Pacific Rim 4k

När nya medieformat lanseras, släpps ofta nyutgåvor av ”äldre” filmer som filmbolagen sedan använder för att pusha det nya formatet. Blockbusters med storslagna specialeffekter är en kategori av filmer som ofta återlanseras bland denna typen av titlar. Vad passar då bättre än Guillermo del Toros svulstiga sci-fi-rulle Pacific Rim? Filmen släpptes för ungefär fyra år sedan och detta är tredje gången filmen dyker upp i recensionsform här på Filmfenix. Frågan är dock om filmen är representabel för 4k Ultra Hd-Blu-ray och om filmen är värd att införskaffa på det nya formatet?

När ett gigantiskt monster plötsligt stiger upp från havets botten, tar det flera veckor för mänskligheten att få död på det. Innan Jorden hinner återhämta sig är det dags för nästa vidunder. Monstren kallas ”Kaiju” och för att bekämpa dem skapar mänskligheten jätterobotar som de kallar ”Jaeger”. Robotorna styrs med signaler från dess piloters hjärnor. Hjärnor skriver jag eftersom EN pilot inte räcker till, för att kontrollera dessa kolosser krävs det två stycken kompatibla personer. Bröderna Becket styrde roboten Gipsy Danger tills en större variant av Kaiju dök upp och dödade ena brodern. Raleigh Becket (Charlie Hunnam), som precis överlever attacken, blir tvungen att jobba på bygget av den kustmur som skall esätta Jaeger-projektet. När hotet från de mystiska Kaiju växer, återaktiveras Raleigh i ett desperat försöka att stoppa monstren en gång för alla.

När filmen släpptes 2013 var vår dåvarande skribent hyfsat positiv, nästa skribent var däremot mer kritisk när filmen sedan släpptes på blu-ray. Själv landar jag närmre den kritiska recensionen av Alexander Bing, samtidigt håller jag specialeffekterna till en högre standard än vad Rikard Eriksson gör i sin recension. Pacific rim är en dum action-rökare till science-fiction-film som gör sig alldeles utmärkt i 4k. Filmens bombastiska actionsekvenser är på snudden till perfektion i HDR och 4k-upplösning. Vill du visa upp din nya 4k-tv för dina vänner har du hittat rätt film att göra det med. Något som inte blir bättre av den fantastiska upplösningen är dock de mediokra skådespelarinsatserna. Charlie Hunnam har inte tillräckligt med skådespelartalang för att bära en blockbuster som kostar 190 miljoner dollar. Frågan är om någon skådespelare hade klarat bära upp en film med den märkliga dialog del Toro har författat.

När Pacific Rim släpptes på Blu-ray skrev Alexander Bing att utgåvan var av ”referenskvalitet”, kanske är det också därför som Warner valt att släppa filmen på detta nya medieformat? Nya utgåvan knäpper den tidigare blu-ray-utgåvan på fingrarna och höjer standarden för hemmavideo till nya nivåer. Detta är det bästa sättet att se filmen sedan den rullade på bioduk. Kontrasten mellan filmens mörka scener och dess ljusa färgsprakande effekter är som gjort för att agera demo för vad HDR kan göra under rätt förutsättningar. Om du dessutom har en oled-tv med perfekt svärta, är detta en film som är som en dröm för dina ögon.

Mitt betyg på två av fem är helt baserat på filmens låga kvalitéer. Hade jag satt betyg på filmens utgåva hade jag gett den fem av fem. Är du ett fan av Pacific Rim rekommenderar jag dig att snarast söka upp ett sätt att se denna utgåva. Utgåvan har stöd för Dolby Atmos och presenteras i DTS-HD MA 7.1. Trots att jag inte är ett större fan av Pacific Rim, är detta en film jag vill rekommendera till alla som har möjlighet att titta på 4k Ultra Hd-Blu-ray.

När nya medieformat lanseras, släpps ofta nyutgåvor av "äldre" filmer som filmbolagen sedan använder för att pusha det nya formatet. Blockbusters med storslagna specialeffekter är en kategori av filmer som ofta återlanseras bland denna typen av titlar. Vad passar då bättre än Guillermo del Toros svulstiga sci-fi-rulle Pacific Rim? Filmen släpptes för ungefär fyra år sedan och detta är tredje gången filmen dyker upp i recensionsform här på Filmfenix. Frågan är dock om filmen är representabel för 4k Ultra Hd-Blu-ray och om filmen är värd att införskaffa på det nya formatet? När ett gigantiskt monster plötsligt stiger upp från havets botten, tar det flera veckor för mänskligheten att få död…

Review Overview

Betyg

40

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.