Nyheter på HBO Nordic: A Discovery of Witches och Camping

HBO har på senare tid släppt en drös nya serier och i det här inlägget ska två av dem få en närmre genomgång.

Bild: IMDb

A Discovery of Witches

Häxor har i år blivit vad vampyrer var för tio år sedan. För att rida på vågen har HBO släppt A Discovery of Witches vilken, som namnet skvallrar om, handlar om upptäckten av häxor.

I första säsongen följer tittaren historikern tillika häxan Diana Bishop, vars krafter är större än hon anat. Detta märker hon när hon lyckas begära ut den mytomspunna boken Ashmol 782, en samling skrifter som berättar om hur häxors, och andra magiska väsens, historia. På grund av sina hemligheter är Ashmol 782 eftertraktad och Diana blir ett hett byte för såväl andra häxor som vampyrer och demoner. Som tur är finns den intellektuella vampyren Matthew vid hennes sida och snart utvecklar de båda en stark vänskap som kanske till och med kan bli kärlek…

A Discovery of Witches är inte det starkaste kortet bland höstens seriepremiärer men den skildrar en relativt klassisk historia som ändå lär falla många tittare i smaken. Nej, det är inte häxor och vampyrer som är det klassiska – det är kärlekshistorien mellan dem. Förbjuden kärlek säljer alltid, även om den inte ens håller måttet. Det har Twilight bevisat.

Passar: Romantikern eller den med förkärlek till brittiska serier där de dricker en herrans mycket te.

Bild: IMDb

 

Bild: IMDb

Camping

Camping är den amerikanska versionen av den brittiska originalserien med samma namn. Det är inte första gången amerikanare försöker göra sin egen version av en brittisk succé. Det är inte heller första gången de misslyckas med det.

I Camping ska en grupp vänner campa tillsammans några dagar för att fira Walts födelsedag. Självutnämnd ledare och ansvarig för planering är hans fru Kathryn, en kvinna vars undertryckta känslor gjort henne mer intensiv än toppen på ett amfetaminrus. Med på resan är även en brokig skara av Walts vänner; den nyskilde Miguel som funnit kärleken i hippien Jandice, Joe vars humör påverkas av hans milda fru och inte så milda morfin-avtändning och George, den vita mannen som gift med en svart kvinna och därmed den störste anti-rasisten på jorden – enligt sig själv.

Camping är en serie som badar i sarkasm och satir. Den är fylld av obekväma skämt, stereotyper och ironiska situationer. Normalt sett är denna typ av serie något som får tittaren att vrida sig av skratt. Inte Camping. Precis som så mycket annat signerat Lena Dunham är det inte obekvämt på ett roligt sätt – det är bara obekvämt. Karaktärerna är osympatiska som få vilket gör att stereotyperna går förlorade och istället blir stötande vid vissa tillfällen. Det krävs mer inkludering och mångfald för att på ett lyckat sätt kunna skämta om såpass starka ämnen som rasism.

Passar: De som vill bli avskräckta från att campa i resten av sina liv.

Bild: IMDb

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.