Netflix och dagens medialandskap

Hur såg ditt mediatittande ut för fem år sedan? Du tittade på tv, hade koll på vilken dag och tid dina favoritserier gick? Kanske hyrde en film på dvd lite då och då? Köpte filmer om du var entusiast? Laddade hem det senaste avsnittet på den där heta serien via torrent? För fem år sedan nu i oktober kom Netflix och ritade om kartan totalt.

Jag kom ihåg när Netflix kom, jag skrev till och med om det här på Filmfenix. Jag hade hoppats på en revolution och visst blev det så även om det tog längre tid än jag först hade trott. Men vi skall göra klart en sak först, för den som vill se det allra nyaste och senaste i filmväg kommer Netflix eller Viaplay antagligen aldrig att vara ett bra alternativ. Den stora anledningen är att filmbolaget inte har något intresse att ta bort sina inkomstkällor bara för att du skall kunna se nya filmer för en hundralapp per månad. Kommer inte att ske.

Men om vi tittar på de andra aspekterna ser vi ett par saker. Filmer kommer snabbare ut idag på strömmande media än för fem år sedan. Kanske låter som en motsägelse mot det jag just sa men idag är bolagen mer villiga att låta en film komma till strömmande media betydligt snabbare än tidigare. Jackie kom ut på hemmamedia i juli och har nu i oktober till Viaplay. Fantastiska vidunder och var man hittar dem kom ut i slutet av mars och kom till Netflix nästan exakt sex månader senare. Folk köper inte lika mycket fysisk media idag och det gör att fönstret som bolagen kan sälja filmerna på krymper. Sedan har Netflix även börjat producera en del filmer och köpa rättigheterna till filmer som vi annars inte hade fått se i Sverige. Filmer som I Don’t Feel at Home in This World Anymore och The Bad Batch har fått betydligt större uppmärksamhet nu när Netflix har köpt upp rättigheterna för dem.

Men den stora skillnaden är så klart hur vi konsumerar tv. Idag vet jag många som inte ens har kvar ett tv-abonnemang utan bara använder sig av strömmande media för att se på tv-serier. I Sverige så kör både Netflix, Viaplay och HBO med att släppa avsnitten samtidigt som de går i USA vilket gör att vi numera kan följa många av de mest populära serierna samtidigt. Det är inte längre så att vi måste vänta en vecka eller två och vara förbannad på polaren som laddade ner senaste avsnittet och sedan avslöjade handlingen. Netflix har köpt rättigheterna till många serier och tävlar med många tv-kanaler om tittare på det sättet. Vill du se den senaste Star Trek-serien i Sverige så är det Netflix som gäller. Viaplay vill inte vara sämre och många av de stora serier som tidigare hade varit TV3-exklusiva går nu samtidigt på Viaplay. Det har skapat ett helt nytt sätt att se på serier. Även om du bara kan se ett avsnitt i veckan kan du själv välja när du vill se det.

Sedan har vi nästa fenomen som kanske inte är så okänt för oss som köpt serier på VHS och dvd tidigare men blev något som gemene man upptäckte när Netflix kom in i deras liv, bingewatching. Varför se ett avsnitt när du kan se två, tre eller ännu fler? Numera behöver du inte vänta en vecka på nästa avsnitt eller flera månader på nästa säsong. Via strömmande media finns alla avsnitt av en serie tillgängliga att se närsomhelst. Själv missade jag Mad Men när den var som mest populär och håller på att se den nu. Väldigt skönt att kunna se serien i sin egen takt och se flera avsnitt i veckan.

Visst finns det nackdelar med dagens klimat också. Jag är nog inte ensam om att ha spenderat en timme bläddrandes bland alla filmer på Netflix utan att kunna bestämma mig. Många kvällar har det slutat med att jag inte sett något för att utbudet varit för stort. Och eftersom rättigheter inte är för evigt får du passa på att se serien eller filmen nu för imorgon kan den vara borta. Själv var jag redig förbannad (mest på mig själv) att jag inte såg säsong 3 av Hannibal innan den försvann från Netflix.

Jag tror vi alla kan hålla med om att hur och på vilket sätt vi konsumerar media idag är väldigt annorlunda jämfört med för fem år sedan. 2012 var det bara två typer av personer jag kände som hade Apple Tv. Apple-nörden som hade allt som företaget gjorde eller de som skulle vara först med det senaste. Idag har de flesta jag känner en ATV eller liknande. Och både SVT och TV4 har genomarbetade mediaportaler på nätet som är till bredden fyllt med deras innehåll. Jag vet inte vad ni tycker men jag gillar hur mediakartan ser ut idag jämfört med fem år sedan.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.