Orion

Svensk ungdomsfilm från 2013. Filmen spelades in 2009 men ingen distributör ville släppa filmen, vilket gjorde att produktionsbolaget som ligger bakom filmen själv beslutade sig för att stå som distributör, fyra år senare.

tony_anna_bänk

Tony (Filip Berg) är en kille i nionde klass. Han spelar baseball och hänger gärna med kompisen Anna (Fortesa Hoti), som han senare blir kär i. Tony har det inte så lätt. Hemma har han sin alkoholiserade, arbetslöse mor (Jessica Zandén) och i fängelset sitter hans pappa (Johannes Brost) för att tidigare har misshandlat sin familj. Lättare blir det inte när fadern släpps ut och kommer tillbaka till hemmet för att få till en perfekt familj. Det fortsätter dock på samma sätt som innan med bråk och skrik. Tony flyr hemmet och börjar hänga med Lee (Victor Linnér) som bor ensam i en liten lägenhet och röker på. Tony testar naturligtvis droger och lyckas sabba relationen med Anna och livet går i spillror. Anna vill inte veta av honom, och Lee ska resa ner till sin pappa i Skåne.

brost

Det som lyfter filmen är Filip Berg och Johannes Brost. Även David Boati (känd som Lill-Erik i Bert) har en liten roll som brevbärare och briljerar, om man jämför med Fortesa Hoti vars skådespel är stelt som en pinne. Jag hade hoppats på att det skulle vara en rätt bra ungdomsfilm, men med ett manus som känns luddigt och scener som inte fyller någon som helst funktion och som inte för historien framåt, utan bara finns där som utfyllnad, så faller den platt. Filip Bergs karaktär är i 15-årsåldern och Filip själv var 23 när filmen spelades in, och det märks. Skillnad hade varit om Tony skulle gått i gymnasiet, men nu går han i nian och det ser bara fjantigt ut. Han gör ändå sin karaktär på ett mycket bra sätt och jag tror att han har en framtid inom svensk film (senast Studentfesten), men inte tack vare den här filmen.

slagträ

Soundtracket består av en låt av Dogge Doggelito, och det är väl betalningen för att han får vara med i en liten roll som butiksbiträde. Dock är musiken bättre än Dogges skådespel. I övrigt så ser vi bland annat Blondinbella i rollen som Annas kompis. Hon har dock inte så mycket speltid, men de få minuter hon är med är rent överspel. En sak jag tänkte på var det välfyllda och fina kylskåp familjen hade, trots att mamman är alkoholist och arbetslös och pappan sitter i fängelse. Brukar det inte se lite ”skabbigare” ut då? Rent generellt i filmer så brukar kylskåpet vara en bra rekvisita för att visa hur karaktären har det ställt på det ekonomiska planet. Visst är det en kliché, men ibland kan det faktiskt behövas.

Jag tycker ändå att personerna bakom ska ha stort credd för att de gjort denna film utan externt finansiellt stöd, med små resurser och stora ideella insatser. Produktionsbolaget bakom filmen sköter själv distributionen som nämnt ovan. Och det här är ett klart bevis på att bara man vill så är allt möjligt.

 

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

8 comments

  1. när kommer denna ut på dvd lr nätet man kan ladda ner den 🙂

  2. Hej. Det är en låt med i filmen som jag nu försöker hitta, vet inte vad låter heter, men en del av låten så säger en tjej ”varför är de så att jag ensam går” ungefär 70 min in i filmen.

    Mvh Sarah

  3. HejHej det finns en låt i ungefär 25 minuten in i filmen vad heter låten den gå ungefär: händer inget så lämnar jag intet osv osv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.