Parkland

parkland07Parkland Memorial Hospital var sjukhuset som John F. Kennedy fördes till i Dallas efter attentatet och sedan även dödförklarades på. Det var även där som Lee Harvey Oswald dog några dagar senare efter att även han blivit skjuten.

Timmarna före och efter skotten i Dallas den 22:a November 1963 skildras i Parkland. Mannen som filmade attentatet, Abraham Zapruder (Paul Giamatti), är omskakad och vet inte hur han ska hantera det som hans kamera fångat. Unge läkaren Jim (Zac Efron) är den som helt plötsligt blir ansvarig för en döende president. När sedan Oswald blir gripen för mordet drabbar det även hans hustru, hans mamma Marguerite (Jacki Weaver) och bror Robert (James Badge Dale). När polisen James Hosty (Ron Livingston) inser att han det är just Oswald som han varit i kontakt med bara några dagar tidigare börjar han grubbla på om han kanske hade kunnat göra något som hindrat attentatet. Samtidigt försöker hela USA förstå vad det är som hänt.

parkland-feature-2Mordet på Kennedy kan mycket väl vara den största händelsen i USA på hela 1900-talet och som utomstående att det lite svårt att greppa vilket trauma det innebar för hela nationen. Åtminstone är det så mordet ständigt skildras på filmer och även när det omnämns. Förmodligen fanns det även dom som inte brydde sig nämnvärt eftersom de hade fullt upp med att överleva. Även Parkland gör sitt bästa för att skildra hur attentatet påverkade människor, men här väljer man att försöka krypa innanför skinnet på de som verkligen befann sig i händelsernas centrum och visa hur det drabbade dem på ett personligt plan. Idén är inte så tokig egentligen och för tankarna till den hyggliga Bobby, som med ett liknande anslag och upplägg hanterade en snarlik händelse.

Tyvärr blir resultatet lite för ljummet och svepande för att riktigt engagera. Regissören och manusförfattaren Peter Landesman har jag aldrig hört talas om, men han är ett ganska färskt namn och trots en ensemble som ändå innehåller en del duktiga skådespelare blir känslan väldigt mycket snabbproducerad tv-film. Jag hade velat se mer nerv i kalabaliken just efter att skotten fallit och jag hade velat lida lite mer med de många plågade människorna vi får följa. Nu hoppar vi mellan historierna utan att något hinner fördjupas och istället för att ha blivit en skakande inblick i några karaktärers kanske viktigaste ögonblick i livet, känner jag mest en känsla av meningslöshet när allt är över. Kanske hade det blivit bättre om man bara fokuserat på Zapruder och berättat hans historia fullt ut? Eller någon annan av de inblandade och gjort ett fylligare personporträtt?

PARKLANDDet är en stor skara kända och halvkända ansiktet som passerar förbi. I minimala roller susar James Earl Haley (Dark Shadows) förbi som präst och Colin Hanks (The Guilt Trip) dyker upp som läkare. I de lite större rollerna fungerar inte vare sig Efron eller Tom Welling (Smallville) så bra som man skulle vilja. Då är jag mer imponerad av Livingston (The Conjuring) som verkligen kan se olycklig ut och James Badge Dale, som ju redan hunnit bevisa en hel del i nedlagda tv-serien Rubicon och som skurk i Iron Man 3. I det stora hela finns det inte så mycket att minnas i Parkland, men den fick mig i alla fall att läsa lite om mordet och de inblandade på Wikipedia.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.