Netflix: Tv-serier du kanske missat?

Utbudets förbannelse är att kunna sovra och hitta rätt. I och med att Netflix ständigt fyller på med både serier och filmer är det lätt att uppleva svårigheter med att hitta något man tycker om bland alla tänkbara val. Filmfenix har därför sammanställt några tips på tv-serier som du kanske missat och borde överväga att ge en chans.

Mats Lundberg lägger vetenskapen åt sidan och slappar med:

Luther. Brittisk kriminalserie med Idris Elba i huvudrollen som den briljanta kriminalaren Luther som arbetar inom Londons SCU – Serious Crime Unit. Efter ett traumatiskt fall med en barnamördare får Luther ett sammanbrott. När Luther återvänder i tjänst är han fortfarande lite känslomässigt instabil vilket påverkar alla i hans omgivning. Han är extremt målmedveten i sitt arbete vilket är både en förbannelse och välsignelse. Luther är ett spännande och välspelat kriminaldrama som utklassar svenska diton med råge.netflix4uther

Pär Wirdfors, har skrivit triljoner recensioner, men ibland tittar han också bara för rent nöjes skull på:

Orphan Black. Kloner, folk med svansar, storföretag med tveksam etik, hemliga kristna organisationer med egen agenda. Orphan Black har mycket och staplar allting på varandra under 10 avsnitt. Det hade lätt kunnat bli förvirrande och spretigt men istället blir det en berg och dal-bana där varje nytt svar leder till fler frågor som lockar tittaren att se vidare. Efter tio avsnitt sitter jag med en tanke i huvudet, jag vill veta mer! Rekommenderas till alla som vill ha lite smart modern science fiction i vår tidsålder.

Black Books. Bernard driver en bokhandel men är mer intresserad av att dricka vin och plåga sin anställde Manny än att sälja något. Serien tar det bästa av brittiska komediserier och reser det till nya höjder, Bernard är en sann misantrop och serien gör skäl för sitt namn med sin synnerligen svarta humor. Samtidigt är det detta som gör serien så bra, surrealistisk och svart humor rakt igenom. Black Books är utan tvekan brittisk komedi när den är som bäst och alla bör uppleva den.

Regular Show. En blåskrika och en tvättbjörn jobbar som parkförvaltare i ordet mest lösaste bemärkelse. Istället spenderar de dagarna med att ha de mest knäppaste äventyr du kan tänka. Serien gick på Cartoon Network men låt er inte luras, detta är inte en tecknad barnserie, detta är 10 minuters surrealism under varje avsnitt. Och förbannat underhållande, Regular Show får mig alltid att dra på smilbanden när jag ser den. Detta är vuxen underhållning i tecknad form när den är som bäst och roligast.

Netflix5Orphan-Black

Angela Ljungkvist, kanske inte tipsar om det mest okända serierna på Netflix, men vill säkerställa att du inte missat dessa:

Orange Is the New Black. Någon som kommer ihåg tv-serien Kvinnofängelset? Det gör jag. Därför var jag lite skeptisk mot OITNB till en början men jag ändrade mig snabbt. Serien är inte unik på något sätt och det finns gott om klyschor men den lyfts upp av en intressant berättarteknik, några udda karaktärer och de ständigt pågående intrigerna. Seriens handling kombinerar internernas vardag bakom murarna med tillbakablickar från deras tid i frihet. Det funkar, det är enkelt, underhållande och bjuder till och med på en del spänning och skratt. Första säsongen är lite vassare än den andra.

Hannibal. Huvudkaraktären kräver ingen större presentation, vi har träffat honom förr men aldrig så här. Så vad har serien som inte filmerna kan ge oss? Ett större djup, en bättre förståelse för karaktärerna och en röd tråd vi inte kan släppa. Utöver en genomträngande handling bjuder serien på ett otroligt snyggt foto. Det är mörkt, skrämmande och riktigt obehagligt. Två säsonger avklarade och jag vill bara se mer.

Top of the Lake. Jane Campions märkliga och obehagliga skildring av livet i den lilla Nya zeeländska staden har inte helt otippat jämförts med Twin Peaks. Och visst finns likheterna där med de udda karaktärerna och deras mörka hemligheter. Under sju avsnitt gräver vi ner oss i ett mysterium större än vi någonsin trott. Serien har ett bildspråk lika vackert som skrämmande och saker är verkligen inte alltid vad de verkar.

netflix2OITNB

Joakim Helmbrant, när han inte installerar hemmabiosystem på uteplatsen väljer han att se lite mer lättsmälta tv-serier:

The Unit. Serien handlar om en militär specialenhet som utför uppdrag som ligger lite utanför det normala för den amerikanska armen. Enheten består bara av män, men serien har en parallellhandling där respektive soldats fru/flickvän/familj avhandlas. Amerikanskt patriotiskt med mycket adrenalin uppblandat med intriger och kärlek. Serien finns på Netflix och kan väl fungera som enklare actionunderhållning i militärmiljö.

