Never Grow Old

Westerngenren dör aldrig riktigt, den ligger bara i dvala för att vakna upp ett par gånger per decennium. Det är något med dessa filmer som utspelar sig i karga landskap där män och kvinnor kämpar för överlevnad som lockar publiken. Här skall vi titta närmare på en ny film med John Cusack i en av huvudrollerna.

Patrick Tate är begravningsentreprenör i en sömnig småstad nära gränsen till Kalifornien. Här råder ett lugn då den lokala pastorn förbjudit sprit, spel och horeri. Patrick och hans fru är egentligen på väg till Kalifornien men stannat här då det finns jobb. En kväll knackar en man vid namn Dutch på Patricks dörr. Han letar efter en gammal kumpan till honom som stulit pengar. Dutch ser sin chans att tjäna enkla pengar och öppnar en saloon i staden och snabbt drar sig allsköns skurkar hit för att dricka och spela.

Never Grow Old är den mest nihilistiska filmen jag har sett på bra länge. Det är verkligen inget bra som händer någonstans och ingen av personerna är människor som man känner någon större sympati för. Sakta men säkert blir det bara värre och värre tills filmen når sin kulmen 80 minuter in och allt går åt helvete. Inget fel med den typen av filmen men då måste regissören kunna hålla ihop filmen och göra att vi som tittare orkar stå ut med allt dåligt som händer. Här i ligger filmens problem, 45 minuter in börjar jag tappa intresset för Patricks och hans mödor. Varken han eller Dutch är tillräckligt intressanta person för att hålla upp mitt intresse. Och det finns inget annat här som håller kvar tittaren.

Istället är det vedermödor på vedermödor tills vi är totalt nedtryckta i skosulorna. Det är synd om dessa människor! skriker filmen. Och det kommer inte bli bra. Det finns styrkor med filmen. Researchen är bra. Allting känns äkta, som att vi verkligen befinner oss i en stad på 1800-talet. Det finns en bra tanke här, att visa det verkliga livet som det var så här långt ifrån civilisationen. Samtidigt när man försöker göra det och blandar in en handling som är så simpel som Dutchs känns det skevt. Och Ivan Kavanagh är inte tillräckligt bra regissör för att klara av att hantera detta.

John Cusack är så klart det stora dragplåstret men för alla som sett någon film med honom de sista åren vet att detta är också en stor röd flagga. Han ser mest trött ut och spelar riktigt dåligt igenom hela filmen. Inget engagemang, bara intresse att få ut checken och gå hem. Mot honom ser vi Emile Hirsch som Patrick. Hirsch karriär har inte varit spikrakt de sista åren men han gör i varje fall ett försök att göra något med sin karaktär. Jag vet inte hur bra han lyckas men jämfört med Cusack skapar han i varje fall något intressant.

Never grow old är inte usel. Den är mest bara en axelryckning. En film som när jag ser den förstår jag varför bolaget inte valde att satsa mer på den. Bara smyga ut den på blu-ray och hoppas att Cusacks namn säljer några skivor.

Westerngenren dör aldrig riktigt, den ligger bara i dvala för att vakna upp ett par gånger per decennium. Det är något med dessa filmer som utspelar sig i karga landskap där män och kvinnor kämpar för överlevnad som lockar publiken. Här skall vi titta närmare på en ny film med John Cusack i en av huvudrollerna. Patrick Tate är begravningsentreprenör i en sömnig småstad nära gränsen till Kalifornien. Här råder ett lugn då den lokala pastorn förbjudit sprit, spel och horeri. Patrick och hans fru är egentligen på väg till Kalifornien men stannat här då det finns jobb. En kväll…

Review Overview

Betyg

40

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.