Now You See Me

 

Now you see me 03

Här går det undan. En kvartett illusionister, The Four Horsemen, underhåller och lurar sina åskådare och oss filmtittare i storslagna, spektakulära och påkostade shower samtidigt som de likt Robin Hood snor pengar av de rika och delar ut till de bättre behövande, som i det här fallet är publiken. Allt sker med stil i ett raskt tempo och jag låter mig utan problem och villigt ryckas med och bedras i denna charmiga och underhållande kuppfilm.

Egentligen vet jag inte vad det är som får mig att vara så förtjust i filmen. Den är uppsluppet berättad, på gränsen till lättsamt och saknar djup, men när filmen är slut sitter jag kvar i TV-soffan och känner mig överaskande glad och nöjd och precis så där lagom bortkollrad som man kan bli av ett bra trolleritrick – man vet att allt är fusk men man kan inte för sitt liv inte begripa hur det gick till. (och faktum är att jag blev lurad redan i öppningsscenen)

Dave2

De långa och skönt svepande kameraåkningarna, den coola musiken och showen lockar in mig i illusionen. Det är show och underhållning rakt igenom och helt ärligt vet jag inte ens om jag vill veta hur allt sker. För visst är det som de säger i filmen: ”Ju närmare du tror du är, desto mindre ser du”. Jag bestämmer mig för att inte ens försöka avslöja illusionen. För vem gillar ett avslöjat trick?

Jag kan inte låta bli att tänka på Charlies änglar när jag ser detta. Det finns likheter. Den hemliga uppdragsgivaren, de muntra och nästan nonchalant sorglösa hjältarna som agerar i grupp. Men sedan upphör likheterna. Det här är bättre, mycket bättre! Storyn är mycket smartare. Det är lätt att låta sig luras av de glättiga och flärdsfulla yttre.

Now you see me 04

Now You See Me har ett starkt startfält av skådespelare, huvudrollen tycks alla ha. Det är förutom The Four Horsemen, med Woody Harrelson (Transsiberian) i spetsen, magikern Thaddeus Bradley som lever på att avslöja andra magikers trick (spelad av Morgan Freeman – Se7en), FBI-agenten Dylan Rhodes (Mark Ruffalo – The Avengers) och Alma Drey (Mélaine Laurent – Inglourious Basterds) från Interpol. De två sistnämnda bildar tillsammans polisparet som får till uppgift att avslöja The Four Horseman och deras bedrägerier. Vi ser även ett inspel av Michael Caine (The Magus). Alla levererar och kompletterar varandra perfekt.

About Veronica Liljeroth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.