Pers mode?

Mitt intresse för teknik började tidigt. Lego, Mekano och elektronikbyggsatser stod högt på önskelistorna under min uppväxt. Med detta intresse följde också ett intresse för musik och stereo.

Intresset har givetvis följt mig upp genom åren och även om jag med tiden blivit mer bekväm av mig och numera använder mig av strömmad media, så håller jag fortfarande på och lyssnar på vinylskivor och sätter fart i gamla stereoanläggningar som jag får tag på via Blocket, Tradera, loppisar och vänner. Det är kort sagt ett intresse. Detta intresse förde mig också in på detta med hembio. Jag köpte tidigt en stereovideo främst för att använda den för att spela in musik på. Nicam-stereoformatet på VHS var nämligen överlägset det på den tiden mer vanligen förekommande kassettbandet. Även om videobandspelaren främst var kopplad till stereon så var givetvis steget inte långt till att ansluta en TV. Videobandspelaren var ju dessutom begåvad med stereomottagare för de vanliga TV-sändningarna (i de fall där de sändes i stereo) och i de fall hyrvideofilmerna hade något annat än monoljud så gav ju även det ett lyft att höra ljudet från en HIFI-stereo istället för TV:ns burkiga inbyggda monohögtalare. Så småningom uppgraderades stereon med en påhängsförstärkare för surround-ljud och senare även med en DVD-spelare (som kostade 5000 kronor).

dual
Vad har nu allt detta att göra med Pers mode? Jo, det var där någonstans det började. Jag hade köpt en så kallad bergsprängare dvs en bärbar radiobandspelare med stereohögtalare. För att hänga med, och det ville jag ju, så spelade jag in musik från radio och det var speciellt programmet ”Rakt över disk” med Clabbe som gällde. Redan på den tiden så pratade Clabbe precis hela tiden och det man försökte göra var att få bara musiken och inget Clabbe-jiddrande. Detta gjorde att man satt med fingret på pauseknappen på den preparerade bandspelaren och försökte låta Clabbe babbla klart men ändå få med hela låten. Detta misslyckades relativt ofta, men inte alltid. Utanpå allt detta försökte man komma ihåg vad Clabbe hade sagt för att anteckna på inlägget i fodralet vad man hade spelat in. En gång skrev jag bandet ”Pers Mode” med ett ”the” före och låten Just can´t get enough. Det var inte så lätt på den tiden när google inte fanns.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=msARqF8Wshk[/youtube]

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.