Pet Sematary (4K UHD)

Det är sant, jag hade aldrig sett Pet Sematary. När filmen nu har förärats en 4k-utgåva som släpps lagom till att nya versionen går upp bio, då var mina ursäkter till sist slut. Mary Lamberts tolkning av Stephen Kings skräckroman är numera nästintill lika mycket en klassiker som boken självt. Håller den? Behöver vi ens se den nya versionen? Båda dessa frågor har jag försökt besvara i denna text.

Louis Creed (Dale Midkiff) och hans familj flyttar till småstaden Ludlow, i amerikanska delstaten Maine, med ett hopp om ett enklare och harmoniskt småstadsliv. Ambitionen ställs snabbt på kant när Louis redan under första dagen som småstadsläkare får uppleva ett dödsfall som sätter spår. En döende tonåring greppar tag i den unge småbarnsfadern och lämnar honom med en förebådande varning som han där och då inte riktigt förstår. Därifrån tar handlingen bara mörkare vändningar och det står snart inom rimligt tvivel att detta inte är någon berättelse med ett lyckligt slut. När paret Creeds unge son Gage dör i tragisk olyckas kastas hela familjen in i mörker och förtvivlan. Men familjens äldre granne, Jud Crandall, har presenterat en lösning för Louis som på alla sätt och vis verkar allt annat än klok. En lösning som väckte familjens påkörda katt från de döda kanske även kan fungera för människor? Frågan handlar i slutänden om hur långt en förälder är villig att gå för att få hålla ett förlorat barn i sina armar igen. Enligt Stephen King och regissören Mary Lambert är svaret:- ”långt”.

Pet Sematary är en märklig film. Atmosfären, handlingen och fotot är där men skådespeleriet lämnar flera gånger en hel del att önska. I min mening bär regissören, Mary Lambert, ett stort ansvar med sin dåliga personregi. Givetvis delar hon detta ansvar med huvudrollsinnehavarna Dale Midkiff och Denise Crosby. Ett praktexempel på dåligt skådespeleri och regi är scenen när en olycka drabbar sonen Gage. Midkiff ger ifrån sig ett skrik som ger mig kalla kårar. Inte på grund utav dess hemsökande klang utan snarare på grund utav att så här dåligt skådespeleri tillåts vara med i en färdig film.

Att få uppleva Pet Sematary för första gången som relativt nybliven förälder gör skräckelementet i filmen både mer effektivt och obehagligt. Lambert och skådespelarna lyckas, skådespeleriet till trots, fånga Stephen King-atmosfären. Här är det uppenbart att de har haft stor hjälp av Elliot Goldenthals musik och Peter Steins foto. Men utan Stephen Kings berättelse och manus hade detta aldrig blivit den klassiker det är. Detta är en av författarens mörkaste berättelser och en klassiker väl värd att se. Om nya versionen av Pet Sematary, som släpps på fredag (5/4-2019), har bättre skådespeleri och vågar överraska lite kan det bli en remake väl värd att se.

Utgåvan: För trettioårsjubileet av Pet Sematary har filmbolaget tillsammans med regissören, Mary Lambert, gått tillbaka till filmens negativ för att skapa den bästa tillgängliga utgåvan av denna skräckklassiker. Bilden är fantastisk och HDR-graderingen smakfull och välbalanserad. Utgåvans enda frågetecken är varför ljudet inte fått en mer ordentlig uppgradering. Vi får nöja oss med tidigare utgåvors 5.1-spår. Men för engångsskull får vi dock extramaterial på 4k-skivan, om än i 1080p. Detta är ultimata utgåvan för nya bekanta som jag samt för filmens många fans.
Fotnot: 4K-utgåvan släpps 8/4-2019.

Det är sant, jag hade aldrig sett Pet Sematary. När filmen nu har förärats en 4k-utgåva som släpps lagom till att nya versionen går upp bio, då var mina ursäkter till sist slut. Mary Lamberts tolkning av Stephen Kings skräckroman är numera nästintill lika mycket en klassiker som boken självt. Håller den? Behöver vi ens se den nya versionen? Båda dessa frågor har jag försökt besvara i denna text. Louis Creed (Dale Midkiff) och hans familj flyttar till småstaden Ludlow, i amerikanska delstaten Maine, med ett hopp om ett enklare och harmoniskt småstadsliv. Ambitionen ställs snabbt på kant när Louis…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

75

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.