Passengers

Med 110 miljoner dollar i budget och två superkändisar som rymdresenärer kan väl inte mycket gå fel? Svaret är både nja och nej. Passengers har ett högt produktionsvärde och imponerar med sina häftiga specialeffekter men samtidigt har den ett rätt lågt underhållningsvärde. Hur blev det så här?

Rymdfarkosten Avalon är på en 120 år lång resa till planeten Homestead II, ombord finns femtusen passagerare som skall kolonisera planeten vid ankomst. Tanken är att Avalons nedsövda passagerare skall vakna cirka fyra månader innan skeppet anländer vid sin destination. En oförutsedd händelse leder dock till att en av alla de nedsövda passagerarna vaknar upp 90 år för tidigt. Utan någon möjlighet att sövas ner igen, inser Jim Preston (Chris Pratt) att han har ett väldigt ensamt liv framför sig. Efter att ha spenderat en längre tid ensam på skeppet, med en bartender robot som sitt enda sällskap, överväger Jim att väcka en av sina medresenärer. Efter en tid av tvivel bestämmer han sig till slut för att väcka den vackra medresenären Aurora Lane (Jennifer Lawrence). Inom kort börjar dock Jim känna ånger över sitt högst tvivelaktiga beslut. Skulle Aurora någonsin förlåta honom om hon visste sanningen?

Denna science-fiction berättelse är ingen dålig idé i grunden, tyvärr har slutprodukten blivit det. I detta fallet ligger skulden både hos regissören Morten Tyldum och manusförfattaren Jon Spaihts. De båda huvudrollsinnehavarna gör bra rollprestationer i en snygg film vars största brist är att den inte vågar lita på sina tittare. Berättelsen är så pass förutsägbar att min vän, som hade sett filmen tidigare, bara satt och skrattade när jag gång på gång gissade rätt på vad som skulle hända i nästa scen. Det mest tragiska är att filmen hade kunnat vara bättre med några små justeringar i berättelsens struktur. Istället för att visa hela handen, hade Spaihts och Tyldum kunnat utmana oss och samtidigt lyft flera frågor kring Jim Prestons förkastliga beslut. Ett beslut som i grunden är ett mord eftersom han mer eller mindre tar Auroras liv ifrån henne. Går detta någonsin att förlåta?

Vi borde kunna förvänta oss mer av Hollywood än den halvmesyr till film som Passengers i slutändan är. Känslan som infinner sig är att producenterna och filmbolaget har gett filmskaparna alla verktyg som krävs för att skapa en underhållande blockbuster. Filmen är ett bevis på att det krävs mer än bra skådespelare, en bra regissör och en rejäl budget. Min tes är att producenterna och bolagen tvingar filmskaparna de anlitar att köra på säkra kort. De vill ha pengarna tillbaka på sin insats och de har sina färdiga recept för att få det. Passengers är resultatet, en film som knappt håller för en regnig söndag.

Med 110 miljoner dollar i budget och två superkändisar som rymdresenärer kan väl inte mycket gå fel? Svaret är både nja och nej. Passengers har ett högt produktionsvärde och imponerar med sina häftiga specialeffekter men samtidigt har den ett rätt lågt underhållningsvärde. Hur blev det så här? Rymdfarkosten Avalon är på en 120 år lång resa till planeten Homestead II, ombord finns femtusen passagerare som skall kolonisera planeten vid ankomst. Tanken är att Avalons nedsövda passagerare skall vakna cirka fyra månader innan skeppet anländer vid sin destination. En oförutsedd händelse leder dock till att en av alla de nedsövda passagerarna vaknar upp 90…

Review Overview

Betyg

30

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.