Ocean’s 8 (4K UHD)

Trenden kring att Hollywood tar filmserier och byter kön på huvudrollsinnehavarna fortsätter i Ocean’s 8. Det är helt enkelt en mjukomstart av ocean’s-trilogin som de flesta av er nog har sett eller är bekanta med. Men istället för ett lurendrejargäng lett av George Clooney får vi se en snarlik grupp av kvinnor ledda av Sandra Bullock. När jag recenserade 2016-årsupplagan av Ghostbusters kritiserade jag den för att den fastnade för mycket i det förgångna. Har Gary Ross tillåtit Debbie Oceans gäng att kännas mer frikopplat från de tidigare delarna i filmserien? 

När filmen börjar skall Debbie Ocean precis lämna fängelset för att återgå till sitt vanliga liv. Med ”vanliga liv” menar jag stölder samt ruffel och båg. När fröken Ocean kommit på fötter igen dröjer det inte länge innan hon siktar in sig på att göra en riktigt stor kupp precis som sin ökända bror till svindlare, Danny Ocean, har gjort så många gånger förr. Målet är ett Cartier-halsband som har varit inlåst i ett valv i flera decennier. Men för att få ut halsbandet ur valvet behöver hon hjälp av både gamla kompanjoner och nya bekantskaper.

Ocean’s 8 största problem är inte skådespelarna eller själva kuppen i sig. Problemet är att berättelsen inte tillför någonting nytt till denna genré av filmer utöver att låta kvinnorna ta ett större utrymme. Även om jag självklart anser att detta är en viktig aspekt, känns det samtidigt korkat att då förankra filmen vid de tidigare titlarna. Filmen planterar tidigt ett frö kring huruvida Danny Ocean skall dyka upp igen utan att riktigt fullfölja spåret. Varför ens kalla filmen ”Ocean’s”? Varför inte låta karaktärerna stå helt på egna ben och skapa en helt ny minnesvärd filmserie? Berättelsen följer den etablerade formulan och lämnar utrymme för få överraskningar för de som gillade filmerna med Clooney och company.

Eftersom filmen delar sitt namn med en känd filmserie blir det oundvikligt att jämföra den med det som kommit innan. Om vi skall vara riktigt ärliga så var det faktiskt bara Ocean’s Eleven i den tidigare trilogin som är riktigt bra. Tyvärr känns Ocean’s 8 mer lik de två senare delarna i trilogin tack vare en relativt svag berättelse och kopplingarna som inte riktigt fyller någon funktion. Det känns bortkastat att filmbolaget samlat ihop en så imponerande ensemble av skådespelerskor, som dessutom gör relativt bra insatser allihop, för att sedan inte våga utmana mer. Stjäla skor, kläder, handväskor och ett diamanthalsband? KOM IGEN! Är det verkligen allt en kvinna vill ha? Jag vill ge en applåd till Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Awkwafina, Rihanna och Helena Bonham Carter. Det är ni som gör Ocean’s 8 till en habil heistfilm som trots allt är underhållande. Till Hollywood och Warner Bros. pictures säger jag:- Försök hårdare!

Utgåvan: Ocean’s 8 är en trevlig 4k-utgåva trots att filmen är färdigställd i 2k för at sedan skalas upp för detta släpp. När jag jämförde med den medföljande blu-ray-utgåvan märks det tydlig att filmen är både skarpare och mer omfattade i sin färgåtergivning samt svärta. Ljudet levereras på ett stabilt Dolby Atmos-ljudspår oavsett om du väljer att införskaffa blu-ray eller 4k-blu-ray. I linje med att filmens karaktärer fokuserar på kläder och diamanter, finns det även med en featurette kring filmens alla outfits. Det finns även andra korta klipp och borttagna scener att beskåda. Allt som allt är detta en stabil 4k-utgåva för alla er som vill se filmer i hemmet på bästa möjliga sätt.

 

Trenden kring att Hollywood tar filmserier och byter kön på huvudrollsinnehavarna fortsätter i Ocean's 8. Det är helt enkelt en mjukomstart av ocean's-trilogin som de flesta av er nog har sett eller är bekanta med. Men istället för ett lurendrejargäng lett av George Clooney får vi se en snarlik grupp av kvinnor ledda av Sandra Bullock. När jag recenserade 2016-årsupplagan av Ghostbusters kritiserade jag den för att den fastnade för mycket i det förgångna. Har Gary Ross tillåtit Debbie Oceans gäng att kännas mer frikopplat från de tidigare delarna i filmserien?  När filmen börjar skall Debbie Ocean precis lämna fängelset för att återgå till sitt vanliga liv.…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

65

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.