Office Christmas Party

The same procedure as last year? The same procedure as every year! Vid några tillfällen i Office Christmas party får vi se olika versioner av den sortens tama julfirmafester som kan avklaras utan större budgetunderskott eller missöden – med kaka och alkoholfri dryck innan alla går hem till sig. Så är också rutinen för titelns kontor, en filial av ett stort IT- företag, tills de får anledning att slå på stort. Så är inledningen för en fylla att (inte) berätta för barnbarnen.

cotd_utwaaekdh0

Chefen för kontoret är den godhjärtade och fullständigt inkompetente Clay (T.J. Miller) medan hans syster Carol (Jennifer Aniston) är verkställande direktör för det hela. Det är till en viss del deras syskonrivalitet som driver filmens konflikt. Att deras far lämnade henne att driva hela företaget betyder inte mycket när Clay var den som blev omhuldad och älskad. Han har av den anledningen blivit en mycket oansvarig ung man som hellre vill att medarbetarna ska chilla än att vara ens i närheten av lönsamma. Carols stilettprydda affärskvinna kräver uppsägning av 40 % av personalen om de inte (mot all förmodan) ökar lönsamheten någon gång innan jul. För att imponera på en potentiell investerare försöker personalen då ordna en riktig fest (beroende på vem man frågar: brakfest eller ickekonfessionellt högtidsfirande). Snart ställs relationer och möbler på högkant när sprit, droger, missnöje och anarki börjar ta över.

office-christmas-party-trailer

Mitt i allt detta står Jason Bateman som i det närmaste underspelar i rollen som kontorets chefstekniker och de fakto chef. Bateman agerar bollplank eller straight man till T.J. Millers storögda uppenbarelse. Clay är egentligen filmens riktiga hjälte, helt filterlös men med barnasinnet intakt (som bland annat startar ett dagis när hans assistent får barn för att hon ska kunna fortsätta jobba och lägger egna pengar på att hålla företaget flytande). När han inför julfesten ber till gud om hjälp passar han på att hälsa till sin älskade pappa. . . och till David Bowie och till Prince (Hur går det att ogilla en sådan person?). Aniston har under tiden så roligt som filmens Grinch att man i slutändan hejar även på henne. Någonstans i sista akten får hon den tveksamma äran att vara den som enligt genrens konventioner sår split för att en dramatisk kurva ska kunna fullföljas. Men alla försök att skapa konflikt faller på att det aldrig riktigt presenteras en riktig antagonist. De kandidater som dyker är för bra för att de ska vara annat än välkomna.

Office Christmas Party har faktiskt ett sådant överflöd av komiker att det faktiskt är en bedrift från regissörer och klippare att ingen av dem brer ut sig över de andra. Filmen är både generös och tät på samma gång. Det är skickligt av filmskaparna (som tidigare legat bakom den upprepbart sevärda Blades of Glory) att ha så många roliga människor i sina händer och hålla uppe en aldrig sinande ström av karaktärsögonblick och sketcher utan att det blir tråkigt en enda gång.

thumbnail_24705

Det är som om de satt sig ner och försökt komma på alla de mångsidiga sätt hur kontorsmaterial och juldekorationer kan användas av påtända människor: tornerspel med brinnande julgranar, sving i ljusslingorna och en barnförbjuden användning av en 3D skrivare (så lång tid tog det innan någon tog rumpkopieringen till nästa, logiska, nivå). Sidohandlingar vävs in och ut i huvudhandlingen på ett sätt som kommer att kräva upprepade visningar för att fånga alla små ögonblick (håll utkik efter de två medarbetare som hackar tjejers facebookkonton för att kunna ställa sig in och deras påföljande bestraffning). Kate McKinnon spelar Mary från personalavdelningen som en förlängning av sin Hillary Clintonimitation från Saturday Night Live och utan att blinka glider mellan överspänd prusseluska och hedonistisk papegojägare. Jillian Bell (22 Jump street) kommer förbi som pistolglad hallick som lägger upp kokainet i form av en iskristall och så vidare, och så vidare. Deras komiska rutin skapar en viss logik i allt kaoset.

The same procedure as last year? The same procedure as every year! Vid några tillfällen i Office Christmas party får vi se olika versioner av den sortens tama julfirmafester som kan avklaras utan större budgetunderskott eller missöden - med kaka och alkoholfri dryck innan alla går hem till sig. Så är också rutinen för titelns kontor, en filial av ett stort IT- företag, tills de får anledning att slå på stort. Så är inledningen för en fylla att (inte) berätta för barnbarnen. Chefen för kontoret är den godhjärtade och fullständigt inkompetente Clay (T.J. Miller) medan hans syster Carol (Jennifer Aniston)…

Review Overview

Betyg

80

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.