Overcooked! 2 – Gourmet Edition

Nu i Gourmet Edition med massa extra.

Nyligen släpptes Overcooked 2 – Gourmet Edition som innehåller flera DLC´s och ett säsongspass.  I samband med det upptäckte jag att spelet finns till Steam också. Av någon anledning trodde jag att det bara fanns på konsol. Har bara hört gott om det. Ett spel som ”passar alla i familjen.”

Jag har spelat datorspel nästan hela mitt liv och tycker det är riktigt kul. Iaf när det är utmanande.
Min sambo är dock helt ointresserad av spel och har inte någon erfarenhet. Att få med henne på FPS spel och liknande är bara att glömma.

Men när det kommer ett spel som säger sig var familjevänligt så brukar jag kunna få med även henne att spela med mig. Så jag kände mig väldigt lockad att prova på detta. Kan detta vara vårt spel ?

Så vi kontaktade gänget på Team 17. Ni vet dem som ligger bakom klassikern Worms.
De ordnade så klart en kopia till oss.

Hämta, hacka, servera – Upprepa

Så vad går spelet ut på ? 
Jo man är 2-4 kockar i ett kök. I början är det enkelt. Hacka upp en sallad. Lägg det på en tallrik och lämna in den innan tiden går ut för den beställningen.  Sedan ska man ta flera beställningar under 2-3minuter.  Det gäller att ha koll på alla beställningar och tiderna på dem.

Desto längre in i spelet man kommer blir det bara svårare och svårare.  Bara 14 banor in i spelet så skall det kokas pasta, hacka kött, steka kött, hacka räkor, steka räkor och blanda allt tillsammans och lämnas in. Lämna inte maten i kastruller/pannor för länge. För då börjar köket brinna. Då måste du hitta brandsläckaren och släcka elden innan den sprider sig.

Uppdelade blir allt svårare. Allt gå inte kasta. Utan måste skickas med ”sidohissen”

Förutom att momenten med tillagningen blir svårare så blir även miljöerna det.  Vi kan vara i luften mellan olika luftballonger. På flotte i en flod.  Inredning rör sig och blockerar vägar.  Flottarna glider isär och man måste kasta ingredienser till sin lagkamrat. Vissa banor är vi inlåsta i olika delar och tvingas lämna över saker till varandra samtidigt som vi har koll på våra egna kök.  Inte nog med det måste man diska också!

Likt ett mobilspel avancerar du fram och kan se hur bra du löst vissa banor.

Spelet har ett storymode där du åker runt på kungens order och lagar mat för att mätta de ”Unbread”. Det är väl kanske ingen djup story men utmaningen är att ta sig genom alla dessa nya hinder som uppstår. Det går att spela ensam men då får du styra två karaktärer. Så det blir genast en extra svårighetsgrad. Spelet är uppbyggt på att spelas med andra.

Det finns ett Arcade-Läge där man kan välja direkt mellan alla 130+banor som finns. Kanske lite roligare på festen att hitta dem där banorna som är lite extra utmanande.

I Versus-Läget så tävlar man mot varandra.  Vem hinner med mest, gör minst fel och tjänar mest pengar. 

Story / Arcade / Versus – Tre olika spelsätt

I både Arcade och Versus finns det tre alternativ för hur du vill spela.
Soffa: Spela med dem som sitter i samma soffa/rum som dig.
Online Public: Spela med andra på internet som har spelet. Utan att känna varandra.   
Online Private:  Spela på internet med dina vänner som äger spelet.

Första gången jag testade Online Publik väntade jag 5-10min utan att hitta medspelare. Visst klockan var 07:30 på en lördag. Men normalt i andra spel finns det medspelare någonstans i världen vaken. Andra försöket var en onsdag kl 18:00. Efter ett par minuter hittade jag EN spelare. Så det verkar inte vara något man spelar med okända människor.

Remote play together – Spela med vänner som inte äger spelet

På Steam finns möjligheten att spela ”Remote play together”.
Det skulle bara var att bjuda in sina vänner i spelet. Tyvärr funkade det inte rakt av. På en annan sida hittade jag att man måste ta fram vänlistan högerklicka och sedan välja invite to remote play.  Då fungerar det.

På detta sätt kan man spela med sina vänner även om de inte sitter hemma hos dig och bäst av allt de behöver inte köpa spelet. Men….

Kvaliteten för min vän som var med och testade var allt annat än bra. Flytet i spelet gick hyfsat men det var suddigt. Förstora bilden nedan så ser ni.   Det var svårt att hitta ingredienser som man kastat till honom och svårt att se vad som skall vara i receptet.  Om detta berodde på någons internet eller spelets egna komprimering vid ”streaming” vågar jag inte svara på. 
Tanken är bra hoppas bara det blir bättre kvalitet.

Högerklicka på denna bild och välj ”visa bild” för att se kvaliten vid remoteplay.

Så gick det att få med min sambo och spela ? 
Jo jag fick med sambon.  Vi hade kul ett tag.

Sedan kommer frustrationen. Stressen och den rena paniken. Jag har lite lättare att kontrollera det men för en helt ny spelare blir det lite mycket.  Detta spelet kan absolut vara en vänskapsförstörare. Så va säkra på att ni har starka band er mellan innan ni startar 😉 

Sambon orkade bara med 15-25min per gång och nu när det vart lite svårare så är det inte något som hon är så himla sugen på. Tyvärr.

Det finns 58+ kockar man kan låsa upp och spela som.

Spelet är ganska enkelt uppbyggt.  Söt grafik. Det är roligt. Banorna varieras mycket så det blir inte för enformigt. Kan tycka att det är lite kort uppvärmning/upplärningskurva. Annars väldigt roligt när man spelar med någon som man har bra teamwork med. Man lär sig fördela uppgifter och samarbeta. 
Så länge ingen stjäl min pasta är allt bra!

Skall jag sätta betyget efter ett familjespel så skulle det bli 2.5 av 5.
Det behövs något sätt att förenkla det för vissa spelare.

Skall jag sätta betyget för en gamer som mig själv så är det 3.5.
Hade remote playen fungerat klockrent så hade det blitt en 4a.

Så jag landar lite mellan de olika betygen och ger det en 3a.

Nu i Gourmet Edition med massa extra. Nyligen släpptes Overcooked 2 – Gourmet Edition som innehåller flera DLC´s och ett säsongspass.  I samband med det upptäckte jag att spelet finns till Steam också. Av någon anledning trodde jag att det bara fanns på konsol. Har bara hört gott om det. Ett spel som "passar alla i familjen."Jag har spelat datorspel nästan hela mitt liv och tycker det är riktigt kul. Iaf när det är utmanande. Min sambo är dock helt ointresserad av spel och har inte någon erfarenhet. Att få med henne på FPS spel och liknande är bara att…

Review Overview

Betyg

60

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.