Stargate Atlantis. Lättsam SciFi i Stargate-kontexten. Nu i en ny galax och med den sjunkna staden Atlantis som utgångspunkt. Serien är lättsmält och lider tyvärr lite av att karaktärerna är för svaga och handlingen inte särskilt unik. Du kommer att känna igen Star Trek, Farscape, Firefly och så vidare. Det finns skådespelare med i serien som inbitna tittare av SciFi-serier känner igen från andra serier.

Frida Lundström, filmfenix-rookie, som levererar det här intressanta tipset:

Party Down. Den allt för kortlivade komediserien där vi får följa en salig blandning karaktärer som försöker slå igenom i Hollywood, men som tills den chansen eventuellt kommer livnär sig på att jobba på cateringfirman Party Down. Det är skaparen till Veronica Mars som ligger bakom serien, vilket märks både på den träffsäkra dialogen och de bekanta ansikten som dyker upp. Party Down lyckas med att stå ut från de flesta 30 minuters-komedier tack vare gedigna skådespelarinsatser och ett manus som på ett förtjänstfullt sätt blandar absurda interaktioner med riktiga känslor.

Party Down 2009 Key art

Erik Nyström, genre-poden Vacancys ena halva kompenserar sitt intresse för det onaturliga och övernaturliga med en dos av mer eller mindre vetenskapligt myt-testande.

MythBusters. Serien som alla garanterat hört någon halvnördig kompis prata om med illa dold förtjusning. Idén är lika enkel som genial, nämligen två specialeffektssnubbar som tillsammans med sitt team testar olika myter och vandringssägner för att ta reda på om det kan ligga någon sanning bakom dem. Det är precis så underhållande och avslappnat som det låter. Programledarna Jamie och Adam håller sig oftast på rätt sida om att vara pinsamma samtidigt som de håller sig långt ifrån att vara snobbiga. I slutändan får vi inte sällan se något demoleras eller flyga i luften och man trivs hela tiden. Erkänn att du faktiskt vill se hur det går om man försöker överleva en fallande hiss genom att hoppa just när den tar mark?

Erik Larsson, har egentligen inte tid att se tv-serier, men gör ett undantag för korrupta poliser i L.A.

The Shield. Är ni lika gamla som mig, så kanske ni kommer ihåg Michael Chiklis från småtöntiga polisserien Scali (The Commish) som gick på tv3 under 90-talet. Den kan ni ta och förtränga, för i The Shield så spelar Michael Chiklis, Vic Mackey, den hårdaste och mest korrupta snuten i Los Angeles. Tänk er Denzel Washington i Training Day så fattar ni galoppen. Mackey är teamledare för ”Strike Team” som med fria händer (och dessa används flitigt) har som huvuduppgift att slå ned gängkriminaliteten, vilket de också är ganska framgångsrika med, problemet är bara att teamet även ser till att roffa åt sig det mesta av värde under tiden. Mackey och hans kompanjoner skaffar sig fiender både inom den kriminella världen och polisvärlden, vilket gör serien till en underhållande katt och råtta lek. Serien är fylld av duktiga och karismatiska skådespelare. Roligt är det också att trots att det är övervägande manliga karaktärer i serien så är det inte en ren grabbfest utan vi får också följa några intressanta och begåvade kvinnor. Seriens realism förstärks av den extremt rörliga kameran vars uppgift, enligt seriens skapare Shawn Ryan, är att placera tittarna mitt i händelsernas centrum. The Shield är ett av guldkornen där ute i seriedjungeln.

netflixtheshield

About Filmfenix

2 comments

  1. Bra tips, främst för att jag sett i princip allt. Men ni missade två säsonger Alphas, en superhjälteserie där kraftena kommer ur mänskliga egenskaper som adrenalinförhöjning eller perfekt balanssinne. Dessutm ska alla se Archer, tecknad agentserie med höga halter snusk, blod, absurdism och framför allt frasering!

  2. Hitta flera nya filmer och serier på Netflix här: http://www.flixfilmer.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.