Nintendo Classic Mini

Det kom som en överraskning för många när Nintendo i somras utannonserade Nintendo Classic Mini. En liten variant av det klassiska Nintendo Entertainment System från 80-talet, nu laddad med trettio inbyggda spel. Mini-konsolen har visat sig vara precis vad många vill ha, både innan julafton och som julklapp. Men hyllorna gapar tomma och den som längtar efter att få tag på en verkar kunna få vänta ett tag om de inte förhandsbokade sitt exemplar i somras. 

nintendo_nes_classic_mini_edition-38526397-frntl

Konsolen kommer paketerad med en micro-USB-kabel och en HDMI-kabel samt en handkontroll. Konsolen har port för en andra handkontroll men den får du köpa till separat. I dagsläget är en andra handkontroll lika svår att få tag på som en av konsolerna. Handkontrollen i sig ser ut precis som du kommer ihåg den, med ett undantag. Av någon outgrundlig anledning är kabeln till handkontrollen bara 75 centimeter lång. För de flesta innebär detta att de får flytta fram konsolen i vardagsrummet varje gång du skall spela. Original-handkontrollen från 80-talet hade en kabellängd som var ungefär tre gånger längre. Om du vill koppla in konsolen i ett väggurtag behöver du en adapter för att koppla in USB-kabeln, en attiralj som de flesta har till en av alla smartphones i dagens hushåll. De flesta tv-apparaterna idag har dessutom flera USB-urtag och då känns det mer generöst att det skickas med en HDMI-kabel.

nesmininewsspot2

Konsolens meny är både läcker och tydlig, det finns trettio spel att välja mellan samt information om hur många spelare varje spel stödjer. Vilka dess trettio inkluderade spel är kan du se om du klickar på bilden nedan. Du kan ställa in om du vill köra spelen i bildlägena 4:3 HD, 4:3 med retrofilter eller ”pixel Perfect” för extra tydlighet. Om du låter menyn stå och tugga ett tag går konsolen automatiskt över i ett demoläge där Super Mario springer omkring och visar de olika spelen för sina åskådare. Om du vill kika på spelens originalmenyer kan du scanna en QR-kod i meny med din smartphone så letar din telefon upp dessa till dig. För dig som minns att det var jobbigt att avbryta mitt i en ”gaming-session” kan jag glädjande meddela att du numera kan göra sparlägen och fortsätta precis där du var efter en kortare eller längre pause.

skarmavbild-2016-12-08-kl-15-32-24

I dagsläget har jag hunnit prova Zelda, Ice Climbers, Excite Bike och samtliga Super Mario Bros. Spelen fungerar precis lika bra idag som de gjorde för cirka trettio år sedan, med ett undantag. När jag var i ett av alla tempel i första Zelda uppstod en viss eftersläpning i grafiken när det var ett större antal fiender på skärmen. Om spelen i sig behöver jag inte uttala mig om, det är klassiker. Om du läser denna recensionen har du troligtvis vuxit upp med originalkonsolen och spelen. För alla er yngre är detta ett smidigt sätt att återbesöka klassiker från före er tid.

nesclassic_donkeykongjr_website-announce_scrn_01

Nintendo Classic Mini är en nostalgitripp som utan problem hade kunnat bli årets julklapp för alla oss som har vuxit upp med Super Mario Bros 1-3, Ice Climbers och alla andra klassiker. Med en hyfsat låg prislapp på 799 kr är denna mini-konsol något som många av oss nördar hade velat ha under julgranen. Tyvärr har Nintendo producerat alldeles för få konsoler, ett faktum som av många upplevs som ett sätt att mata hajpen kring Nintendo Classic Mini. En plug-and-play-konsol som dessutom inte är utan sina brister. En handkontroll-kabel på 75 centimer är alldeles för kort och det är INTE okej att ett 8-bitarsspel laggar en aning bara för att det är för mycket fiender på skärmen. Det hade också varit smart om Nintendo lanserade något sätt att köpa till och ladda ner fler spel från det stora arkivet av Nintendo-spel. Allt som allt är det en välsvarvad konsol som kommer skänka många härliga nostalgitrippar för systrar och bröder som kivats om vems tur det egentligen var att spela. Nintendo får helt enkelt skylla sig själv att de inte kan mata den stora efterfrågan inför jul.

Det kom som en överraskning för många när Nintendo i somras utannonserade Nintendo Classic Mini. En liten variant av det klassiska Nintendo Entertainment System från 80-talet, nu laddad med trettio inbyggda spel. Mini-konsolen har visat sig vara precis vad många vill ha, både innan julafton och som julklapp. Men hyllorna gapar tomma och den som längtar efter att få tag på en verkar kunna få vänta ett tag om de inte förhandsbokade sitt exemplar i somras.  Konsolen kommer paketerad med en micro-USB-kabel och en HDMI-kabel samt en handkontroll. Konsolen har port för en andra handkontroll men den får du köpa till separat. I dagsläget är…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.