Överlevnad som underhållning

Foto: Alexander Bing

Filmfenix Joakim Helmbrant har gett sig ut på exkursion och botaniserat bland TV’s olika överlevnadsserier.

Överlevnad är ett populärt inslag i populärkulturen. Gloria Gaynor sjunger ”I will survive” i sin dunderdiscohit från 1978. Här gällde överlevnaden kanske inte livet, men det finns givetvis tidigare överlevnadsreferenser som Robinson Crusoes liv på den öde ön och vill man så kan man väl gå ännu längre bak i litteraturens värld och ta superöverlevaren som inte bara räddade sig själv utan hela mänskligheten och alla djur likaså. Jag menar givetvis Noak och hans ark. Det senaste årtiondet har det dessutom dykt upp ett antal överlevnadsserier där överlevnadsexperter tar sig an en överlevnadssituation och reder ut denna under ett lagom långt TV-program. Jag har sett fyra av dessa serier och här får ni en liten vägledning till överlevnad.

De fyra serierna jag tittat närmare på är Dual Survival (Cody Lundin och Dave Canterbury), Survivorman (Les Strouds), Man, Woman, Wild (Mykel Hawke och Ruth England) och Man vs. Wild (Bear Grylls).

Survivorman

Serierna har likheter och skillnader. Den uppenbara likheten är att det hela går ut på att personen eller personerna skall överleva en begränsad tid i en svår miljö. I två av serierna är det ensamma personer. Bear Grylls och Les Stroud är allena på sina överlevnadsstråt. I Les Strouds fall är han helt ensam utan kamerateam, medan galenpannan Bear Grylls har kamerateam med sig hela tiden. De andra serierna har två personer (och kamerateam). I det ena fallet är det en militär och en naturmänniska och i det andra fallet en militär och hans flickvän som är modell och TV-hallåa.

Man vs. Wild

Serierna är mycket lika varandra och jag har sett dem med intresse trots att risken/sannolikheten att jag skulle hamna i en överlevnadssituation i exempelvis Borneos djungler är minimal. Min givna favorit är Les Strouds, som helt ensam ger sig ut på strapatserna och som dessutom titt som tätt misslyckas med sina föresatser. Bear Grylls är mest actionstinn och han tar aldrig chansen att missa en halsbrytande manöver eller stoppa i sig något riktigt äckligt som dock är ätbart. Dave Canterbury och Cody Lundin i Dual Survival är lite varandras motsatser. Cody är en naturmänniska som lever i harmoni med naturen. Han har aldrig skor på sig oavsett vilken miljö han ställs inför. Han tänker relativt tvärtemot vad hans polare militären och machomannen Dave Canterbury gör. Det roliga i serien blir givetvis olikheterna mellan de två personerna. Slutligen tar man det hela ett steg till i Man, Woman, Wild där man låter ett äkta par bege sig ut på överlevnadsstrapatserna. Här ligger givetvis spänningen i förhållandet mellan de två och hur den uppenbart fysiskt, men även kunskaps- och erfarenhetsmässigt olika duon klarar sig.

Man, Woman, Wild

Att i praktiken ha någon egentlig nytta av det som visas är förmodligen osannolikt. Vad som däremot framgår är att om man är väl förberedd så är man bättre rustad att klara en oförutsedd överlevnadssituation. I verkligheten har jag förmodligen aldrig varit längre bort är 5 kilometer från närmsta hus eller bilväg och gissningsvis kommer jag aldrig att komma längre från dessa i framtiden heller.

Dual Survival

En liten parentes i sammanhanget är att Les Stroud designat en yxa tillsammans med Wetterlings yxfabrik i Storvik, bara ett (eller möjligen två) stenkast från mitt hem. The Bushman axe som den heter är en liten läckerbit som passar väl för friluftsliv, med lätt vikt kombinerad med flera användningsområden.

När vi ändå är inne på parenteser så testade de två galenpannorna i Mythbusters på att överleva på en öde ö där de ”spolats” i land och av en ren tillfällighet har även en container med silvertejp spolats i land på samma tropiska ö. De två mytknäckarna överlever extremt bra genom att använda silvertejpen. Sannolikheten att bli strandsatt på en öde ö med en kollega och en container med silvertejp känns dock inte överhängande.

Samtliga av serierna kan ses på Discovery och alla utom Les Strouds Survivorman kan dessutom ses på Netflix.

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.