PAW Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay

PAW Patrol, de omåttligt populära hundvalparna ledda av Ryder, har nu i senhöst gjort nedslag för andra gången i TV-spelsvärlden.

Jag är i mångt och mycket expert på PAW Patrol. Har sett säsong 1-4 minst tre gånger. En ofrivillig expert måste tilläggas. Det är så att jag har en dotter på tre och ett halvt år som är galen när det kommer till dessa hundar. Spritt språngande galen. Var därför relativt givet att jag skulle recensera detta spel. Dessutom gör dottern nu TV-spelsdebut innan fyra års ålder, det var något år tidigare än vad undertecknad själv gjorde. Denna recension kommer således delvis vara skriven från dotterns perspektiv, dvs hur spelbart det är för en yngling på tre och ett halvt år. Spelet är dessutom från tre år, så det passar ypperligt.

Efter nedladdning till mitt Switch bänkar jag och dottern våra lekamen i soffan. Hon är ganska nyfiken eftersom jag har berättat att jag har en överraskning på gång. Hon tittar på Switchet, sedan tittar hon på mig och frågar: ”Ska vi spela Super Majon?” Här blir jag givetvis sugen på att fortsätta samla stjärnor i Super Mario Galaxy från senaste samlingen 3D All-stars, men nej, detta är för henne. I vanlig ordning börjar det med att valparna åker upp med hissen till tornet där de ska möta Ryder som ska breifa dem angående deras kommande uppdrag. Dock fumlar sig inte Marshall in i hissen på sedvanligt manér, utan alla, inklusive Tracker och Everest, kommer upp till tornet utan att ha åkt på Marshalls klantighet. Här stöter vi på en annan grej som är totalt olika serien: vi får inte höra Chases ”klassiska” (ni märker vilken påverkan denna serie haft på mig när jag skriver ett ord som ”klassisk” i samma text som jag skriver om PAW Patrol) fras: ”PAW Patrol redo för uppdrag Ryder, sir!”, utan istället blinkar alla valpar, med tillhörande blink-ljud. Med andra ord så har vi inga röster på valparna i spelet, utan enda rösten vi har är på Ryder, och det är samma som i serien. Dottern kommenterade detta en gång när hon sa ”Det är bara Ryder som pratar…”.

Banorna som följer är områden man har sett i serien. Allt från stranden via Jakes berg och djungeln Tracker huserar i besöks. Dotter, som för första gången rattar en handkontroll, gör det mesta själv, men vi några få tillfällen får jag ta över. Dessa tillfällen är dock ingenting som är omöjligt att lära sig, utan i skrivande stund sitter hon och spelar utan att fråga om hjälp en enda gång. Spelet är förlåtande på den punkten att alla hinder går att klara utan att man behöver göra dem igen. Ska man exempelvis trycka på B när en pendel är inom ett grönt område får man göra det tills man fixar det samtidigt som det gröna området blir större och större tills det i princip är en bedrift att missa. Så länge gamern kan några bokstäver är det inga problem. Dessutom visar de tydligt med en handkontroll med en knapp som blinkar så att man vet vilken knapp det är man ska trycka på. För min dotter var största problemet styrningen. Spelet är en 3D-värld och vid vissa tillfällen måste man hoppa samtidigt som man rör på valpen för att kunna komma upp för vissa avsatser, och det tog lite tid att lära sig. Dock så är det vanligtvis bara collectibles (hundben bland annat) som är på sådana avsatser, och de behövs inte för att klara av uppdragen/banorna (även fast det sticker ordentligt i undertecknads ögon).

PAW Patrol gör verkligen serien rättvisa. Dock så är det några småsaker man reagerar på. Förutom att valparna inte har några röster, vilket självklart kan vara en fråga om ekonomi, så undrar jag varför inte valparnas ärkefiender, superskurken Borgmästare Överdängare inte går att finna i någon av banorna, han är trots allt en återkommande karaktär i serien. Det svenska ljudspåret är ofta väldigt buggift – det händer titt som tätt att Ryders röst försvinner helt medan han briefar valparna (och spelaren) vad man ska göra, som om man tryckt på någon knapp för att skippa dialogen. Ibland låser sig spelet när man trycker på +-knappen. Ibland utan att ens trycka på den knappen. Personligen skulle jag säga att spelet är alldeles för kort. Mini games finns, men de har inte riktigt fallit dottern i smaken. Hon har dessutom inte påpekat att det finns få banor, utan hon kör gladeligen samma banor om och om igen. Jag själv tycker dock att det är alldeles för få banor.

PAW Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay är ett perfekt spel för de allra minsta. Spelet är väldigt förlåtande och således väldigt spelbart, även fast man, som i fallet för undertecknad, aldrig hållit i en handkontroll tidigare. Som ett fan till TV-serien blir man inte besviken även fast det är vissa karaktärer som av oklara anledningar inte är med i TV-spelet. Äventyret är väldigt kort, men det verkar inte bekymra min dotter som spelat det varje dag i två veckor nu. Senaste dagarna har hon suttit själv i soffan utan att ropa efter vare sig mamma eller pappa för hjälp. Ett spel som jag verkligen rekommenderar till de allra minsta.  

PAW Patrol, de omåttligt populära hundvalparna ledda av Ryder, har nu i senhöst gjort nedslag för andra gången i TV-spelsvärlden. Jag är i mångt och mycket expert på PAW Patrol. Har sett säsong 1-4 minst tre gånger. En ofrivillig expert måste tilläggas. Det är så att jag har en dotter på tre och ett halvt år som är galen när det kommer till dessa hundar. Spritt språngande galen. Var därför relativt givet att jag skulle recensera detta spel. Dessutom gör dottern nu TV-spelsdebut innan fyra års ålder, det var något år tidigare än vad undertecknad själv gjorde. Denna recension kommer…

Review Overview

Betyg

70

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.