NHL 16 (PS4)

Efter fjolårets besvikelse så är EA Sports tillbaka med årets upplaga i NHL-serien. Förra året fick vi en nerbantad och ofärdig version av de fantastiska NHL-spelen vi har kommit att förvänta oss. Detta ledde till många besvikna fans och troligtvis också till att fler ställt sig frågande till årets release. Har de försvunna spellägena kommit tillbaka och är NHL 16 ett spel värt namnet?

nhl16a

Svaret är inte ett rungande ja men spelet är inte långtifrån storform. De flesta lägena som hade försvunnit i uppgraderingen till fjolårets spelmotor är tillbaka. Både Be a GM och Be a PRO känns mer fullfjädrade, straffläggningar och lagbyggarläget HUT bidrar alla till att årets utgåva känns mer komplett. Det finns fortfarande en del småsaker som jag kan sakna så som möjligheten att göra egna musikspellistor eller ett mer gediget träningsläge. Som nybörjare saknade jag förra året möjligheten att göra övningsuppgifter och likt förra året så finns det lite att tillgå. I NHL 16 finns det en slags aktiv tränare du kan ha på som ger dig tips och tricks under matchernas gång. Tyvärr är tipsen är knapphändiga och den flashiga grafiken hamnar snabbt ivägen mer än vad den gör nytta. Detta vägs förstås till stor del upp av alla finputsade och återvändande spellägen som saknades i NHL 15. Be a GM är ett läge som oerhört kul om än tidskrävande, NHL-säsongen är lång och det finns så mycket att pilla med. För de inbitna fansen finns det gott om speltid att se framemot i alla spellägena och för de som bara vill ta en match med en polare så går det precis lika bra att slänga sig ut på isen i en träningsmatch.

nhl16d

Fjolårets försvarsspel är som bortblåst och numera är det bästa försvaret ett starkt anfall. I alla matcher jag har hunnit spela så har ett starkt anfallsspel från båda parter resulterat i MÅNGA mål åt båda hållen. Det kan vara både oerhört underhållande att leda stort efter en period men precis lika frustrerande när det går åt andra hållet. Det är en fin balansgång när spelskaparna skall ändra i spelmekanikens grunder och jag känner mig inte helt bekväm i NHL 16 ännu. Jag saknar att kunna sätta riktigt ordentliga tacklingar som i NHL 15, alldeles för ofta resulterar mina tacklingsförsök i att jag åker bort mig och får ett mål i baken. Särskilt också eftersom det återigen är det alldeles för stora kliv mellan svårighetsgraderna. Spelar jag på en lättare nivå vinner jag med 7-1 och om jag ställer upp till nästa svårighetsgrad förlorar jag med 2-5.

nhl16b

Publiken har blivit mer diversifierad och inramningen mer detaljerad. Arenorna som redan förra året var helt fantastiska har blivit än mer detaljerade. Publiken ser inte längre ut som en grupp kloner där var fjärde person har samma ansikte. Det är lite som är lämnat till slumpen och spelet har för min del bidragit till ett ökat intresse för den riktiga NHL-serien. Det har i sin tur lett till att jag är mer uppmärksam kring alla detaljer som spelet lyckas fånga upp. I reprisläget är det svårt att se skillnaden ifrån en riktig NHL-sändning. När du zoomar in kan du se skåror i isen, reflektioner på plexiglaset och de olika lagens maskotar som skuttar runt.

nhl16c

EA Sports fortsätter att imponera på mig och bevisar år efter år att de kan ta något kliv både grafiskt och spelmässigt. Med lite finputsningar till så hade vi haft en full pott. För att nå högsta betyg så behöver EA Sports finslipa spelets spelmekanik ytterligare och ge mig rimligare steg mellan svårighetsgraderna. Vidare så behöver de också göra ett bättre träningsläge för att minska klyftan mellan nybörjare och veteraner. Förra året hade jag en chans mot min ”veteranpolare” eftersom jag kunde tackla honom gul och blå. I år började matcherna bra men när min vän väl lärt sig spelet så har jag fått se hur målskillnaderna i matcherna bara blivit större och större.

Efter fjolårets besvikelse så är EA Sports tillbaka med årets upplaga i NHL-serien. Förra året fick vi en nerbantad och ofärdig version av de fantastiska NHL-spelen vi har kommit att förvänta oss. Detta ledde till många besvikna fans och troligtvis också till att fler ställt sig frågande till årets release. Har de försvunna spellägena kommit tillbaka och är NHL 16 ett spel värt namnet? Svaret är inte ett rungande ja men spelet är inte långtifrån storform. De flesta lägena som hade försvunnit i uppgraderingen till fjolårets spelmotor är tillbaka. Både Be a GM och Be a PRO känns mer fullfjädrade, straffläggningar och…

Review Overview

Betyg

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.