modellen PH805 och placerar sig taktiskt med ett lägre pris än storsäljarna från Bose och Sony. Under snart två veckors tid har jag provat PH805 i hemmet, i affären och på tåget. Som en van användare av Sonys WH-1000XM3 har jag vant mig vid en standard som Philips är nära på…

Review Overview

Betyg

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.