Panasonic DP-UB9000

Vi lever i en värld som med rasande takt går mot en allt mer digital, strömningsinriktad mediekonsumtion. I Storbritannien var försäljningen av DVD och Blu-ray filmer 30% lägre under julhandeln 2018 jämfört med föregående år och för andra året i rad har försäljningen av fysisk media i USA har minskat med mer än 15%. Allt detta medans de prenumerations baserade strömnings tjänsterna har exploderat i sin tillväxt och sett mer än 30% i ökning av nya prenumeranter bara under 2018.

Det är inte längre någon tvekan om att försäljningen av fysisk media följer en starkt negativ trend där jättar som Hulu, Netflix, HBO, Amazon Prime, iTunes, Google Play och kommande Disney+ strider om vår gunst och plånböcker med sina digitala strömnings tjänster. Det hela är otroligt fragmenterat och vi ser redan idag hur filmlicenser byter plattformar likt kappor i vinden.

Det är tydligt att vi går mot en framtid där allt gammalt tycks vara förpassat till historieböckerna och endast den senaste episoden av den fräckaste tv-serien eller superhjältefilm nummer åttio-nio är vad som gäller. Katalogtitlar tycks ej längre vara något gemene man lägger någon vikt vid och denna ”här och nu” kultur är vad som driver på strömningstjänsternas framgångssaga ännu mer. Antingen är du en del av zeitgeisten eller så står du utanför.

Förföriskt vacker framsida med rena, avskalade ytor

Om jag låter en aning förgrämd och sardonisk så är det av den enkla anledningen att jag personligen tillhör (kanske inte helt oväntat) den skara individer som ser på denna framtid med en viss bitande oro och finner det olustigt nu när legendariska Oppo och tillika giganten Samsung tackat för sig och backat ur hårdvarutillverkningen av mediaspelare. Beslut dom riktigt baserat på de tydliga marknadstrenderna men som lämnar en stort tomrum för de kvarvarande aktörerna att fylla.

Så det är därför glädjande och angenämt när ett företag väljer att gå emot marknadstrenderna i en tid med tydligt dalande försäljning av fysisk media och lanserar en maskin så som den monstruösa och genomarbetade Panasonic DP-UB9000. En kompromisslöst framtagen spelare och Panasonics flaggskeppsmodell med siktet inställt på att tillfredsställa entusiasterna med sin oklanderliga byggkvalité, diskreta formfaktor och väldigt imponerande prestanda.

Första intrycket är exceptionellt bra och direkt ur förpackningen är maskinens yttre minst sagt imposant. Dess bastanta tyngd på 8kg förmedlar en tydlig känsla av kvalité vilket även reflekteras på enhetens baksida där Panasonic DP-UB9000 är utrustad med balanserade XLR anslutningar samt 7.1 med invärtes DAC. Detta backas även upp av dubbla HDMI portar likväl som optisk, coaxial samt den klassiska LAN porten. Panasonic DP-UB9000 tillhandahåller också självfallet inbyggd WIFI antenn.

Baksidan erbjuder gott om anslutningsmöjligheter

På insidan (nej jag öppnade ej upp den även om det kliade något brutalt i fingrarna) finner vi en andra generationens HCX-bildprocessor (Hollywood Cinema Experience) som är designad specifikt för att hantera 4K material. Processorn är optimerad för både BT.709 och BT.2020 och hjälper till med förbättrad chroma och färgåtergivning bland mycket annat. Teknikaliteter som låter och ser imponerande ut på papper, men som även reflekteras i den makalösa bild som Panasonic DP-UB9000 producerar.

Maskinen stödjer både HDR10+ HDR10, HLG samt Dolby Vision tillsammans med en hel drös ljudformat så som Dolby Atmos, DTS:X, DTS HD, Dolby True HD, DD Plus, DTS och Dolby Digital. På videofronten täcker den de flesta formaten och maskinen sväljer med glädje det mesta du kastar mot den; 4K UHD, 3D Blu-ray (ej uppskalat), Blu-ray, DVD, CD, FLAC, MKV, ALAC, WAV, DSD och AIFF. Däremot saknar Panasonic DP-UB9000 helt stöd för både DVD-Audio och SACD. Vilket kan vara värt att ha i åtanke om du planerar köpa denna som någon form av universalspelare.

