Nitro Circus: The Movie 3D

Går du i gång på galna stunts som utförs av personer som i sin tur är ännu galnare? Då är detta förmodligen något för dig.

Nitro Circus: The Movie är knappast filmen som plockas fram ur hyllan när man vill öppna en flaska vin och mysa i soffan med sin käresta. Det finns ingen spännande handling att följa, ingen hänförande scenografi att beundra ,och det levereras definitivt inte några talangfulla skådespelarinsatser. Istället får vi följa Travis Pastrana och hans vänner när de utför en mängd halsbrytande stunts som placerar sig någonstans mellan X Games och Evel Knievel (legendarisk våghals). Detta är med andra ord en film som gör sig bättre i sällskap med ett gäng polare eller som bakfylleunderhållning när hjärnan inte orkar hänga med i några avancerade intriger.

Det är lätt att dra paralleller mellan Nitro Circus och grabbarna i Jackass, då båda serierna är fulla av upptåg och nådde ut till den stora tv-publiken efter att ha plockats upp av MTV, men det finns några väsentliga skillnader. Medan Jackass till stor del består av simpla idéer vilka ofta har för avsikt att åsamka skada hos utövarna och framkalla avsmak hos publiken, utkräver Nitro Circus eskapader mer fysisk och teknisk skicklighet hos sina utövare. Här kan ett fallerat stunt tveklöst leda till svåra skador, eller än värre – döden.

Vi får vår beskärda del av ramper, monstertruckar och motorcyklar när gänget skapar sina egna vattenlekar, voltar med bilar och utför magpirrande BMX-hopp mellan skyskrapor, helt utan säkerhetslinor eller skyddsnät. Och då har jag faktiskt bara skrapat lite på ytan. Mycket av det som händer i filmen går inte ens att beskriva, det måste helt enkelt upplevas.

Gränsen mellan genialitet och idioti lär vara hårfin och jag vet faktiskt inte riktigt på vilken sida av strecket galenpannorna i Nitro Circus: The Movie hör hemma. En sak som däremot är säker är att filmen bjuder på förstklassig underhållning. En del av tv-seriens charm förloras till viss del när det enkla ursprungskonceptet förs över till långfilmsformat, men som Nitro Circus-fan njuter jag ändå i fulla drag.
 
Filmens 3D-egenskaper omnämns ej i texten då recensionen behandlar 2D-versionen.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.