Philadelphia (4K UHD)

Att se klassiker kan lätt generera flera a-ha-upplevelser, Philadelphia är inget undantag. Trots att jag gillat de flesta filmerna Tom Hanks medverkat i har Jonathan Demmes hyllade drama aldrig korsat min väg. Min första a-ha-upplevelse kring filmen var att Tom Hanks fick en Oscarsstatyett två år på rad. Den andra var att Bruce Springsteen skrev den Oscarsbelönade låten Streets of Philadelphia till dramat. Den tredje var att detta, i min mening, är Tom Hanks starkaste skådespelarprestation någonsin.

Tom Hanks spelar den framgångsrika advokaten Andrew Beckett. Parallellt med sin framgångsrika karriär bedriver han en kamp i det dolda. Beckett döljer sin sexuella läggning och sin aids-diagnos för sina kollegor. Trots att han precis blivit meddelad om ett stundande partnerskap i firman får den unge advokaten plötsligt det chockerande beskedet att han får sparken. Beckett menar att det är diskriminering på grund utav hans sjukdom. Motvilligt tar den homofobiska advokaten Joe Miller, spelad av Denzel Washington, sig an att driva Becketts mål mot advokatfirman.

Philadelphias handling är förvånansvärt enkel men lyfts av skådespelarnas fantastiska prestationer och de komplexa ämnena filmen behandlar. Det är oerhört engagerande att se rättvisa skipas när någon utsatts för en oförrätt som Andrew Beckett. Trots kontroversen kring Nyswaners manus, är det svårt att ta ifrån filmen hur gripande den är. En familj, vars son genomgått en rättegång väldigt snarlik Becketts, anklagade filmens producent Scott Rudin för att ha använt deras berättelse utan att kompensera dem. En uppgörelse fastställdes i rätten men innehållet blev förblem hemligt.

Ibland känns det som att samhället ständigt står stilla, samma oförätter och racism tillåts upprepas gång på gång. Om du behöver energi så är Philadelphia ett strålande tidsdokument på att världen trots allt tagit flera steg i rätt riktning. För 25 år sedan fanns en utbredd rädsla för aids och avvikande sexuella läggningar var långt mindre accepterade. Det är väl också det som är en av sakerna Demmes drama kommer att bli särskilt ihågkommet för. Att både av aids och homosexualitet tilläts ta större plats i ett medium som tidigare lämnat ämnena mer i skymundan.

Vill ni se Tom Hanks i sitt livs roll och ett gripande rättegångsdrama? Philadelphia kommer inte att lämna er besvikna. Från de inledande vyerna tonsatta av Springsteens Streets of Philadelphia, till scenen där Washingtons Miller äntligen ser Beckett på riktigt och filmens vackra slutskede. Nä, detta är en film som verkligen alla borde se.

Utgåvan: Sony bevisar ännu en gång att de vet hur man behandlar sina klassiker. Med härlig kornighet, grym skärpa och balanserad HDR-gradering finns det inte mycket att klaga på. Utgåvan innehåller ett nytt Dolby Atmos-spår som håller i princip samma klass som bilden. Extramaterialet hittar ni som vanligt på den medföljande blu-ray-utgåvan. Oavsett om du är ett fan eller ser filmen för första gången som jag, är detta den ultimata utgåvan för att se filmen i hemmet.

Att se klassiker kan lätt generera flera a-ha-upplevelser, Philadelphia är inget undantag. Trots att jag gillat de flesta filmerna Tom Hanks medverkat i har Jonathan Demmes hyllade drama aldrig korsat min väg. Min första a-ha-upplevelse kring filmen var att Tom Hanks fick en Oscarsstatyett två år på rad. Den andra var att Bruce Springsteen skrev den Oscarsbelönade låten Streets of Philadelphia till dramat. Den tredje var att detta, i min mening, är Tom Hanks starkaste skådespelarprestation någonsin. Tom Hanks spelar den framgångsrika advokaten Andrew Beckett. Parallellt med sin framgångsrika karriär bedriver han en kamp i det dolda. Beckett döljer sin sexuella läggning och sin aids-diagnos för sina kollegor. Trots…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.