PC Master Race

De senaste 20 åren har jag sakta men säkert gått över mer och mer till konsol ifrån att ha spelat på dator. Framförallt när den förra generationen med Playstation 3 och Xbox 360 kom så stod min dator mer och mer och samlade damm när det gällde spel. Ett tag körde jag Linux bara för att jag inte ville uppgradera min hårdvara. Och nu la jag plötsligt 10000 kronor på moderkort, processor och grafikkort. Vad hände?

Från början var jag en datorkille, när jag fick mitt första tv-spel i början av 90-talet (ett SEGA Megadrive), var jag redan inne på min tredje dator. Jag hade gått ifrån Commondore 64 till Amiga 500 och vidare till min första PC, kommer inte ihåg exakt vad det var men det var någon variant med en 386-processor. Mitt datorintresse var stark och mitten av 90-talet började jag bygga datorer.

Men allt eftersom åren gick så började jag spela mer och mer på konsol. Dels kom det exklusiva spel som jag verkligen ville spela. Det var med Sony Playstation som detta verkligen började intressera mig, spel som Metal Gear Solid, Final Fantasy VII och Gran Turismo gjorde att jag spenderade timmar framför tv:en istället för datorn. Sedan kom mina barn och då var det bekvämare att slå sig ner i soffan och spela än att hålla på att krångla framför datorn och vara osäker på om man ens kunde få igång spelet.

Och när jag sålde min Xbox och köpte mig en Xbox 360 så kändes det som den perfekta konsolen och det ultimata sättet att spela. Trådlös kontroll, uppdatering som laddades ner automatiskt, gick att spela online utan problem och achievements! Att spela på PC kändes som något uråldrig och detta var framtiden. Bolagen verkade tänka samma sak då spel som Football Manager och Command & Conquer kom ut på konsol (även om de i ärlighetens namn inte var särskilt bra porteringar). Så vad hände? Varför la jag ner så mycket pengar på att uppgradera min dator? Och sitter och skriver detta på ett tangentbord som kostar lika mycket som en Xbox One?

För mig var det som hände två saker, en har med utvecklingen att göra och en är personlig. Låt oss börja med den första. De sista tio år har den digitala utvecklingen på PC gått rejält framåt. Numera är det klienter som Steam som gäller. Allting är numera digitalt, du behöver inte längre några skivor eller manuellt ladda ner patchar som förhoppningsvis fungerar. Det behövs inte längre några externa program om du vill spela online. Alla moddar finns enkelt att hämta via Steam. Allting är så enkelt på PC dessa dagar.

Den andra saken som hände var att mina barn blev stora. Vad har det med saken att göra? Jo, förut så kunde jag efter klockan åtta ha tv:en för mig själv, slå mig ner i soffan och spela ett par timmar. Numera är de uppe sent, spelar med sina vänner och ockuperar tv:en. Då blir det naturligt för mig att slå mig ner framför datorn istället. Jag äger Playstation 3, Xbox 360, Wii U, Nintendo 3DS, Playstation Vita, Playstation 4 och Xbox One. Men merparten av min speltid sker numera framför datorn där jag återigen har gått med i the PC Master Race och försöker att lära mig att spela FPS med en mus.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.