Nightmare Alley

Även om det kan tyckas lite snaskigt kan jag inte låta bli att tänka att en film där både regissören och författaren till den litterära förlagan, sedermera begick självmord, måste vara intressant på något plan. Det råder dock definitivt inga tvivel om att Nightmare Alley är en intressant film, oavsett sina skapares öden.

Skrupelfria karnevalarbetaren Stan Carlisle arbetare som assistent till tankeläsaren Zeena. Med hjälp av sin charm nästlar han till sig hemligheterna bakom ett av hennes trick, gifter sig med en annan kollegas flickvän och startar en egen framgångsrik karriär som mentalist. Skuggorna från hans tvivelaktiga agerande förföljer honom dock ständigt, samtidigt som han tillsammans med psykologen Lilith Ritter arbetar fram ett skamlöst sätt att dryga ut inkomsterna än mer.

Det börjar på karnevalen, med alla de märkliga karaktärer som lever där och ungefär halvvägs in förflyttas handlingen till storstaden. Hela tiden hålls berättelsen samman och fängslar. Den cyniske huvudpersonen, den än mer kallhamrade femme fatalen och ett brett register sidokaraktärer som man aldrig riktigt vet var man har. Känns psykologiskt trovärdigt och spännande, utan att för den skull vara speciellt mycket thriller. Nerven sitter i karaktärernas agerande och öden.

Jag har svårt att inte njuta av hur tankeläsarna och de andra karnevalarbetarna diskuterar sitt arbete. Det är inget snack om att allting är skickligt genomförda bluffar, med koder och finjusterade tekniker, istället för faktiska övernaturliga krafter. Sättet de skrattar och imponeras av hur skickligt huvudpersonen gör en såkallad ”cold reading” på en polis för att avleda dennes uppmärksamhet, känns förbluffande fräscht. Intressant att något som i förbifarten avhandlas som simpla tricks, fortfarande idag av många anses vara verkligt förekommande fenomen. Var människor, eller kanske filmer, helt enkelt mer klarsynta på 40-talet?

En egensinnig och dyster historia som oftast lyckas undgå att kännas daterad, trots att den uppnått folkpensionsålder. Eurekas utgåva i Masters of Cinema-serien rekommenderas varmt då den innehåller en hel del trevligt extramaterial.

Även om det kan tyckas lite snaskigt kan jag inte låta bli att tänka att en film där både regissören och författaren till den litterära förlagan, sedermera begick självmord, måste vara intressant på något plan. Det råder dock definitivt inga tvivel om att Nightmare Alley är en intressant film, oavsett sina skapares öden. Skrupelfria karnevalarbetaren Stan Carlisle arbetare som assistent till tankeläsaren Zeena. Med hjälp av sin charm nästlar han till sig hemligheterna bakom ett av hennes trick, gifter sig med en annan kollegas flickvän och startar en egen framgångsrik karriär som mentalist. Skuggorna från hans tvivelaktiga agerande förföljer honom…

Review Overview

Betyg

80

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.