Bland nätverkstjänsterna inne i Panasonic DP-UB9000 finner vi även en samling installerade appar för bland annat 4K Netflix, Youtube och Amazon Prime vilket får ses som ett trevligt men lite onödigt komplement. Merparten av tv-apparater som idag säljs är av den smarta typen och inkluderar därmed redan denna typ av funktionalitet i sitt gränssnitt. Vilket får dess närvaro i Panasonic DP-UB9000 att kännas en aning överflödigt.

Belly of the beast

Det går snabbt att komma igång med maskinen. Inställningarna är tydliga och gränssnittet förvånansvärt enkelt och begripligt men erbjuder samtidigt gott om djup för den som så söker. Du kan därmed på nolltid börja njuta av den spektakulära bild och ljud som Panasonic DP-UB9000 erbjuder utan att behöva läsa igenom långa manualer eller kämpa dig genom svårbegripliga menyer. Det är uppfriskande simpelt, speciellt med tanke på den marknadsandel spelaren faktiskt riktar sig till.

Om du däremot inte är rädd för att doppa tån i den djupa delen av simbassängen så presenterar sig plötsligt en helt ny värld av möjligheter. Det är här bland alla inställningar som Panasonic DP-UB9000 återigen flexar sina muskler och briljerar. Med enkla knapptryckningar blir du serverad information om allt från bitrate av ljud samt bild (i realtid) samt HDR10 metadata. Maskinen klarar också att konvertera HDR till SDR eller rent av stänga av HDR på 4K material ifall du har en bildkälla med dålig ljusstyrka. Utöver detta har vi även den tidigare nämnda HDR optimeringen som är utformad för att tonmatcha HDR med din TV eller projektors förmågor något som fungerar förnämt bra.

Det finns ingen tvekan om att 4K filmer får sig ett lyft och får en tydligt mer balanserad, nyanserad presentation genom Panasonic DP-UB9000 . Min närmaste jämförelse är den hittills regerande konungen av UHD spelare; Oppo UDP-203. Men även den får se sig besegrad här. Tekniken har helt enkelt sprungit om den nu åldrande hårdvaran och Panasonic visar tveklöst och med bestämdhet vart skåpet ska stå. Mitt enda egentliga klagomål mot spelaren är dess fjärrkontroll som känns en snudd billig med ett plastigt anlete. Sett till funktionalitet eller knappar finns där dock inget att klaga på och fjärrkontrollen är behändigt nog även bakgrundsbelyst för att underlätta i biomörkret.

En HiFi entusiasts våta dröm

Panasonic DP-UB9000 är spelaren för dig som tillhör den skara människor som kompromisslöst strävar efter det bästa och är beredd att betala för det. Den är förföriskt vacker med sina raka enkla linjer, sparsmakade yttre och respektingivande vikt. Den är byggd som ett slagskepp, presterar i absolut referensklass och är ett kärleksbrev till alla oss som maniskt klamrar sig fast vid små runda plastskivor. Den är kort och gott den absolut bästa mediaspelaren du idag kan köpa för pengar. Panasonic imponerar stort.

Rekommenderat pris vid recension: cirka 12 990 kr inkl moms.

Vi lever i en värld som med rasande takt går mot en allt mer digital, strömningsinriktad mediekonsumtion. I Storbritannien var försäljningen av DVD och Blu-ray filmer 30% lägre under julhandeln 2018 jämfört med föregående år och för andra året i rad har försäljningen av fysisk media i USA har minskat med mer än 15%. Allt detta medans de prenumerations baserade strömnings tjänsterna har exploderat i sin tillväxt och sett mer än 30% i ökning av nya prenumeranter bara under 2018. Det är inte längre någon tvekan om att försäljningen av fysisk media följer en starkt negativ trend där jättar som…

Review Overview

Betyg

Summary : Panasonic DP-UB9000 är spelaren för dig som tillhör den skara människor som kompromisslöst strävar efter det bästa och är beredd att betala för det. Den är förföriskt vacker med sina raka enkla linjer, sparsmakade yttre och respektingivande vikt. Den är byggd som ett slagskepp, presterar i absolut referensklass och är ett kärleksbrev till alla oss som maniskt klamrar sig fast vid små runda plastskivor. Den är kort och gott den absolut bästa mediaspelaren du idag kan köpa för pengar.

100

About Marcus Persson

En ständigt kaffedrickande, välartikulerad hedning från den sydskånska tundran med en brinnande passion för obskyra filmer, hifi, analog media, och whisky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.