Peter och draken Elliott

Sedan 1933 har det kommit flera versioner av ”monster”-filmen King Kong, senast ut är Kong – Skull Island. Filmerna har fungerat som inspiration för många andra filmer och berättelser. Under slutet av 90-talet gav sig Disney i kast med att göra en mer familjevänlig version, Mighty Joe Young. Nu finns en ny version av Peter och draken Elliott men den har mer likheter med ovannämnda filmer än originalet från 1977. Vad skiljer då denna ”monster”-film från mängden? 

Disney©

Det visar sig snabbt att filmen har få likheter med originalet utöver namnen Peter och Elliot. I den ursprungliga versionen flydde föräldralösa Peter från sin fosterfamilj som misskötte och slog honom. I skogen lärde han sedan känna, den då tecknade, draken Elliott. Nu har Disney gjort ett återbesök och stöpt om berättelsen i en form som är mer lik Mighty Joe Young och den mer vuxna King Kong. Istället för en hemsk fosterfamilj, är antagonisterna ett skogsavverkande företag och deras arbetsledare Gavin (Karl Urban). Den unge Peter, spelad av Oakes Fegley, är ett ensamt överlevande barn i en bilolycka som krävde hans föräldrars liv. I skogen lär han känna, den numera datoranimerade, draken Elliott. Sex år senare hittas pojken i samband med att skogen avverkas. Arbetsledaren Gavin ser draken och bestämmer sig för att fånga den. Elliott får hjälp av en skogvaktarfamilj med mamman Grace (Bryce Dallas Howard) i spetsen. Tillsammans skall de stoppa människorna som vill Peters stora gröna ”monster” illa.

Disney©

I en tid då Disney återskapar tecknade klassiker, är det förvånande att de väljer att återbesöka en film som är hyfsat okänd för många. Huruvida valet att återvända den ursprungliga titeln verkligen är klokt låter jag vara osagt. Nu är det en monsterfilm istället för den mer originella berättelsen vi fick på 1970-talet. Människor stöter på ett ”monster”, några förstår monstret medan andra vill fånga det. Den imponerande skaran av skådespelare gör bra insatser med en mindre originell historia. Vill du introducera dina barn för ”monster”-filmer, är detta en säker och trygg film att börja med. Stabilt skådespeleri, specialeffekterna är riktigt vassa och soundtracket innehåller fina spår av både The Lumineers och Leonard Cohen.

Disney©

Peter och draken Elliott är en Disney-titel som håller jämn kvalité utan att ta ut svängarna. Det är välproducerad och lättsmält underhållning för de yngre barnen och föräldrarna som är trötta på de allt för sockersöta animerade historierna som står på hyllan. Regissören David Lowery har nu visat prov på sina kvalitéer för Disney och har blivit belönad med att göra en ny version av Peter Pan. Som ”monster”-film betraktad, tillför Peter och draken Elliott inga nyheter.

Sedan 1933 har det kommit flera versioner av "monster"-filmen King Kong, senast ut är Kong - Skull Island. Filmerna har fungerat som inspiration för många andra filmer och berättelser. Under slutet av 90-talet gav sig Disney i kast med att göra en mer familjevänlig version, Mighty Joe Young. Nu finns en ny version av Peter och draken Elliott men den har mer likheter med ovannämnda filmer än originalet från 1977. Vad skiljer då denna "monster"-film från mängden?  Det visar sig snabbt att filmen har få likheter med originalet utöver namnen Peter och Elliot. I den ursprungliga versionen flydde föräldralösa Peter från sin fosterfamilj…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.