Oblivion

Tron: Legacy var ett mycket större genombrott än vad många inser. Det är sällan en förstagångsregissör levererar en så teknisk avancerad film med ett så pass lyckat resultat. Jag har aldrig hållit originalet särskilt högt så för mig är uppföljaren helt likvärdig. Jag var aldrig särskilt orolig inför Joseph Kosinskis första originalfilm.

Oblivion - Utvald 2

När utomjordingarna sprängde månen var det början på slutet även för jorden. Tsunamis och jordbävningar gjorde sitt, men störst skada gjorde kärnvapenkriget mot inkräktarna. Det var visserligen ett krig vi vann, men vi fick bosätta oss på Saturnus måne Titan och på jorden finns det bara ett fåtal ”scavengers” kvar. På uppdrag från den runt jorden kretsande rymdstationen Tet, arbetar Jack Harper (Tom Cruise) med att reparera de drönare som skyddar de energigenererande vattenverken på vår ex-planet. Hans liv med kollegan Vic (Andrea Riseborough, Never Let Me Go) ovan molnen är ett bra alternativ för Jack då han inte känner sig redo att lämna hemplaneten riktigt ännu. Hans världsbild vänds dock upp och ned när den mystiska kvinnan från hans drömmar, Julia (Olga Kurylenko, Quantum of Solace), faller från rymden och han blir kidnappad av en underjordisk motståndsrörelse ledd av Beech (Morgan Freeman).

Oblivion 04

Oblivion är en riktigt snygg film. Det säger jag trots att jag inte är ett dugg imponerad av Jacks och Vics glansvita iNspirerade våning som nog är det lataste och mest uppenbara i hela filmen. Nej, det är hur solljus, smuts och våld gör objekten levande som är vackert att se på. Aldrig funderar jag ens på hur effekterna gjorts, för på jorden 2077 är detta verkligheten för min hjärna. Jack (och Julia) spenderar en hel del tid i ett futuristiskt tvåmansflygplan och när planet attackeras av drönare blir jag lite ledsen över att det inte är Kosinski som ska regissera nästa Star Wars-film (däremot ska medförfattaren Michael Arndt till den galaxen). Drönarna är flygande robotar som är söta som R2-D2 men dödligare än föregångaren till RoboCop.

Oblivion 06

Visst är det häftigt att Jack på grund av jordens undergång kan kliva rakt in på utkiksplanet av Empire State Building, men här finns det också något att lära. För min del var det häftigare när Kevin Costner hittar Crayola-kritor i Waterworld eller en 35 mm kopia av Universal Soldier i The Postman, eller för den delen när Cruise själv stöter på en Volkswagen Beetle i Minority Report. Bara för att man har råd behöver man inte alltid slå på stort. Dessa smådetaljer hade passat perfekt i Jacks ”lantställe”, men då scenerna här bryter av så perfekt från den övriga filmen älskar jag dem ändå. Och när vi istället får en musikalisk motsvarighet i form av A Whiter Shade of Pale är det riktigt bra.

Oblivion 01

Det är även en film som lurade mig flera gånger och det är inget jag brukar hoppas på i en Tom Cruise-film. Det är en mycket genomtänkt historia som, precis som jag tackade genrevännen Pacific Rim för, inte sparar någonting då den ser till att ta slut. Oblivion har en del scener där man gjort avkall på vad som är rimligt, som när drönarna ibland skjuter som galningar och ibland är väldigt loja, men vilken film har inte det. Addera professionellt skådespeleri och vi har dyr science-fiction som för en gångs skull är mycket bättre än det mesta av den billiga.

 

[small_divider]

Läs även Emil Ryderups recension av Oblivion som han skrev i samband med biopremiären.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.