Nocturnal Animals

Tom Ford började sin karriär som modedesigner bland annat för Saint Laurent som han var Creative Director för innan han skapade sitt eget märke. 2005 skapade han även ett filmproduktionsbolag som 2009 gav ut hans regidebut, A Single Man. 2016 var han tillbaka på den vita duken med Nocturnal Animals.

Angela skrev om filmen vid biopremiären, läs gärna hennes recension. Jag gillar hur filmen har så många bottnar. Vi förstår snabbt att manuset som Susan har fått av sin förra man Edward är hans sätt att göra upp med deras skilsmässa och vi förstår att det måste ha skett något väldigt dramatiskt som får honom att skriva detta verk. Samtidigt får vi som tittare se detta utspela sig framför oss, vi får ta del av det som Susan läser och förstå hur det påverkar henne.

Som Angela nämner finns det hela tiden i filmer så många lager och så många bottnar. Vi har den väldigt Sam Peckinpah-inspirerade historien som Edward har skrivit där huvudpersonen försöker få hämnd på mordet på sin fru och dotter med grymma följder. Sedan har vi dramat där Susan reflekterar på sitt liv och sina beslut och vad det är som föranlett Edward att skriva en sådan hemsk bok för att sedan dedikerat den till henne. Båda är väldigt bleka och hemska på sina egna sätt, de får oss att reflektera över hur vi lever våra liv och den artificiella yta som är så viktig för så många.

Angela nämner Lynch i sin recension och visst finns det spår av honom här. Men det finns minst lika mycket spår av Michael Haneke och hans observationer kring mänskligt beteende och hur vi agerar mot varandra. Båda regissörerna är kända för sin kompromisslöshet och det är något som genomsyrar Tom Fords film också, från första rutan till den sista känns detta som en väldigt kompromisslös film.

Sedan har Tom Ford sett till att alla detaljer är på plats också, ifrån Seamus McGarvey smakfulla foto till Abel Korzeniowski utmärkta musik skapar en helhet som gör att man som tittare dras längre in i filmen. Sedan har vi skådespelarna, Amy Adams är utmärkt i huvudrollen som Susan och Jake Gyllenhaal likaså som bokens Tony. Sedan har vi Michael Shannon som sällan gör en dålig roll.

Nocturnal Animals är en film som stannar med tittaren långt efter att den sista scenen har spelats klart (som för övrigt är lysande). Den får oss som alla stora filmer att fundera på oss själva och våra egna liv och lever kvar inom oss. Och med ett lysande bildspråk och starka skådespelarinsatser är detta utan tvekan en av förra årets bästa filmer, även om jag personligen håller Manchester by the Sea som förra årets bästa film.

Tom Ford började sin karriär som modedesigner bland annat för Saint Laurent som han var Creative Director för innan han skapade sitt eget märke. 2005 skapade han även ett filmproduktionsbolag som 2009 gav ut hans regidebut, A Single Man. 2016 var han tillbaka på den vita duken med Nocturnal Animals. Angela skrev om filmen vid biopremiären, läs gärna hennes recension. Jag gillar hur filmen har så många bottnar. Vi förstår snabbt att manuset som Susan har fått av sin förra man Edward är hans sätt att göra upp med deras skilsmässa och vi förstår att det måste ha skett något…

Review Overview

Betyg

90

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.